Ziare.com

Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:50

   

Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care isi manifesta nemultumirea fata pozitia oficialilor europeni in legatura cu schimbarile politice din Romania.

"Va scriu in calitate de fost presedinte al Romaniei intre 1996-2000 si de lider al societatii civile si al opozitiei democratice anticomuniste si proeuropene in perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima ingrijorarea fata de modul in care au fost afectate interesele politice, economice si financiare ale Romaniei prin pozitia adoptata de Comisia Europeana fata de schimbarile politice din Romania din luna iulie 2012", isi incepe Emil Constantinescu mesajul.

El spune ca oficialii europeni nu aveau motive sa critice actiunile noii majoritati parlamentare.

"Pot sa inteleg emotia provocata de viteza luarii unor decizii ale noii majoritati parlamentare sau de catre Guvernul roman, dar de aici pana la utilizarea unor catalogari care nu respecta proprietatea termenilor este o mare distanta. Aceste etichetari pripite au avut rolul de a amplifica tensiunea politica interna in Romania si sunt considerate o cauza a deprecierii cursului monedei nationale.

Ceea ce ma preocupa insa cel mai mult este invocarea incalcarii principiilor juridice si etice europene. (...) Imi pun intrebarea daca la nivelul Comisiei Europene exista preocuparea pentru o cunoastere mai profunda a particularitatilor legislative, sociale si culturale din noile state membre UE din Europa Centrala si cata incredere putem avea in dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societatii civile daca in cazul evenimentelor recente din tara noastra cativa agenti de influenta au putut determina, utilizand unele ziare influente din Occident, o reactie disproportionat negativa asupra unor evenimente scoase din context sau care pur si simplu nu au existat in realitate.

Cred ca aceste exagerari ar fi putut fi evitate daca ar fi existat un dialog cu reprezentanti de marca ai mediului academic si ai unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, altele decat cele apropiate fostei majoritati", subliniaza fostul presedinte.

El spune ca a analizat raportul Comisiei Europene pe Justitie impreuna cu alti specialisti si a observat multe inexactitati.

"In acord cu mai multi alti fosti judecatori ai Curtii Constitutionale si ai Curtii Supreme de Justitie, am constatat ca el contine o serie de informatii inexacte de natura constitutionala si institutionala, preluate de la sustinatorii presedintelui suspendat al Romaniei fara o verificare corespunzatoare si insotite de erori de apreciere.

Consideratia care poate produce efectele cele mai grave in destabilizarea sistemului politic din Romania este cea legata de necesitatea intrunirii unui cvorum pentru demiterea presedintelui de peste 50% din numarul celor inscrisi in listele electorale. Va atragem atentia, domnule presedinte, ca in aceasta privinta Constitutia Romaniei nu contine nicio prevedere legata de indeplinirea unui cvorum de participare sau de aprobare, astfel incat orice decizie legislativa in aceasta materie nu poate fi neconstitutionala", explica Emil Constantinescu.

In incheiere, fostul sef de stat roman isi manifesta mirarea in legatura cu aceasta fata a Europei, pe care nu o cunostea.

"Nu imi este foarte clar care au fost ratiunile interventiei in favoarea presedintelui suspendat, dar daca acestea provin din dorinta de a sprijini in noile state membre ale UE sefi de stat docili in fata unor masuri luate de Comisia Europena, chiar daca ei sunt santajabili prin actele lor de coruptie sau prin derapajele de la democratie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par si judecatile partizane in functie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European.

Nu aceasta este Europa pe care familia sefilor de stat din ultimul deceniu al secolului XX am visat-o. Nu aceasta este Europa pentru care peste 1.000 de romani si-au dat viata in lupta cu trupele dictatorului Ceausescu in decembrie 1989. Nu aceasta este Europa pentru care cetatenii Romaniei au indurat in timpul mandatului meu de presedinte cumplite suferinte pe langa care privatiunile actualei crize par minore", concluzioneaza fostul presedinte.

O.A.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11225 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
85 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sindromul Stockolm

bietul tzap a ajuns sa creada ca Ilici si gasca lui sunt baietii buni...

mi-a placut aia cu consultarea mediilor academice si ongurilor... dar altele decat cele "apropiate fostei majoritati". Probabil se refera la doctori in drept ca Victor Ponta si Catalin Voicu sau societatea aia civila a 'colonelului' Dogaru care vrea desfiintarea justitiei.
Vadim a fost balerina pe langa astia...

 

 

E.Constantinescu-scrisoare-VENITI LA VOT!-Partea 1-a

Emil Constantinescu către romani, pentru a se prezenta la referendumul de duminică:
“Dragi concetăteni,
Mă adresez azi dumneavoastră, intr-un ceas de cumpănă pentru noi toti. In ianuarie 2012, cand au inceput marile manifestatii populare spontane al căror singur numitor comun era demisia presedintelui Romaniei, m-am hotărat să nu mai fac nicio declaratie publică deoarece nu mi s-a părut corect din pozitia mea să mă implic in vreun fel intr-o actiune care-l viza pe presedintele statului.
Am păstrat această pozitie chiar si atunci cand, in pofida unei logici elementare, proceduri parlamentare validate de Curtea Constitutională si supuse votului popular au fost calificate drept lovitură de stat. In momentul in care insă Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare a impus Romaniei, in mod abuziv, conditii politice care nu se aplică si altor state membre si pe care Comisia nu ar fi indrăznit să le propună altui stat al Uniunii Europene, m-am simtit obligat să-i scriu presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, pentru a-i semnala atingerile aduse suveranitătii si demnitătii Romaniei. In circumstantele in care presedintele interimar si primul ministru au fost nevoiti să accepte aceste conditii pentru a contracara o violentă campanie mediatică de denigrare a Romaniei si efectele acesteia pe plan economico-financiar, am considerat de datoria mea să-mi folosesc audienta de care mă bucur pe plan international pentru a apăra nu numai interesele pe termen lung ale Romaniei dar si valorile juridice si morale europene, incălcate chiar de către dirigentii UE care ar fi trebuit să le apere.
Nu poti fi respectat dacă nu te respecti tu insuti. Iată de ce cred că in 29 iulie suntem chemati să dovedim că actionăm pe deplin constienti in spiritul democratiei si in litera legii, hotărandu-ne prin vot propriul nostru viitor. In cei 22 de ani de post-comunism, Romania europeană nu s-a clădit pe actele si vointa unuia singur, fie el si presedinte. Ea s-a clădit pe votul a milioane de ceteteni, constienti de forta si de datoria lor, de votul milioanelor de cetăteni care au sustinut prin vointa lor, nu o dată urmată de sacrificii, reformele necesare pentru progres, pentru integrarea politică, economică, culturală a Romaniei in Europa democratică.

 

 

Cum a decazut Constantinescu atat?

Ca fost presedinte ar trebui sa inteleaga ce se intampla mai bine decat noi. Asta doar daca nu ai fost presedinte de paie.

 

 

ca de romania au grija comunistii

si urmasii lor

 

 

Foarte Corect

Barroso mai bine ar avea grija de Portugalia ca nu e tocmai pe roze si mai mult de atat, tari importante ca Spania, Italia si Grecia sunt aproape de faliment.

 

 

corect si-ti multumim

emil-nato te numim

 

 

constantinescu lipsea

sa-si demonstreze inteligenta. sau iar l-au invins serviciile?

ca altfel cum poti scrie asemenea prostii? de ce nu citeste lista de cereri de laue , si sa raspunda punct cu punct - daca au gresit aia. Multa prostie mai e in tara asta

 

 

..fost presedinte al Romaniei intre 1996-2000 si de lider al ...

Un fost presedinte autodeclarat invins de structurile securiste.Ne lasi ?
N-ai facut nimic cat ai fost presedinte in afara de faptul ca ai protejat toti bosorogii condamnati politic,dar care au fost turnatori la securitate.

 

 

Cum de a reusit sa-l pacaleasca pe Corneliu Coposu

Pe mine ca si pe alti romani, ne-a pacalit, pentru ca nu stiam nimic atunci...iesisem din cea mai neagra dictatura comunista din Europa. Dar, pe iluminatul si sfantul nostru Corneliu Coposu, cum de a reusit sa-l pacaleasca cu minciunile lui ordinare. Ce suflet poate avea un asemenea om care minte si tradeaza un sfant?

Mi-e rusine de rusinea acestui om, care nu este unul oarecare, ci un fost presedinte al Romaniei, intr-un timp in care romanii de "dragul" lui, au suferit cele mai grele privatiuni. Mi-e rusine ca l-am ales si am indurat privatiuni, cu mult mai mari fata de cele din prezenta criza economica, in mandatul acestui om, numai pentru viitorul copiilor nostri.

"Nu aceasta este Europa pentru care peste 1.000 de romani si-au dat viata in lupta cu trupele dictatorului Ceausescu in decembrie 1989."

Serios, fostule presedinte al Romaniei, care ati beneficiat de sprijinul si sustinerea morala a unui sfant. Si pe el l-ati tradat fara jena, fara remuscare. Tot nu ati aflat, ca romanii au fost chemati in anumite locuri, special pentru a fi impuscati de iliescieni, care au imbracat o lovitura de stat in haina de revolutie? Cand ati fost presedinte, v-au invins 'structurile', dar acum cine va mai invinge?

Peste cateva zile, romanii sunt chemati sa legifereze o lovitura de stat, promisa de Dogaru si armata lui cu mult timp inainte. Dogaru a obtinut pe 13 iulie pe documentul redactat de el, in care se cere clar desfiintarea Curtii Constitutionale, DNA, ANI, etc. si toate institutiile statului de drept, incomode Mafiei si Crimei Organizate, pentru ca ii vaneaza pentru a fi adusi in fata legii, pentru faradelegile comise.

La fel ca si in 22 decembrie 1989, suntem chemati sa imbracam o lovitura de stat in haina democratica a referendumului.

 

 

Hopa !!! S-a trezit tapul !!!

Du-te invartindute !!!, ai fost o mare pleasca !

 

 

prostia portocalie

Dovada prostiei esti chiar tu, impreuna cu toti portocalii sectanti antiromani care idolatrizeaza cel mai mare fariseu si ipocrit al Romanieisi si hot, as putea spune fara sa fac pacate

 

 

Emil Constantinescu--VENITI LA VOT !-APEL-Partea 2-a

Votul fiecăruia dintre noi este un drept constitutional, dar este si o datorie morală fată de cei care au murit in temnitele comuniste, fată de cei care au luptat si au murit in decembrie 1989 pentru alegeri libere, pentru cei care au plătit timp de două decenii si cu osebire in timpul mandatului meu costurile sociale ale democratiei. Neprezentarea la vot poate fi si ea interpretată de unii ca un drept, dar unul care incalcă dreptul altora de a decide in mod liber si care ne arată cat de departe suntem, după 22 de ani de la căderea comunismului, de intelegerea sensului libertătii intr-un stat de drept.
Vă chem să dovedim impreună, votand liber pe 29 iulie, că nu avem nevoie de lectia nimănui pentru a sti ce inseamnă democratia, respectul statului de drept si al legilor. Vă chem să dovedim pe 29 iulie, votand liber, că suntem o comunitate civică matură, constientă de drepturile sale, dar si de indatoririle care decurg din calitatea noastră comună de cetăteni ai Romaniei si ai Uniunii Europene.
Pe 29 iulie să dovedim prin votul nostru că natiunea romană are onoare si caracter".
Emil Constantinescu

 

 

taci din gura impostorule !

ai vandut icoanele rezistentei anticomuniste tradatorilor de neam si tara, ai mintit si ai batjocorit sufletele celor ce au plecat ingeri din Piata Universitatii din Timisoara, Brasov pentru a castiga tu, impostorule, capital politic. tu nu ai fost presedintele Romaniei si fost sluga sovieticilor ai avut tot timpul langa tine oameni instruiti in URSS.

ce cauti impostorule alaturi de criminalii si copii criminalilor eroilor nemului tu si pnl sunteti gunoaiele istoriei comuniste,
cum ai tupeul sa vorbesti cu reprezentantilor Europei tu un comunist cu evidente tradari la memoria luptatorilor antisovietici ?

gunoi ce esti !

 

 

draga domnule Constantinescu

Ve-am votat cand ti-a fost vremea, nu pentru ca te remarcasei prin vreo actiune politica, ci pentru ca ii voiam plecati pe comunistii lui iliescu. Pe atunci aveati langa dumneavoastra oameni precum coposu, oameni in care credeam( si care nu m-au dezamagit).
Simplul fapt ca le luati apararea oamenilor lui iliescu acum va coboara in ochii mei. Inteleg ca vreti schimbare( cum voiam si eu tunci cand te-am votat), dar sa-i aducem in frunte tot pe cei corupti, patati, ipocriti, oportunisti....asta e prea mult.
Daca avem vreo alternativa, ne-o exprimam la toamna, la parlamentare, dar nu atac institutia prezidentiala cand vreau, doar pentru ca imi e antipatic omul. In tarile democratice constitutia este sfanta, nu se schimba de la legislatura la legislatura, in functie de majoritate sau in functie de interesele celor aflati la putere.
Inca o data, imi exprim dezamagirea pentru ei care nu stiu sa fie fermi in principii si convingeri..

 

 

Vai de capul tau,

Constantinescule! Majoritatea parlamentara rasturanta printr-o manevra imorala si-a pierdut automat calitatea de reprezentanta a electoratului originar. Apoi, perormantele tale ca presedinte au anulat increderea in capacitatea ta de a judeca si analiza obiectiv starea de fapt a natiunii romane. Este o prostie de neimaginat sa reprosezi Europei ca nu se ridica la asteptarile rominilor. Care sunt acei romani pe care-i reprezinti si care sunt asteptarile acestora? Esti "out of touch" cum spune americanul! Patetic tovarase! Ai distrus un partid de traditie si ai inselat asteptarile a milioane de romani care au fost nevoiti sa-si strige disperarea pe meleaguri straine. Ai putina decenta si stai in banca ta; parerea ta nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, "invinsule de servicii secrete"

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor