Ziare.com

Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:50

   

Emil Constantinescu, catre Barroso: Nu aceasta este Europa pentru care au suferit romanii
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care isi manifesta nemultumirea fata pozitia oficialilor europeni in legatura cu schimbarile politice din Romania.

"Va scriu in calitate de fost presedinte al Romaniei intre 1996-2000 si de lider al societatii civile si al opozitiei democratice anticomuniste si proeuropene in perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima ingrijorarea fata de modul in care au fost afectate interesele politice, economice si financiare ale Romaniei prin pozitia adoptata de Comisia Europeana fata de schimbarile politice din Romania din luna iulie 2012", isi incepe Emil Constantinescu mesajul.

El spune ca oficialii europeni nu aveau motive sa critice actiunile noii majoritati parlamentare.

"Pot sa inteleg emotia provocata de viteza luarii unor decizii ale noii majoritati parlamentare sau de catre Guvernul roman, dar de aici pana la utilizarea unor catalogari care nu respecta proprietatea termenilor este o mare distanta. Aceste etichetari pripite au avut rolul de a amplifica tensiunea politica interna in Romania si sunt considerate o cauza a deprecierii cursului monedei nationale.

Ceea ce ma preocupa insa cel mai mult este invocarea incalcarii principiilor juridice si etice europene. (...) Imi pun intrebarea daca la nivelul Comisiei Europene exista preocuparea pentru o cunoastere mai profunda a particularitatilor legislative, sociale si culturale din noile state membre UE din Europa Centrala si cata incredere putem avea in dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societatii civile daca in cazul evenimentelor recente din tara noastra cativa agenti de influenta au putut determina, utilizand unele ziare influente din Occident, o reactie disproportionat negativa asupra unor evenimente scoase din context sau care pur si simplu nu au existat in realitate.

Cred ca aceste exagerari ar fi putut fi evitate daca ar fi existat un dialog cu reprezentanti de marca ai mediului academic si ai unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, altele decat cele apropiate fostei majoritati", subliniaza fostul presedinte.

El spune ca a analizat raportul Comisiei Europene pe Justitie impreuna cu alti specialisti si a observat multe inexactitati.

"In acord cu mai multi alti fosti judecatori ai Curtii Constitutionale si ai Curtii Supreme de Justitie, am constatat ca el contine o serie de informatii inexacte de natura constitutionala si institutionala, preluate de la sustinatorii presedintelui suspendat al Romaniei fara o verificare corespunzatoare si insotite de erori de apreciere.

Consideratia care poate produce efectele cele mai grave in destabilizarea sistemului politic din Romania este cea legata de necesitatea intrunirii unui cvorum pentru demiterea presedintelui de peste 50% din numarul celor inscrisi in listele electorale. Va atragem atentia, domnule presedinte, ca in aceasta privinta Constitutia Romaniei nu contine nicio prevedere legata de indeplinirea unui cvorum de participare sau de aprobare, astfel incat orice decizie legislativa in aceasta materie nu poate fi neconstitutionala", explica Emil Constantinescu.

In incheiere, fostul sef de stat roman isi manifesta mirarea in legatura cu aceasta fata a Europei, pe care nu o cunostea.

"Nu imi este foarte clar care au fost ratiunile interventiei in favoarea presedintelui suspendat, dar daca acestea provin din dorinta de a sprijini in noile state membre ale UE sefi de stat docili in fata unor masuri luate de Comisia Europena, chiar daca ei sunt santajabili prin actele lor de coruptie sau prin derapajele de la democratie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par si judecatile partizane in functie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European.

Nu aceasta este Europa pe care familia sefilor de stat din ultimul deceniu al secolului XX am visat-o. Nu aceasta este Europa pentru care peste 1.000 de romani si-au dat viata in lupta cu trupele dictatorului Ceausescu in decembrie 1989. Nu aceasta este Europa pentru care cetatenii Romaniei au indurat in timpul mandatului meu de presedinte cumplite suferinte pe langa care privatiunile actualei crize par minore", concluzioneaza fostul presedinte.

O.A.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11225 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
85 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

d Emil Constantinescu,

sistemul v-a invins a doua oara !!!

 

.. cu aceasta fata a Europei, pe care nu o cunostea....

Milutzaaaa ... minca'tzi'ah .... miine poimine dai coltzu' si ...... ai trait degeabaaaaa! Nimic nu cunosti, ... nimic nu'ntzelegi! Stia Senioru' pe cine trimetea dupa .. Kent'uri!

 

Eu sunt tot pentru raul cel mai mic.

Inteleg ca Emil are motive sa poarte suparare lui Traian. Nici eu nu accept in totalitate pozitia lui Traian fata de guvernul Ciorbea si as fi dorit sa nu fiu in situatia de a vota de atatea ori pentru raul cel mai mic dar, chisr sa fiu orb si sa merg asa pe , mana unor indivizi care au un comportament anormal, mi se pare prea de tot.

 

@petrache

- din pacate prin sistemu' "falsei alternative" suntem impinsi intotdeauna acolo unde "trebuie" ! cu stima.

mi-e greata ca am votat acest zombi in 1996

mai bine stateam acasa,nici cu iliescu nu puteam vota.
emil s-a timpit DUPA ce-a ajuns presedinte sau a simulat
fantastic starea de normalitate si a revenit la normal
cind a fost instalat la cotroceni.
acum e invitat la mesele voiculescului,mai pe la coada,
dar tot prinde citeva chiftele si un blid cu supa :)))

 
 

 

Constantinescu port-parola lui Iliescu

Patetica scrisoare, ma asteptam ca absolvent de drept ce invoca prevederile Constitutiei Romaniei sa aminteasca, in treacat macar, de mana care va dirigui referendumul (aceeasi care e invatata cu furtul intelectual), cea a lui Ponta.
Niste intrebari pentru un fost presedinte: Cat de motivata poate fi o suspendare fara un prag semnificativ de participare? Este confortabila vila de protocol atribuita? Daca da, atunci sprjiniti interesele unui popor care plateste prin impozite intretinerea acelei vile, nu interesele celor care au gravitat in jurul lui Nastase (cel mai bun PM in viziunea fostei dumneavoastra cloaboratoare Zoe Petre) sau Patriciu sau Voiculescu.
Gestul lui Basescu de a cere capul lui Ciorbea (motivul real al acestui demers fiind abordarea abrupta de catre Ciorbea a problemelor de coruptie) este reprobabil, dar incercarea de inlaturare a lui Basescu, din aceleasi motive reale pentru care Ciorbea a fost indepartat, este impardonabila.

 

Ipocrit

Cel care a vandut tara vorbeste ca stie el mai bine.. epic

 

Neam de opincari

Romanii nu au nici o sansa de a intra in U.E, este un cerc prea select pt. astfel de lideri. Daca romanii si-au ales astfel de nimicuri asa inseamna ca merita. Constantinescule, cat timp ai dovedit nimic, ar fi bine sa taci, esti la fel ca Iliescu si ....

 

Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor