Emil Constantinescu: E vizibila o lipsa a liderilor. Obama si Merkel sunt buni manageri

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:19
3320 citiri
Emil Constantinescu: E vizibila o lipsa a liderilor. Obama si Merkel sunt buni manageri

Fostul presedinte Emil Constantinescu afirma ca dupa integrarea Romaniei in NATO si UE a existat o perioada de confuzie politica, generata de lipsa de proiecte politice majore. El spune ca pe plan european si mondial este vizibila o lipsa a liderilor politici.

"Pentru mine a fost o surpriza faptul ca dupa ce Romania a fost integrata de facto in NATO si in Uniunea Europeana, a urmat o perioada de confuzie politica. Cred ca la baza tuturor conflictelor, uneori exacerbate de la nivelurile politic, institutional si al societatii, a stat aceasta confuzie periculoasa, pentru ca a lovit in solidaritatea sociala. Consider ca singurul mod prin care se poate realiza solidaritatea sociala, care sta la baza unei natiuni, este un proiect politic major", a declarat Emil Constantinescu intr-un interviu acordat Agerpres.

Fostul presedinte al Romaniei considera ca "un proiect politic devine major atunci cand are o baza culturala profunda", iar populatia accepta solidaritatea.

Dupa 2007 mai ales s-a vazut lipsa unui nou proiect politic care sa impuna o fundamentare serioasa pentru integrarea in UE si intr-o lume globalizata. (...)Exista nu numai o criza financiara, pe fondul unei acute crize morale este si o criza de idei.(...)

Din pacate, ceea ce constat eu acum este ca pe plan european si mondial este vizibila o lipsa a liderilor si o confuzie intre lideri si manageri. Presedintele american Barak Obama, sau cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sunt buni manageri care salveaza sistemul, il fac sa functioneze. Liderii schimba, de regula, sistemul. Azi este nevoie de o noua schimbare a sistemului intr-o lume complicata, care sta sub semnul incertitudinii si care trebuie sa gaseasca mecanisme pentru a fi guvernata", a mai declarat fostul presedinte in interviul citat.

Emil Constantinescu a preluat, recent, presedintia Academiei de Diplomatie Culturala din Berlin. In aceasta calitate, a participat, luni, 14 ianuarie, la Facultatea de Studii Europene a Universitatii "Babes-Bolyai" la inaugurarea Oficiului Cluj al Institutului de Diplomatie Culturala din Berlin.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...