Emilia Șercan dezvăluie cum a încercat Gabriel Oprea să-i cumpere tăcerea după ce a scris că e plagiator. Cine au fost „săgețile” fostului vicepremier

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 09:11
7337 citiri
Emilia Șercan dezvăluie cum a încercat Gabriel Oprea să-i cumpere tăcerea după ce a scris că e plagiator. Cine au fost „săgețile” fostului vicepremier
Emilia Șercan a dezvăluit cum a căutat-o Gabriel Oprea, prin interpuși FOTO Facebook/Gabriel Oprea

Jurnalista Emilia Șercan, spaima politicienilor cu doctorate, a dezvăluit într-un interviu acordat jurnalistului Sebastian Zachman cum a încercat Gabriel Oprea să îi ofere un post călduț, după ce a scris despre el că a plagiat.

„Negocia cu președintele Klaus Iohannis înlăturarea lui Victor Ponta, căruia i-a botezat băiatul, și numirea sa ca premier al României. El a simțit că e o problemă serioasă de imagine, că scrie o jurnalistă despre plagiatul său și plagiatele pe care le-a mai coordonat. Am povestit și în cartea ”Fabrica de doctorate” că în acea perioadă Gabriel Oprea a încercat să ajungă prin unii oameni la mine. Chiar și după ani de zile, m-am întâlnit cu unii colegi de breaslă care mi-au zis: „În 2015, Oprea întreba disperat dacă te știu, pentru că voia să găsească pe cineva prin care să ajungă la tine”.

Ideea e că eu nu mi-am făcut niciodată prieteni în politică, nu am prieteni politicieni, nu am prieteni oameni de afaceri. Gabriel Oprea nu a avut prin cine să ajungă la mine. Nu a avut. Și la un moment dat, într-o zi, aveam stabilit un interviu cu Vlad Stoicescu și cu Diana Oncioiu despre extincția departamentelor de investigație din presa mainstream. Și mă trezesc cu un telefon de la un domn, care s-a prezentat. Îl chema Alin Berbecaru și era secretarul general adjunct al UNPR.

Mi-a spus: ”Doamna Șercan, vreau să ne vedem!”. Și eu am zis: ”Ce să discutăm noi? ”. A spus că vrea neapărat să ne vedem și am acceptat într-un final doar ca să mă distrez, să văd ce vrea omul lui Oprea. Ne-am văzut la o cafenea în centrul Bucureștiului și mi-a zis că ce voia el de fapt era să-mi ofere funcția de director al departamentului de comunicare din UNPR. I-am spus foarte tranșant domnului Berbecaru că eu sunt jurnalist, că eu nu știu să fac comunicare politică, nu mă pricep la asta și nici nu-mi doresc.

Am fost foarte categorică. Mi-am văzut de treabă, am publicat în continuare, după care m-a sunat din nou domnul Berbecaru pentru o nouă întâlnire și atunci i-am spus: ”Ne pierdem timpul, și eu, și dvs. Toate bune, la revedere!”.

Am închis telefonul și nu m-am văzut cu el. O altă încercare, dar nu o ofertă de a intra în politică, ci de a prelua o redacție, tot în 2015, venită tot din zona Gabriel Oprea, mi-a făcut-o Cozmin Gușă. M-a chemat la o întâlnire și mi-a zis textual să nu mai scriu despre Oprea, despre Coldea și despre Onțanu. Cei trei corifei. Să-i las în pace. Și mi-a oferit să preiau ca redactor-șef România Liberă, care la momentul respectiv era într-un proces de schimbare: pleca Dan Turturică și se auzeau zvonuri că va prelua Rareș Bogdan”, a povestit Emilia Șercan într-un interviu pentru zachman.ro.

Jurnalista a mai dezvăluit cum SRI „a pus tălpi” analizării tezei de doctorat a lui Bogdan Licu, doctorand al Colegiului Național de Informații.

„Pentru o lungă perioadă de timp a refuzat să trimită un punct de vedere. Pe vechiul regulament de funcționare al CNATDCU, era obligatoriu ca tu, SRI, să faci o analiză prin propria Comisie de Etică și să trimiți un punct de vedere, care să fie de retragere a titlului sau de menținere a titlului. SRI a refuzat în mod sistematic să trimită acest punct de vedere din 2016 până în 2021. Cinci ani de zile a pus tălpi, refuzând să-i analizeze teza de doctorat, deși, atenție!, SRI s-a apucat și a verificat toate tezele de doctorat”.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Emilia Sercan, #Gabriel Oprea, #plagiat , #Stiri Emilia Sercan