Emilia Clarke, actrița celebră pentru rolul său din Game of Thrones, a dezvăluit în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune BBC One, cum poate trăi un om căruia îi lipsesc părți ale creierului. Vedeta a povestit cum a avut dureri chinuitoare, apoi două operații pe creier, după care a încercat să-și recapete cunoștința.
Este incredibil cum mulți oameni, printre care și actrița britanică Emilia Clarke, au reușit să trăiască o viață normală, chiar și după ce li s-a scos unele părți ale creierului, potrivit Conversation.
”O parte din creierul meu nu mai este utilă și este remarcabil că sunt capabilă să vorbesc și să-mi trăiesc viața în mod normal. Fac parte cu adevărat din mica minoritate de oameni, care pot supravierțui după asta”, a spus Emilia Clarke.
Câtă apă este necesar să bei zilnic: Adevărul despre cantitatea optimă pentru hidratare VIDEO
Actrița a suferit două operații pe creier, una în 2011, iar alta în 2013, după ce a avut două anevrisme, care i-au cauzat leziuni cerebrale. Un anevrism este o umflătură sau o mărire a unui vas de sânge din creier, adesea însoțit de mari dureri de cap.
”Am avut dureri chinuitoare, vărsături uriașe încercând să-mi recapăt cunoștința și să rămân în viață. Mi-am tot pus aceste întrebări, îmi tot spuneam replici în cap, a existat un motiv pe care l-am urmărit în lumea de mâine, în acel moment din viața mea”, a spus Clarke.
Cheia pentru înțelegerea modului în care creierul se poate recupera după astfel de traume este că legăturile din capul nostru sunt foarte fine, ceea ce înseamnă că ”supercomputerul” din creierul nostru se poate remodela singur.
Scandal în lumea medicală: Doctorii ne-au îndopat cu milioane de pastile, care nu aveau efect
Creierul se poate adapta și schimba în moduri incredibile. Trebuie menționat faptul că există aproximativ 100 de miliarde de neuroni și peste 1.000 de miliarde de sinapse (legături între doi neuroni). Aceștia se refac în mod constant ca răspuns la noile noastre experiențe, pentru a stoca și prelua noi informații.
Când există leziuni cerebrale, cum a fost cazul Emiliei Clarke, modificările din creier pot fi mai mari, primești anumite recalibrări în jurul răniii. Aceste sinapse se pot rearanja pentru a lucra în jurul părții deteriorate.
Dar, așa cum a declarat Clarke, nu toată lumea are șansa unei recuperări semnificative după leziuni cerebrale traumatice, mulți oameni se confruntă cu dizabilități care rămân pentru totdeauna în viață.
”A fost un incredibil ajutor să evoluez în ”Game of Thrones” pentru a ”mătura” totul (din creierul meu) și să-mi dea acel scop în viață”, a spus actrița britanică în vârstă de 35 de ani, care la un moment dat, după atacurile cerebrale nu își mai amintea propriul nume.