Promisiune neașteptată a lui Emmanuel Macron: ”N-am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 07:13
3037 citiri
Promisiune neașteptată a lui Emmanuel Macron: ”N-am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”
Emmanuel Macron, președintele Franței FOTO / Facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi, la inaugurarea Satului Olimpic, că se va scălda în Sena, relatează AFP.

”Pe Sena şi pe Marna s-a făcut o investiţie extraordinară, de către comune. Statul... Să mă scald? Şi încă cum! S-au luat angajamente. Voi merge...”, a declarat şeful statului.

”Nu am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”, a adăugat el.

Jocurile Olimpice (JO) şi Paralimpice de la Paris - prevăzute în perioada 26 iulie-11 august şi, respectiv, 29 august-8 septembrie - urmează să fie, după câte se pare, o ocazie de a înota în Sena.

Probele de triatlon şi de înot liber, de exemplu, s-ar putea desfăşura de la Podul Alexandre-III, care leagă Grand Palais şi Invalides.

Aceste probe sunt ameninţate, însă, de poluarea apelor fluviului.

La începutul lui februarie, primarul capitalei, Anne Hidalgo, anunţa într-un interviu acordat publicaţiei Ouest-France, că va face plonjări în Sena, înaintea JO, în iulie, cu câteva zile înaintea probei de înot de triatlon, prevăzută pe fluviu.

Ea stabilea şi locul plonjonului - ”la Pont-Marie, unde scăldatul va continua după Jocurile Olimpice. Va fi un plonjon frumos, sibolic”, declara ea.

În acelaşi interviu, socialista îl invita pe Emmanuel Macron să participe la eveniment.

”Dacă vrea să vină, va fi, evident, binevenit”, declara ea.

Însă scăldatul în Sena este un fel de vorbă-n vânt.

În 1988, Jacques Chirac, pe atunci primarul Parisului, declara că, ”în cinci ani, ne vom putea scălda din nou în Sena. Iar eu voi primul care o va face”.

Fostul preşedinte francez nu şi-a respectat niciodată promisiunea.

Scăldatul în fluviu, care se practica în timpul Vechiului Regim, a fost interzis la Paris în 1923 printr-o hotărâre prefecturală.

O brigadă fluvială patrulează cu regularitate pentru a opri eventuali amatori.

Începând din 2016, statul şi colectivităţile locale au investit aproximativ 1,4 miliarde de euro în vederea posibilităţii scăldatului în fluviul Sena şi în râul Marna, principlul său afluent.

Însă, vara trecută, organizatorii JO de la Paris s-au confruntat cu probleme serioase în timpul unor evenimente de testare.

Înaintea anulării a două probe de triatlon - para şi mixt -, probe de înot la liber au fost anulate din cauza unei poluări cauzate de o ploaie estivală neaşteptată.

Quarterly Report - Editia 4

Un francez s-a calificat pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris
Un francez s-a calificat pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris
Sportivul Felix-Pierre Duchampt va reprezenta pentru a doua oară consecutiv România la întrecerea olimpică de triatlon. Născut în Franţa şi intrat în circuitul mondial pentru România în...
Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”
Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”
Emmanuel Macron continuă să condamne invazia Rusiei din Ucraina, dar nu se ferește să aibă relații apropiate cu forțele din blocul BRICS. Înainte ca Vladimir Putin să trimită trupele în...
#Emmanue Macron, #presedinte, #Franta, #jocurile olimpice , #stiri din sport