Prima țară din lume care pune taxă pe emisiile de metan provocate de flatulenţa vacilor şi porcilor

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 09:46
2341 citiri
Prima țară din lume care pune taxă pe emisiile de metan provocate de flatulenţa vacilor şi porcilor
Danemarca va taxa flatulentele vacilor FOTO: Pixabay

Danemarca va deveni prima ţară din lume care va taxa emisiile de carbon ale şeptelului, o măsură unică destinată să aducă ţara scandinavă mai aproape de obiectivul său de a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în 2045, informează AFP.

Începând din 2030, emisiile de metan provocate de flatulenţa bovinelor şi porcilor vor fi taxate cu 300 de coroane (40,2 euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2.

Cinci ani mai târziu, în 2035, nivelul taxei va creşte la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2, conform unui acord convenit la finele lunii iunie între Guvern, o parte a opoziţiei şi reprezentanţii fermierilor, industriei şi sindicatelor.

Textul urmează să fie aprobat de Parlament, care îl va examina după vacanţa de vară.

Pentru Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace, textul "oferă un motiv de speranţă în contextul în care multe ţări dau înapoi cu acţiunile lor în domeniul climatic". "Chiar dacă taxa pe carbon ar fi trebuit să fie mai mare şi introdusă mai devreme, reprezintă totuşi o etapă importantă", a spus Christian Fromberg.

În schimb, pentru Asociaţia Daneză pentru o Agricultură Sustenabilă, acordul este unul "inutil". "Este o zi tristă pentru agricultură", a estimat Asociaţia într-un comunicat de presă.

"Ca fermier, mă simt inconfortabil să iau parte la un experiment incert care ar putea ameninţa securitatea aprovizionării alimentare", a spus preşedintele Asociaţiei, Peter Kiaer, reamintind că Noua Zeelandă a trebuit să anuleze o propunere similară din cauza protestelor fermierilor.

Pentru a reduce nota de plată a fermierilor danezi, planul autorităţilor de la Copenhaga prevede o deducere fiscală de 60%. Costul real pentru crescătorii de animale ar urma să fie de 120 de coroane (16 euro) pentru o tonă de echivalent CO2, urmând să crească la 300 de coroane (40,2 euro) cinci ani mai târziu.

Cu toate acestea, calculele Ministerului Danez al Economiei arată că, în urma introducerii acestei taxe, aproximativ 2.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în sectorul creşterii animalelor până în 2035.

Veniturile generate de taxă vor fi reinvestite în tranziţia ecologică a sectorului agricol. Peste 60% din suprafaţa Danemarcei este alocată agriculturii.

În plus, lăsarea în pârloagă a 140.000 de hectare ar urma să permită majorarea stocării de carbon în sol, pentru a reduce concentraţia de gaze cu efect de seră în atmosferă.

La scară mondială, Danemarca este unul dintre principalii exportatori de carne de porc, care reprezintă aproape jumătate din exporturile agricole ale ţării, potrivit Consiliului Danez pentru Agricultură şi Alimentaţie.

Bogații fug din "paradisul milionarilor" din Europa. Cum va arăta tabloul avuțiilor în patru ani
Bogații fug din "paradisul milionarilor" din Europa. Cum va arăta tabloul avuțiilor în patru ani
Numărul milionarilor va crește în următorii patru ani, dar două țări europene se numără printre statele perdante la acest capitol, arată un studiu recent al gigantului financiar elvețian...
Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
Compania spaniolă Ingineria Especializada Obra Civil e Industrial a câştigat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construcţiei ultimului lot al drumului de mare...
#emisii carbon, #Danemarca, #taxe, #premiera mondiala, #flatulenta , #stiri taxe
  1. Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
  2. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  3. Proiectul mini-reactoarelor de la Doicești merge înainte. Ultimul pas înainte de a se lua decizia finală de investiție
  4. Recordul global de temperatură, doborât în doar 24 de ore. Care este cea mai caldă zi din istorie
  5. Șoferii, atenționați prin SMS când le expiră permisul de conducere. De când se aplică
  6. Sebastian Burduja: „În următorii 3-5 ani, România va avea cu 10.000 de MW mai mult din energie solară și eoliană”
  7. Variantă ocolitoare care ar trebui să îi scape pe șoferii din zona Moldovei de blocaje infernale. La cât se ridică investiția FOTO
  8. Compania care a construit cea mai importantă bază militară a României vine cu un proiect de ansamblu rezidențial în Pipera. Cât investește firma
  9. Motorina este mai ieftină. Două reduceri consecutive de preț, în două zile
  10. Activele Pilon II la maxim istoric – TradeVille