Basescu ar trebui sa discute cu Bush despre vize, energie si Kosovo

Joi, 20 Martie 2008, ora 11:56
1719 citiri
Basescu ar trebui sa discute cu Bush despre vize, energie si Kosovo

Problema vizelor SUA ar trebui ridicata la o intalnire Bush - Basescu, dar nu "ca troc legat de Kosovo", iar cazul Teo Peter nu ar trebui abordat, intrucat culpa e la Politia romana, a declarat, miercuri, Emil Constantinescu, in timp ce Ion Iliescu ar adauga pe agenda problema energetica, relateaza NewsIn.

Constantinescu a participat, miercuri, impreuna cu Ion Iliescu la o sesiune de consultari legate de politica externa, initiate de ministrul de Externe Adrian Cioroianu.

Cei doi fosti sefi de stat au fost intrebati ce teme ar trebui sa ia in considerare actualul presedinte Traian Basescu in cadrul intalnirilor bilaterale cu George W. Bush si eventual cu Vladimir Putin, prilejuite de summitul NATO.

Iliescu a fost mai retinut in declaratii spunand ca nu isi poate permite sa faca sugestii unui actual presedinte. Totusi, fostul sef al statului a subliniat ca oportunitatea unei intalniri cu presedintele american ar trebui folosita pentru consolidarea relatiilor Romania - SUA.

Pe de alta parte, Constantinescu a sugerat cu fermitate ca ar fi oportuna aducerea in discutie problema ridicarii vizelor SUA pentru cetatenii romani, dar nu ca moneda de schimb pentru schimbarea pozitiei Romaniei fata de independenta Kosovo.

"Relatia Romaniei cu Rusia s-a degradat in mod pradoxal fata de momentul in care eram presedinte. Si atunci s-au facut pasi prin care Romania s-a indepartat de multe interese ale Rusiei, dar niciodata nu s-a ajuns la o asemenea relatie conflictuala, uneori chiar conflictuala personal", a explicat Constantinescu.

Fostul presedinte a afirmat ca deblocarea relatilor romano - ruse poate fi facuta intr-un singur mod. Constantinescu s-a declarat convins ca numai printr-o intalnire la nivel inalt "ar putea fi refacuta relatia cu o tara ca Rusia".

"Cu Statele Unite cred ca ar trebui abordata problema vizelor, dar nu legata de problema Kosovo. Nu ar trebui sa fie vizibil un troc cum a fost in cazul Cehiei sau a altor tari", este de parere Constantinescu.

Fostul presedinte a dezvaluit ca cei prezenti la Consiliul Consultativ al MAE de miercuri au fost informati de Adrian Cioroianu ca nu s-au facut niciun fel de presiuni din partea SUA sau a Uniunii Europene ca Romania sa isi schimbe pozitia fata de Kosovo.

Constantinescu a facut aceasta precizare intrucat este de parere ca declaratia comuna a Ungariei, Bulgariei si Croatiei de a recunoaste independenta Kosovo poate fi explicata de apropiatul summit NATO: "Este evident ca s-au facut presiuni in acest sens", a spus fostul presedinte.

"Prezenta unui presedinte american este intotdeauna un eveniment. S-a anuntat ca el isi va marca prezenta sa si printr-o vizita la Constanta unde se afla si baza trupelor americane si probabil ca va avea un mesaj special.

Este un prilej important si orice contact cu seful executivului american este o ocazie pentru a consolida o relatie care a fost importanta pentru noi, alaturi de relatia cu NATO si cu Uniunea Europeana", a declarat Iliescu.

Acesta a atras atentia ca este vorba de o axa strategica in politica externa de pana acum si si-a manifestat increderea ca oportunitatea acestei vizite va fi folosita ca atare.

"Nu mi-as permite sa dau recomandari unui presedinte in functie in legatura cu ce anume sa isi propuna la intalnirile cu alti sefi de stat.

Are agenda proprie, are consideratiile proprii, dar fara indoiala ca prezenta presedintelui SUA este o oportunitate pentru un dialog bilateral in legatura cu relatia buna care s-a dezvoltat cu SUA de-a lungul timpului. Fara indoiala ca acest prilej va fi folosit pentru consolidarea relatiilor", a subliniat fostul sef de stat.

O alta tema care ar trebui ridicata este problema energetica, iar in acest sens Iliescu a sugerat ca prezenta companiilor americane, prezente de altfel in Marea Caspica, ar putea un rol activ in transferul de resurse energetice.

Iliescu considera, de asemenea, ca o intalnire intre Putin si Basescu la summitul NATO ar fi un bun prilej pentru a discuta relatia bilaterala si ce anume a dus la o anumita deterioare.

"Noi ar trebui sa folosim exemplul altora. Statele Unite au o relatie activa cu Rusia si nu ignora aceasta relatie, Uniunea Europeana si NATO au parteneriate speciale cu Rusia. Noi de ce sa nu manifestam o preocupare ca relatiile noastre sa se imbunatateasca? Altii - ungurii, de exemplu - o fac mai bine decat noi", a atras atentia Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a remarcat ca prezenta presedintelui Bush la Constanta, la Marea Neagra, este un eveniment ce deschide "oportunitatea pentru afirmarea activa a interesului Romaniei legat de zona Marii Negre si de dezvoltarea relatiilor in aceasta regiune".

Iliescu este de parere ca de o importanta majora este si impunerea unor probleme romanesti pe agenda internationala.

"Problema vecinatatii in aceasta zona in politica externa este o problema de interes pentru Romania in general, ca si relatiile cu organizatiile internationale si conectarea intereselor noastre la strategiile acestora. Adica probleme romanesti care sa devina probleme comune ale unor astfel de organizatii", a explicat acesta.

Fostul presedinte nu a uitat sa puna pe agenda de discutii nici decalajele socio-economice ale Romaniei - o tema care ar trebui propulsata la nivelul Uniunii Europene.

"Printre altele, tema centrala pentru noi, ca noi membri ai Uniunii Europene, sunt discrepantele uriase si decalajele economico-sociale care ne despart de tarile dezvoltate ale UE. E o mostenire istorica, care pentru noi a fost problema majora timp de cateva decenii, pentru cateva generatii.

Aceasta nu este numai o tema romaneasca sau numai o tema a Bulgariei si a altor tari din aceasta zona, ci devine o problema a UE in ansamblu, o problema pentru intreaga Europa.

Pentru stabilitatea acesteia si pentru impunerea rolului si locului sau trebuie rezolvate aceste decalaje. O tema de interes national pe care noi trebuie sa stim sa o proiectam si sa o propulsam in cadrul UE", a afirmat Ion Iliescu.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...