Provocarea adresată de Gabriel Liiceanu premierului Ciucă după discreditarea jurnalistei Emilia Șercan: ”Rolul unui guvern e să garanteze libertatea de exprimare”

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 17:31
4513 citiri
Provocarea adresată de Gabriel Liiceanu premierului Ciucă după discreditarea jurnalistei Emilia Șercan: ”Rolul unui guvern e să garanteze libertatea de exprimare”
Grupul Humanitas organizează pe 7 aprilie o conferinţă de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan FOTO Hepta

Scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu i-a adresat premierului Nicolae Ciucă o scrisoare în care vorbește despre cazul jurnalistei Emilia Șercan și reacția șefului guvernului la campaniile de discreditare împotriva acesteia.

”Ştiţi, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democraţie şi că orice atentat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei.

Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societăţii, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliştii care şi-au ridicat glasul în numele adevărului. Ei au plătit fidelitatea faţă de mandatul lor cu viaţa: de pildă, au fost împuşcaţi, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova.

Am avut prilejul să păşesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine. Şi vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umanişti, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.

Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Şercan. În 2019, în urma ”crimei” de a fi denunţat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliţie, Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea - iar Poliţia şi DNA au făcut lumină în acest caz în două luni - de rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi de prorectorul acestei instituţii, Mihai Marcoci.

Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Şercan a fost supusă unei campanii susţinute de ameninţări, intimidări şi denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale. La acestea, autorităţile statale, a căror menire este să apere pe orice cetăţean ameninţat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări şi tăcere şi au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea şi pedepsirea făptaşilor.

În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, guvernul a afirmat că susţine libertatea de exprimare (deşi, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susţină, ci să garanteze libertatea de exprimare). Am dedus, aşadar, că v-a intrigat, ca pe noi toţi, acest straniu şi îngrijorător comportament al autorităţilor statului nostru”, scrie Gabriel Liiceanu, preşedinte al Grupului Humanitas, în scrisoarea adresată premierului.

Joi, 7 aprilie, Grupul Humanitas organizează o conferinţă de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Cu această ocazie, Liiceanu l-a invitat pe Nicolae Ciucă la conferinţa de presă, ”socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Şercan şi, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituţională a obstrucţionării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situaţii care ne îngrijorează pe toţi cei care credem că rolul dumneavoastră este şi acela de garant al democraţiei în România şi de funcţionare imparţială a instituţiilor statului”.

O reacție despre cazul Emiliei Șercan a avut și Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu.

În urmă cu șase ani, Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu, a premiat-o pe jurnalistă pentru articolele de investigaţie realizate privind plagiatul fostului vicepremier Gabriel Oprea şi s-a declarat revoltat de ce i se întâmplă acesteia.

”Dacă premierul spune că susține libertatea presei, ar trebui să o și demonstreze cu acțiuni concrete”, a scris pe Facebook.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
Un nou premiu literar prestigios pentru Mircea Cărtărescu. Câți bani primește scriitorul
Un nou premiu literar prestigios pentru Mircea Cărtărescu. Câți bani primește scriitorul
Premiul Dublin Literary Award 2024 a fost primit de romanul „Solenoid”, un succes internațional al lui Mircea Cărtărescu. Premiul are o valoare de 100.000 euro, însă autorul va trebui să...
#Emilia Sercan, #Gabriel Liiceanu, #nicolae ciuca, #plagiat nicolae ciuca , #plagiat Nicolae Ciuca