Emil Constantinescu i-a scris lui Schulz despre "presiunile" lui Barroso si Reding asupra Romaniei

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:07
7675 citiri
Emil Constantinescu i-a scris lui Schulz despre "presiunile" lui Barroso si Reding asupra Romaniei
Foto: Ghimpele

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisa presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in care a criticat dur Curtea Constitutionala, presiunile occidentale recente asupra Romaniei si revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni, considerand-o ilegitima.

"Modul in care a fost impusa aceasta solutie (revenirea lui Basescu - n. r.) a fost un 'diktat' si el loveste in ceea ce are mai pretios un stat independent si un popor - demnitatea nationala. Revolta mea este accentuata de satisfactia cu care este acum intampinat la Bruxelles rezultatul acestui diktat. Se naste intrebarea: Comisia Europeana si cateva cancelarii occidentale au nevoie de state din Europa Centrala conduse de presedinti servili, santajabili prin dosarele lor de coruptie si prin comportamentul lor?" scrie Emil Constantinescu in documentul remis, miercuri, Ziare.com.

Referendumul

Fostul presedinte a aratat ca, la referendumul de pe 29 iulie, cei 8,4 milioane de oameni prezenti la urne au reprezentat, in realitate, peste 50% dintre totalul cetatenilor, dar listele electorale permanente nu au fost acutalizate niciodata in ultimii 8 ani.

Totodata, spune Constantinescu, cvorumul stabilit de Curtea Constitutionala pentru demiterea presedintelui nu este prevazut in Constitutia Romaniei si nici in a altor state din UE si, chiar daca este prevazut in alte situatii, el este mai mic de 50%.

"Cvorumul nu este recomandat nici de Comisia de la Venetia pentru ca determina mai degraba interesul de a se abtine, nu de a vota impotriva, ceea ce de fapt s-a si intamplat atunci cand, la chemarea presedintelui, partidul sau a boicotat referendumul pentru a anula vointa exprimata de majoritatea votantilor", a scris fostul presedinte, amintind de Ordonanta de Urgenta in vigoare in momentul declansarii procedurii de demitere, care prevedea un cvorum de peste 50% din numarul votantilor, si nu a cetatenilor inscrisi in listele permanente.

Curtea Constitutionala a Romaniei

Emil Constantinescu ataca vehement CCR pe motivul politizarii excesive din mandatele lui Traian Basescu si, in special, pe presedintele Curtii, Augustin Zegrean, amintind atat slaba pregatire profesionala a acestuia, cat si lipsa lui de experienta si cumulul venitului de magistrat cu pensia speciala de judecator in baza unui certificat de handicapat permanent.

In antiteza, fostul presedinte aminteste de ceilalti presedinti ai CCR, subliniind meritele profesionale ale acestora: Mihai Lucian, Nicolae Popa si Ioan Muraru.

Lovitura de stat

Constantinescu subliniaza faptul ca evenimentele parlamentare din iulie nu au constituit o lovitura de stat, amintind definitia acesteia din dictionarele de specialitate si acuzand oficialii si presa din UE pentru preluarea ideii de la opozitia democrat-liberala din Romania.

"Este cutremurator sa vedem cum fosta limba de lemn a politrucilor comunisti este inlocuita de limbajul conform al Uniunii Europene, pentru a-i infiera pe adversarii politici ai presedintelui Basescu", a scris fostul presedinte.

Raportul Comisiei Europene despre Romania

Raportul Comisiei privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, din iulie 2012, contine numeroase informatii false, sustine Emil Constantinescu, mai ales in ceea ce priveste presiunile politice asupra Curtii Constitutionale si nerespectarea separatiei puterilor in stat.

"Doamna Reding si domnul Barroso, in mod evident, nu au dorit sau nu au considerat necesar sa consulte nicio personalitate politica, academica, civica din afara camarilei prezidentiale, pentru a afla realitatea. Chiar daca a fost vorba doar de o proasta informare sau de o neintelegere a realitatilor romanesti, acesta denota dispret si aroganta fata de o tara membra a Uniunii Europene, al carei proiect politic se bazeaza tocmai pe respectul si intelegerea celorlalti", a mai scris Constantinescu.

V. B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
Primarul Alexa Chifa din comuna Poienile de sub Munte, ales din partea USR, s-a alăturat PNL Maramureş. ”Echipa PNL Maramureş devine pe zi ce trece mai puternică. Tineri, seniori,...
Partidele care au cele mai multe femei pe listele pentru alegerile europarlamentare. Bărbații întrunesc două treimi din total
Partidele care au cele mai multe femei pe listele pentru alegerile europarlamentare. Bărbații întrunesc două treimi din total
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate...
#Emil Constantinescu Viviane Reding, #Emil Constantinescu Jose Barroso, #Emil Constantinescu referendum , #presedinte