Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 15 luni a produs o bulversare pe piețele financiare, energetice și de bunuri de consum. Sancțiunile occidentale care au lovit Moscova a determinat Rusia să își schimbe destinația afacerilor, după pierderea piețelor din Europa. Astfel, Emiratele Arabe Unite a devenit raiul afacerilor Rusiei cu aur, unde exporturile sale au avut o creștere exorbitantă, la 5.823% în anul de la începutul războiului față de 2021.
Exporturile de aur ale Rusiei în Emiratele Arabe Unite au ajuns la 75,7 tone într-un an, între martie 2022 și martie 2023, după ce în 2021, acestea erau infime, de numai 1,3 tone, potrivit unei investigații realizate de AML Intelligence.
Emiratele Arabe Unite au devenit un centru comercial cheie pentru aurul rusesc, deoarece sancțiunile occidentale asupra Ucrainei au tăiat rutele de export tradiționale ale Rusiei, arată documentele vamale rusești.
Înregistrările, care conțin detalii despre aproape o mie de transporturi de aur în anul de la începutul războiului din Ucraina, arată că statul din Golf a importat 75,7 tone de aur rusesc în valoare de 4,3 miliarde de dolari.
China și Turcia au fost următoarele cele mai mari destinații, importând aproximativ 20 de tone fiecare între 24 februarie 2022 și 3 martie 2023.
Cu Emiratele Arabe Unite, cele trei țări au reprezentat 99,8% din exporturile de aur rusești în datele vamale pentru această perioadă. În zilele de după începerea conflictului din Ucraina, multe bănci multinaționale, furnizori de logistică și rafinării de metale prețioase au încetat să manipuleze aurul rusesc, care de obicei era expediat la Londra, un centru de comercializare și stocare a aurului.
London Bullion Market Association a interzis lingourile rusești începând cu 7 martie 2022, iar până la sfârșitul lunii august, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Elveția, Statele Unite, Canada și Japonia au interzis toate importurile de lingouri rusești.
Înregistrările de export arată, însă, că producătorii ruși de aur au găsit rapid noi piețe în țări care nu au impus sancțiuni Moscovei, precum Emiratele Arabe Unite, Turcia și China.
„Dacă aurul rusesc intră (în Emirate), este reformat de un rafinător local, aprovizionat de la o bancă sau un comerciant local și apoi vândut pe piață, există un risc”, a spus Louis Marechal, experrt la OECD. „De aceea, efectuarea due diligence este esențială pentru cumpărătorii finali care doresc să se asigure că respectă regimurile de sancțiuni.”
În încercarea de a izola și mai mult Rusia, Washingtonul a avertizat țările, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Turcia, că ar putea pierde accesul la piețele G7 dacă fac afaceri cu entități supuse sancțiunilor SUA.
Transporturile din datele vamale, furnizate Reuters de către un furnizor comercial, arată exporturi de 116,3 tone între 24 februarie 2022 și 3 martie a acestui an, deși consultantul Metals Focus estimează că Rusia a produs 325 de tone de aur în 2022. Restul aurului săpat în Rusia probabil fie a rămas în țară, fie a fost exportat în tranzacții neincluse în evidențe.
Deplasarea exporturilor rusești de la Londra nu este văzută ca o lovitură majoră, deoarece hub-ul britanic nu se bazează pe Rusia. În 2021, de exemplu, aurul din Rusia a reprezentat 29% din importurile Londrei, dar în 2018 a reprezentat doar 2%, arată datele comerciale britanice.
faci referire la rezerva Romaniei de la Londra?
de ce nu zici si de tezaurul de la... Vezi tot