Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia

Sambata, 02 Martie 2024, ora 08:45
6770 citiri
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Jurnalista Emilia Șercan FOTO Facebook/ Fundația Friends for Friends

Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de Emilia Şercan, după ce jurnalista a scris despre frigul din sălile de lectură de la Biblioteca Naţională condusă de Cioroianu.

Ea așteaptă demisia lui Cioroianu și dezvăluie că s-a simțit agresată de comportamentul grosolan al acestuia, care a vulnerabilizat-o.

"Suntem în această situaţie în care dl. Cioroianu practic divulgă o informaţie care nu este destinată publicităţii. Dacă eu voiam să studiez o carte cu un cu un anumit conţinut, nu este treaba absolut nimănui! Acum vine directorul bibliotecii şi spune ce teză de doctorat am solicitat eu. Ce face Adrian Cioroianu este că pune o ţintă pe mine, îmi vulnerabilizează munca, mă vulnerabilizează pe mine ca persoană.

Problema de fond este faptul că domnia sa a făcut public ce anume consultă o persoană, o informaţie care nu este publică şi nu este de destinată publicităţii.

În primul rând, aş pune în discuţie codul etic al instituţiei pe care dl. Cioroianu o conduce. Există un cod de etică pe care dl. Cioroianu îl încalcă. Apoi, există un regulament de acces, un regulament privind protecţia datelor cu caracter personal ale celor care au raporturi de cititor cu Biblioteca Naţională. Acolo există două prevederi, dincolo de faptul că se spune foarte clar că datele sunt confidenţiale, că datele sunt protejate, că biblioteca are obligaţia să protejeze datele. Ţine şi de intimitatea mea ca persoană de a consulta ceea ce vreau eu, dincolo de meseria de jurnalist, instituţia trebuie să-ţi protejeze ţie datele.

Ce ar trebui să se întâmple după o astfel de situaţie? Demisia! Domnul Cioroianu ar trebui să-şi dea demisia pentru o asemenea situaţie.

Comportamentul domniei sale a fost de o grosolănie inimaginabilă, având în vedere statutul său, demnitatea pe care ar trebui să o aibă în raport cu funcţia de demnitate publică pe care a ocupat-o cândva. Iar diplomaţia, având în vedere că domnia sa este un fost diplomat, îi lipseşte cu desăvârşire.

Eu vreau să pot să îmi fac meseria, iar domnii precum Cioroianu să îşi vadă de treburile lor instituţionale şi să nu divulge informaţii publice. Asta îmi doresc, iar instituţiile statului, atunci când se întâmplă lucruri de genul ăsta, să se mai şi autosesizeze, să verifice şi să ia măsuri.

Las weekendul ăsta să treacă, să pot să am timp, să mă pot şi odihni, pentru că de două nopţi îţi spun că nu am dormit. M-am simţit efectiv agresată de comportamentul domnului Cioroianu.

Cu siguranţă voi depune plângere la ANPC. Probabil nu va răspunde pe persoană fizică, va răspunde instituţia. Însă să fie foarte clar că, aşa cum am spus, noi trebuie să învăţăm să ne apărăm profesia şi să ne apărăm dreptul de a ne face în mod liber, independent şi departe de orice presiune publică", a afirmat Emilia Șercan.

Quarterly Report - Editia 4

Decizia extremă luată de un profesor exasperat că elevii stau prea mult pe telefon în timpul orelor: ”Începusem să cred că eu eram problema”
Decizia extremă luată de un profesor exasperat că elevii stau prea mult pe telefon în timpul orelor: ”Începusem să cred că eu eram problema”
Un profesor de la un liceu din Arizona a luat o decizie extremă după ce nu a reușit să-și convingă elevii să renunțe la telefoane și să fie atenți la cursuri. Mitchell Rutherford,...
Scandal și bătăi în Dâmbovița, șapte persoane cercetate. S-au lovit cu pietre
Scandal și bătăi în Dâmbovița, șapte persoane cercetate. S-au lovit cu pietre
Şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar de poliţiştii şi procurorii din Dâmboviţa în urma mai multor scandaluri şi bătăi. Doi dintre ei l-ar fi lovit cu o piatră pe un tânăr...
#Emilia Sercan, #Adrian Cioroianu, #demisie, #scandal, #grosolanie, #vulnerabilitate , #stiri politice