Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:50
11517 citiri
Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii
Foto: Arhiva

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care isi manifesta nemultumirea fata pozitia oficialilor europeni in legatura cu schimbarile politice din Romania.

"Va scriu in calitate de fost presedinte al Romaniei intre 1996-2000 si de lider al societatii civile si al opozitiei democratice anticomuniste si proeuropene in perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima ingrijorarea fata de modul in care au fost afectate interesele politice, economice si financiare ale Romaniei prin pozitia adoptata de Comisia Europeana fata de schimbarile politice din Romania din luna iulie 2012", isi incepe Emil Constantinescu mesajul.

El spune ca oficialii europeni nu aveau motive sa critice actiunile noii majoritati parlamentare.

"Pot sa inteleg emotia provocata de viteza luarii unor decizii ale noii majoritati parlamentare sau de catre Guvernul roman, dar de aici pana la utilizarea unor catalogari care nu respecta proprietatea termenilor este o mare distanta. Aceste etichetari pripite au avut rolul de a amplifica tensiunea politica interna in Romania si sunt considerate o cauza a deprecierii cursului monedei nationale.

Ceea ce ma preocupa insa cel mai mult este invocarea incalcarii principiilor juridice si etice europene. (...) Imi pun intrebarea daca la nivelul Comisiei Europene exista preocuparea pentru o cunoastere mai profunda a particularitatilor legislative, sociale si culturale din noile state membre UE din Europa Centrala si cata incredere putem avea in dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societatii civile daca in cazul evenimentelor recente din tara noastra cativa agenti de influenta au putut determina, utilizand unele ziare influente din Occident, o reactie disproportionat negativa asupra unor evenimente scoase din context sau care pur si simplu nu au existat in realitate.

Cred ca aceste exagerari ar fi putut fi evitate daca ar fi existat un dialog cu reprezentanti de marca ai mediului academic si ai unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, altele decat cele apropiate fostei majoritati", subliniaza fostul presedinte.

El spune ca a analizat raportul Comisiei Europene pe Justitie impreuna cu alti specialisti si a observat multe inexactitati.

"In acord cu mai multi alti fosti judecatori ai Curtii Constitutionale si ai Curtii Supreme de Justitie, am constatat ca el contine o serie de informatii inexacte de natura constitutionala si institutionala, preluate de la sustinatorii presedintelui suspendat al Romaniei fara o verificare corespunzatoare si insotite de erori de apreciere.

Consideratia care poate produce efectele cele mai grave in destabilizarea sistemului politic din Romania este cea legata de necesitatea intrunirii unui cvorum pentru demiterea presedintelui de peste 50% din numarul celor inscrisi in listele electorale. Va atragem atentia, domnule presedinte, ca in aceasta privinta Constitutia Romaniei nu contine nicio prevedere legata de indeplinirea unui cvorum de participare sau de aprobare, astfel incat orice decizie legislativa in aceasta materie nu poate fi neconstitutionala", explica Emil Constantinescu.

In incheiere, fostul sef de stat roman isi manifesta mirarea in legatura cu aceasta fata a Europei, pe care nu o cunostea.

"Nu imi este foarte clar care au fost ratiunile interventiei in favoarea presedintelui suspendat, dar daca acestea provin din dorinta de a sprijini in noile state membre ale UE sefi de stat docili in fata unor masuri luate de Comisia Europena, chiar daca ei sunt santajabili prin actele lor de coruptie sau prin derapajele de la democratie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par si judecatile partizane in functie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European.

Nu aceasta este Europa pe care familia sefilor de stat din ultimul deceniu al secolului XX am visat-o. Nu aceasta este Europa pentru care peste 1.000 de romani si-au dat viata in lupta cu trupele dictatorului Ceausescu in decembrie 1989. Nu aceasta este Europa pentru care cetatenii Romaniei au indurat in timpul mandatului meu de presedinte cumplite suferinte pe langa care privatiunile actualei crize par minore", concluzioneaza fostul presedinte.

O.A.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Emil Constantinescu referendum Basescu, #Emil Constantinescu Barroso, #Emil Constantinescu Comisia Europeana , #presedinte