Ziare.com

Emil Constantinescu: Pentru a iesi din criza, Romania are nevoie de un mare proiect

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 11:22

   

Emil Constantinescu: Pentru a iesi din criza, Romania are nevoie de un mare proiect
Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat, intr-un discurs tinut la Institutul Bratianu, ca Romania are nevoie de un proiect politic national.

"Intorcandu-ne din lumea mitului antic in lumea in care traim, putem observa, dupa o experienta de peste doua milenii, ca destinul istoric al natiunilor depinde de capacitatea de a imagina un mare proiect politic. Si ca acesta nu se poate realiza decat daca este precedat de un proiect cultural, singurul capabil sa miste oamenii spre progres", s-a aratat de parere fostul sef al statului, potrivit site-ului spunesitu.ro.

Conducatorul Romaniei din perioada 1996-2000 mai afirma ca cetatenii Romaniei se simt prinsi intr-un labirint si ca sunt bulversati de schimbarile de valori din toate domeniile.

"Daca am incerca sa gasim cuvantul care poate defini cel mai bine societatea romaneasca contemporana acesta ar fi, fara indoiala, confuzia. Mai exact, confuzia valorilor si implicit a criteriilor de evaluare in toate domeniile vietii sociale: politica, economie, administratie, justitie, educatie, cultura, morala", mai spune Constantinescu.

In opinia sa, romanii vor trebui sa se autodepaseasca pentru a dobandi respectul de sine care le lipseste in acest moment.

"Pentru iesirea din Labirint este nevoie de crearea unui nou arbitraj intre putere si cunoastere, care sa reconfigureze un cadru in care fiecare individ sa poata nu numai sa fie, ci si sa devina. Numai prin transformarea strategiei noastre seculare de supravietuire intr-o strategie de autodepasire, putem duce "sentimentul romanesc al fiintei" dincolo de "sentimentul romanesc al urii de sine", la un "sentiment romanesc al respectului de sine".

Proiectul National al Romaniei secolului XXI poate sa fie astfel pilonul unei noi solidaritati, care sa se bazeze pe respectul de sine si sa creeze sentimentul demnitatii nationale, fara de care nu putem sa fim parteneri credibili in lumea de azi si-n vremurile care vor veni", crede Emil Constantinescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1238 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

*

S-a trezit vorbind si marele invins de securitate. Mai omule cum mai ai curajul sa iesi in fata oamenilor, dupa ce ai produs cea mai mare cea mai crunta dezamagire la mai mult de jumatate din populatia tarii ????Esti de o penibilitate iesita din comun, mai omule. De ce nu ai venit cu aceste proiecte mari in timpul prezidentiatului tau? Mai ne lasi??

 

teoriile sunt frumoase

Oricine poate sa vina cu idei fanteziste. Dar sa faci zi de zi eforturi sa le aduci la implinire e mai greu. Si aici Boc a muncit mult mai mult si mai bine decat orice alt politician, inclusivi cei care apar o data la 4 ani vorbind povesti. Deci hai sa nu aberam ci sa-i sprijinim pe cei care fac lucruri concrete!

Desigur ...proiectul lui Stan si Bran,este cel mai bun!

Iar daca vorbim de confuzie,...filozoful Constantin

este cel mai confuz!

trezirea

prea multi ratati pe forumuri ....

urmeaza TIGARETA 3??

un mare proiect a dlui Emil Constantinescu ...

 

lui i-a placut Daciada

Cintarea Romaniei si Intrecerea socialista intre judete ...un perdant istoric ...nu stiu de ce am intuit o mare dezamagire pt tara acest pietrar ...

*

Nu jigni pietrarii, si eu sint unul :)

ce de altceva, mare ca tine

a avut parte, degeaba !

 

" Pentru a iesi din criza, Romania are nevoie de un mare proiect"...

... sfatuieste Milu'.
pai a avut multe si a iesit un nimic: de exemplu marele proiect miluiesc "contractul cu Romania" cu zecile alea de mii de spatzialisti din randurile carora s-a remrcat iesit un bidon mic si gol cu eticheta rosie-albastra "ricarin antenescu aventuriano chiulescu".

 

Ce incep sa semene presedintii romani intre ei dupa o vreme!

"Pus astfel in lumină, ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului..." - Iliescu

Mai putin concis:
"Pentru iesirea din Labirint este nevoie de crearea unui nou arbitraj intre putere si cunoastere, care sa reconfigureze un cadru in care fiecare individ sa poata nu numai sa fie, ci si sa devina. Numai prin transformarea strategiei noastre seculare de supravietuire intr-o strategie de autodepasire, putem duce "sentimentul romanesc al fiintei" dincolo de "sentimentul romanesc al urii de sine", la un "sentiment romanesc al respectului de sine". - Constantinescu
Si acum si mai cuprinzator, ghici cine:
"Iertati-ma, fratilor, daca sunt miscat, daca emotiunea ma apuca asa de tare... suindu-ma la aceasta tribuna... pentru a va spune si eu... (plansul il ineaca mai tare.)... Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale... in aceste momente solemne... (de abia se mai stapaneste) ma gandesc... la tarisoara mea... (plansul l-a biruit de tot) la Romania... (plange)... la fericirea ei!... la progresul ei!... la viitorul ei! (plans cu hohot. Aplauze zguduitoare)"... "Industria romana e admirabila, e sublima putem zice, dar lipseste cu desavarsire"; "Societatea noastra, dar, noi, ce aclamam noi? Aclamam munca, travaliul care nu se face deloc in tara noastra" -Catavencu

 

Nici un roman nu are nevoie de marele proiect sugerat

Simplu: Fiecare roman are nevoie de un cadru (de un mediu) in care sa se dezvolte si sa traiasca.
Proiectul si-l va face fiecare. Cam asta inseamna libertatea.
Ce mai au romanii? Ceea ce le-au mai lasat mostenire cei trei, Doamne si toti trei presedinti post revolutionari: Aerul (si acela din ce in ce mai greu respirabil).

 

...Evrica!!!...

filozofie tridimensionala cu aplicabilitate prin teoria arcului de cerc care se intersectaza cu unghiul Alfa din teorema lui Eustaghe privind trompa de absortie a sunetelor prin pompele pentru fluite solide.Deci avem o iesire.Ramane in atentia, USL-ului, pentru urmatoarea guBernare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor