MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 11:39
19077 citiri
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena FOTO Hepta

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări”, a transmis, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministerului, conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

”Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părţii române este un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”, a mai transmis MAE.

Austria s-a opus, joi, la aderarea României la spaţiul Schengen, toate celelalte state prezente în Consiliul JAI fiind de acord că România trebuie să fie primită.

Ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu i-a adresat anterior preşedintelui Austriei o scrisoare în care se referea la opoziţia faţă de admiterea României în Schengen, exprimându-şi consternarea şi îngrijorarea faţă de ”încercările derutante de a crea, în spaţiul public, impresia existenţei unei legături de cauzalitate între aderarea României la Schengen şi creşterea presiunii migraţiei ilegale în Republica Austria, dar şi faţă de posibilele consecinţe politice şi sociale ale menţinerii acestei schimbări de atitudine”.

”Aderarea ţării mele la spaţiul Schengen nu este doar un dosar tehnic, ci un răspuns la aşteptarea întregii societăţi româneşti, societate care s-a implicat profund în acest proces, şi o confirmare a contribuţiei pe care noi de facto o aducem deja prin protejarea frontierei externe a Uniunii Europene şi a spaţiului Schengen, căruia nu îi aparţinem de jure”, scria Hurezeanu, amintind că susţinerea Republicii Austria a fost întotdeauna parte a edificiului relaţiei bilaterale, ceea ce a făcut cu atât mai surprinzătoare vestea că această susţinere va fi retrasă.

Ambasadorul exprima şi temerea că realizările parteneriatului bilateral ”ar putea fi transformate într-o minge de joc a politicii curente austriece, nu în ultimul rând prin sacrificarea intereselor articulate pe căi diplomatice”.

”Având în vedere toate aceste considerente, permiteţi-mi, domnule preşedinte federal, să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări faţă de riscul unei rupturi a apreciatei tradiţii austriece în diplomaţie şi comunicare, care periclitează coexistenţa noastră constructivă de până acum”, mai afirma Emil Hurezeanu.

Miniștrii de Externe din UE vor discuta menținerea sprijinului militar pentru Ucraina. În relația cu SUA se vor analiza "modalități de răspuns"
Miniștrii de Externe din UE vor discuta menținerea sprijinului militar pentru Ucraina. În relația cu SUA se vor analiza "modalități de răspuns"
Miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene se vor reuni, în ziua de 17 martie 2025, pentru a discuta despre "modul în care va fi menținut sprijinul multidimensional al UE către...
Cristian Tudor Popescu critică candidaturile lui Simion și Gavrilă. "Creier pane este puțin spus. Înspăimântător"
Cristian Tudor Popescu critică candidaturile lui Simion și Gavrilă. "Creier pane este puțin spus. Înspăimântător"
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a criticat dur candidaturile lui George Simion și Anamaria Gavrilă, doi dintre liderii suveraniști care își revendică moștenirea politică a lui Călin...
#Emil Hurezeanu, #ambasador Austria, #spatiul Schengen Romania, #austria vot negativ , #stiri politice
  1. Cristian Tudor Popescu critică candidaturile lui Simion și Gavrilă. "Creier pane este puțin spus. Înspăimântător"
  2. Riscă Victor Ponta să aibă soarta lui Mircea Geoană de la alegerile din 2024? Ajutorul nesperat pe care îl poate primi în cursa prezidențială fostul lider PSD
  3. Flăcările revoltei topesc AUR. Claudiu Târziu susține că Simion îi cere demisia, printr-un deputat: "Nimeni nu mișcă în front fără un ordin precis de la șeful suprem"
  4. România are tradiție în producția de armament, susține Nicușor Dan. Trebuie să mărim numărul de profesioniști mai degrabă decât să reintroducem armata obligatorie
  5. În timp ce Simion aștepta să afle dacă poate sau nu să candideze, Anamaria Gavrilă se gândea la Georgescu: "Dreptul de a-l alege pe Călin Georgescu președinte"
  6. CCR a validat candidatura lui George Simion. Toate contestațiile au fost respinse
  7. Elena Lasconi se consideră "exact ca cei mai mulți oameni din țara asta". Spune că trăiește din salariu și are rate la bancă
  8. George Simion, prima reacție după ce judecătorii CCR i-au acceptat candidatura la Președinție: "Azi s-a făcut un pas înainte spre revenirea la democrație"
  9. Sporuri substanțiale pentru „condiții vătămătoare” la Guvern, în ciuda măsurilor de austeritate. Ce salarii au demnitarii din echipa lui Ciolacu
  10. Lasconi reafirmă că nu-și retrage candidatura pentru alegerile prezidențiale: “Nicuşor Dan este în scădere, eu sunt în creştere"