Ziare.com

Iohannis a reclamat la CCR legea de infiintare a Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu

Luni, 30 Martie 2020, ora 14:29

   

Iohannis a reclamat la CCR legea de infiintare a Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG 66/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 117/2017 privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.

Institutul este condus de la infiintare, din 2016, de fostul presedinte Emil Constantinescu. In octombrie 2019, Constantinescu a fost numit presedinte, cu rang de secretar de stat, al acestei institutii, pentru urmatorii 5 ani, potrivit unei hotarari adoptate de Senat.

OUG nr. 66/2019 care completa Legea nr. 117/2017, adoptata in acest caz de Parlament si trimisa la promulgare, a fost initiata de Viorica Dancila.

Citeste si: Institutul lui Emil Constantinescu are unde verde, dupa ce Parlamentul a ignorat criticile lui Iohannis

"Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea criticata contravine unor norme si principii constitutionale", sustine seful statului in sesizarea de neconstitutionalitate transmisa presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Seful statului arata ca aceasta lege i-a fost transmisa de Parlament spre promulgare pe 11 martie.

Presedintele Iohannis indica faptul ca ordonanta are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 117/2017 privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, "in scopul adoptarii unor masuri care sa imbunatateasca modul de desfasurare a activitatilor, prin clarificarea statutului juridic al acestei institutii, stabilirea obiectivelor si reglementarea statutului personalului angajat".

"Analizand preambulul actului normativ si expunerea de motive a proiectului de lege de aprobare a ordonantei de urgenta nr. 66/2019, reiese faptul ca ordonanta de urgenta a fost emisa in considerarea necesitatii 'clarificarii statutului, a regimului de functionare si subordonare, precum si a incadrarii personalului de studii avansate din Romania, in scopul asigurarii conditiilor necesare functionarii in cele mai bune conditii a institutiilor publice, astfel incat sa poata fi atinse obiectivele avute in vedere de legiuitor la infiintarea acestor structuri'. (...) Motivele enuntate de initiatorii actului normativ nu sunt de natura sa justifice o situatie extraordinara a carei reglementare nu putea fi amanata sau realizata pe calea procedurii obisnuite de legiferare", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

"S-a incalcat jurisprudenta CCR"Seful statului apreciaza in sesizare ca adoptarea OUG nr. 66/2019 s-a realizat cu incalcarea exigentelor constitutionale si a jurisprudentei CCR.

"Viciul de neconstitutionalitate extrinsec nu poate fi acoperit prin legea de aprobare a ordonantei de urgenta, motiv pentru care apreciem ca, atat OUG nr. 66/2019, cat si legea de aprobare a acesteia supusa controlului de constitutionalitate sunt neconstitutionale in ansamblu", se mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

El spune ca din aceasta lege rezulta ca Institutul Levantului este o autoritate a administratiei centrale de specialitate si are un caracter autonom.

"Noul statut al ISACCL - instituit prin modificarile aduse Legii nr. 117/2017 de OUG nr. 66/2019 si, implicit, prin legea supusa controlului de constitutionalitate - nu se poate circumscrie in afara dispozitiilor strict si limitativ prevazute de legiuitorul constituant in cuprinsul prevederilor art. 116 si art. 117 din Legea fundamentala", sustine Iohannis.

Seful statului precizeaza ca Legea de aprobare a OUG nr. 66/2019 a fost adoptata cu incalcarea art. 117 alin. (3) din Constitutie, fiind neconstitutionala in ansamblul sau. De asemenea, el arata ca adoptarea de catre Senat, in calitate de Camera de reflectie, si de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, a legii de aprobare a OUG nr. 66/2019 s-a realizat cu incalcarea competentelor constitutionale prevazute de art. 75 alin. (1) din Legea fundamentala, viciu procedural ce atrage neconstitutionalitatea legii supuse controlului de constitutionalitate, in ansamblul sau.

Conducerea Institutului ar fi neclaraPresedintele Iohannis mai argumenteaza ca norma privind conducerea Institutului este neclara si imprecisa din multiple perspective.

"In primul rand, este incert numarul membrilor acestui organism de conducere, neprecizandu-se numarul fiecarei categorii de membri.

In al doilea rand, fata de forma anterioara modificarilor introduse de OUG nr. 66/2019, s-a eliminat reglementarea referitoare la modalitatea de desemnare a celor 5 personalitati academice straine din randul membrilor Academiei Mondiale de Arta si Stiinta, nefiind clar cui apartine competenta desemnarii acestora.

In al treilea rand, este neclar care este numarul de personalitati academice desemnate de presedintele Institutului, iar reglementarea este una lacunara, neprecizand criteriile pentru realizarea acestor desemnari.

In final, dispozitia este lacunara si din punct de vedere al intinderii mandatului Consiliului Stiintific, modul de formulare al acestuia fiind contrar exigentelor de calitate a legii prevazute de art. 1 alin. (5) din Constitutie", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Seful statului sustine ca reglementarea referitoare la presedintele institutiei este lipsita de claritate si logica, din moment ce chiar acesta numeste unii membri ai Consiliului Stiintific, legea neprecizand care este ordinea realizarii acestor proceduri si ce se intampla in cazul in care functia de presedinte este vacanta, iar Consiliul stiintific este incomplet.

"Cu toate ca unul dintre motivele enuntate de initiatorii OUG nr. 66/2019 este cel al asigurarii bunei functionari a ISACCL, dispozitiile nu prevad aspecte referitoare la incetarea calitatii de membru al Consiliului stiintific, respectiv incetarea mandatului de Presedinte.

Din aceasta perspectiva, dispozitiile anterior mentionate incalca art. 1 alin. (5) din Constitutie, in componenta sa referitoare la calitatea legii", afirma presedintele Iohannis.

Solicitarile lui IohannisEl sustine ca, din modul de formulare a atributiilor ISACCL, o parte dintre acestea se suprapun cu cele ale altor autoritati publice, interferand cu prevederi ale unor legi aflate in vigoare.

Presedintele Klaus Iohannis solicita CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca atat Legea privind aprobarea OUG 66/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 117/2017 privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, cat si ordonanta de urgenta aprobata sunt neconstitutionale in ansamblu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 10134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mielul Oligofren

In traducere acest pensionar special cu garda de corp pe viata, are si alte preocupari si inca pe banii prostimii!
Pensionar, secretar de stat, director de institut si mirtoaga de ocazie ptr urata cu draci-rona !
Are multe obligatii becheru' !
Stie cineva cate agentii si institute are RSklavagistaRomania ? Ce buget au ? cati angajati ? Ce produc ? Cui trimit produsul ?

 

Este o sinecura drept rasplata de la Ciuma Rosie ca a scos

PNTCD sin Parlamentul Romaniei. El se credea lider regional, dar nu era decat o oaie bleaga ajunsa intr-o demnitate care-l depasea evident.

Milica si Istoria...

Exista un Institut de Studii Sud-est Europene patronat de Academia Romana, care se ocupa si de relatiile Romaniei cu Orientul apropiat. Cine a infiintat acest Institut al Levantului si pentru ce, ramane de vazut. In al doilea rand ce legatura are geologia cu istoria ?

 

Forumul Democrat al Germanilor din Romania

in ziua de 25 martie prin decret prezidential,Iohannis a acordat Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri" unor institutii, intre care si "fdgr" asta nu va arde la "pipota". fgdr a incasat de la staul roman imobile in valoare de 18 miliarde euro - nici asta nu va doare

ilbuongusto srii ce inseamna Euro.18.000.000.000.?

Cum poti face asemenea afirmati absolut debile si fsra nici o sutinere logica.
Ca ai critici asupra evenimentului in sine,este ok,dar nu face afirmatii krettine si ilogice.

Imobilele erau ale unor romani de cultura germana

care au fost exterminati, dupa 1945 de regimul comunist la ordinul stapanului medieval asiatic din rasarit. Casele erau munca cinstita a parintilor si bunicilor lor. Care au fost adunati de Stalin din satele lor prospere si dusi in Siberia, sa moara muncind pentru mujicicul sovietic. Dar numai o mica parte din fondul imobiliar si-au recuperat germanii, in principalele orase din Transilvania casele lor fiind furate de fosti si actuali securisti, fosti si actuali nomenclaturisti, imbogatitii dupa revolutie. Drama romanilor de cultura germana din Transilvania se pare ca a fost uitata prea usor.

Dl. Cartophil , de acord pana la un punct...

Inteleg toata explicatia dvs, pana la un punct: deci romanii de origine germanica si-au luat inapoi ce le a apartinut parintilor/bunicilor lor si a fost nationalizat de regimuL comunist.
Ce nu inteleg e cum prezentul president are 5 case in sibiu ( a6a a fost luata inapoi de stat, dar nimeni din vajnicii sai sustinatori nu vede ca ceva e in neregula ), casa in florida care in mod sigur nu a fost confiscata de comunisti si returnata acum. Deci una peste alta intrebarea este daca kwj nu a primit nimic inapoi ca nu avea de unde , cum se face ca din salariul sau de profesoras de fizica si din salariul de primar al sibiului a reusit ca sa aiba in proprietate 5 case in sibiu si o casa in florida? Ceva nu se leaga aici , dar cum atat timp cat a fost ales in inalta functie nimeni nu cerceteaza activitatile dubioase precedente , probabil ca o sa scape cu basma curata ca si Marinelul president care nici usturoi nu a mancat , nici .... , dar si el are o gramada de proprietati toate din salariile de ministru,primar sau president, nu e asa ?

milica trebuie ascuns

Cea mai mare dezamagire a intelectualitatii romanesti, ar trebui sa stea cu capul in nisip si ascuns pt. tot restul zilelor care le mai are.....dar nesimitirea n-are limite

Stimate

Geologia si Istoria fac parte din stiintele filozofice. Amandoua au multe in comun. Istoria geologica a Planetei, a Romaniei, a evolutiei vietii pe pamant, a evolutiei omului, a evolutiei civilizatiilor etc. Toate sunt legate. Istoria nu inseamna numai data cand s-a batut Tarzan cu Ghenghis Khan ( desi nu s-au intalnit niciodata - nu aveau cum), sau moartea ultimului Mohican, Samurai etc

Acest "institut"

este tot o sinecura destinata sa asigure venituri grase unor rude si prieteni ale politicienilor, in primul rand psd ca ei l-au infiintat exact in acest scop.

 

Coruptia este raspandita in toata tara dar acum in aceste momente de

razboi politicienii incluzand presedintele trebuiesc sa se abtina de la insurubari politice. Pai presedintele este doar un paduche pe linga D-ul Emil Constantinescu (avocat,ing geolog,om de stiinta, fost rector al univ Bucuresti s.a.m.d.)

 

constantinescu s-a dovedit un vajnic aparator al intereselor

rusiei in romania.

ai dreptate sa-l lauzi,dar,ceea ce ma distreaza,
e faptul ca l-ai injurat virtos la vremea respectiva :)
dupa care,te-ai prins ce hram purta fostul secretar
de partid al universitatii din bucuresti.

e fair-play de tip rusesc sa-l ridici in slavi.

Domne, s-a inrăit lumea, in frunte cu Johannis,

si sare la beregata insitutului Levantului si-a lu' milică al nost. E drept că geologia le are cu Levantu' cam ca coada vacii cu stampila primăriei, da' nu trebe si gura lu milică să mănancă ceva?
Da' las' că curtea constipatională o să le taie macaroana ălora de vor să-l vază pe milică lesinat de foame!

 

Stimate Blonda Vitoriggi

Sasii au fost adusi in Transilvania pentru a apara liniile comerciale din orient catre occident si toate trceau prin Transilvania. Ei au construit Castelul Bran intre anul 1.000 si 1.200 Au lucrat din greu, au construit nu singuri, ca nu puteau singuri ci impreuna cu romanii Brasovul, Fagarasul, Sibiul. In timpul comunismului Ceausescu a facut o "afacere". Vindea libertatea sasilor pe bani. Multi din toata Transilvania au plecat si si-au lasat casele pustii. Acum urmasii lor le recupereaza. In satul sotiei mele o mare mosie s-a parcelat in comunism. Oamenii si-au construit case. Dupa revolutie a venit urmasul lui Popa Ion din Libotin si si-a cerut drepturile. Inainte de asta am aflat ca soacra mea e fiica de sasoaica din Tiganesti langa Carei si ca are o vara in Uivar in Banat. In anii aia sa fii taran era o injosire. Sotia mea nu a vrut sa fie taranca. Asa am pierdut vre-o 80 de hectare de camp padure si vie. Nu mai aveau alti urmasi. Toti erau in USA.

asa ca blondo analizeaza

 

Stimate

Intre 1950 si 1956 au aparut primele volume de mineralogie sub Editura James Dana din New York. Am in biblioteca trei din colectia originala. Sunt putine in lume, valoreaza mai mult decat pretul in aur. In 1979 Academicianul Virgil Ianovici, cu Viorica Stiopol si cu Emil Constatinescu au scris prima carte de mineralogie din tara mea.O am langa mine la fel ca James Dana. Nu stapanesc bine engleza, stapanesc spaniola, italiana, franceza dar inteleg. Cand nu inteleg un mineral ma duc la cartea mea de acasa

 

Stimate Gheu

Am analizat , multumesc.
Nu am contestat nicaieri in comentariul meu dreptul sasilor/ germanilor sa isi ia inapoi. ce a fost al lor si nationalizat abuziv de comunisti.
Singura mea intrebare era cum johannis a putut sa-si cumpere 5 case in sibiu ( au fost 6 dar pe a6a a luat o statul inapoi , dar kwj a ramas cu chiria colectata pe perioada cat a detinut ilegal acea casa) , din salariul modest de prof de fizica si indemizatia de primar . Plus casa din florida...
Cum toata lumea stie toate anchetele inceteaza dupa ce devii president , asa a fost cu base , asa e cu kwj , so for the next 5 years or even beyond that he will collect the rent no matter what as long everything is on hold.Sau daca intervine vreo prescriptie cu atat mai bine ptr el.
Aceasta a fost , este si va fi intrebarea ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor