Promisiune neașteptată a lui Emmanuel Macron: ”N-am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 07:13
2905 citiri
Promisiune neașteptată a lui Emmanuel Macron: ”N-am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”
Emmanuel Macron, președintele Franței FOTO / Facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi, la inaugurarea Satului Olimpic, că se va scălda în Sena, relatează AFP.

”Pe Sena şi pe Marna s-a făcut o investiţie extraordinară, de către comune. Statul... Să mă scald? Şi încă cum! S-au luat angajamente. Voi merge...”, a declarat şeful statului.

”Nu am să vă spun data, riscaţi să fiţi acolo”, a adăugat el.

Jocurile Olimpice (JO) şi Paralimpice de la Paris - prevăzute în perioada 26 iulie-11 august şi, respectiv, 29 august-8 septembrie - urmează să fie, după câte se pare, o ocazie de a înota în Sena.

Probele de triatlon şi de înot liber, de exemplu, s-ar putea desfăşura de la Podul Alexandre-III, care leagă Grand Palais şi Invalides.

Aceste probe sunt ameninţate, însă, de poluarea apelor fluviului.

La începutul lui februarie, primarul capitalei, Anne Hidalgo, anunţa într-un interviu acordat publicaţiei Ouest-France, că va face plonjări în Sena, înaintea JO, în iulie, cu câteva zile înaintea probei de înot de triatlon, prevăzută pe fluviu.

Ea stabilea şi locul plonjonului - ”la Pont-Marie, unde scăldatul va continua după Jocurile Olimpice. Va fi un plonjon frumos, sibolic”, declara ea.

În acelaşi interviu, socialista îl invita pe Emmanuel Macron să participe la eveniment.

”Dacă vrea să vină, va fi, evident, binevenit”, declara ea.

Însă scăldatul în Sena este un fel de vorbă-n vânt.

În 1988, Jacques Chirac, pe atunci primarul Parisului, declara că, ”în cinci ani, ne vom putea scălda din nou în Sena. Iar eu voi primul care o va face”.

Fostul preşedinte francez nu şi-a respectat niciodată promisiunea.

Scăldatul în fluviu, care se practica în timpul Vechiului Regim, a fost interzis la Paris în 1923 printr-o hotărâre prefecturală.

O brigadă fluvială patrulează cu regularitate pentru a opri eventuali amatori.

Începând din 2016, statul şi colectivităţile locale au investit aproximativ 1,4 miliarde de euro în vederea posibilităţii scăldatului în fluviul Sena şi în râul Marna, principlul său afluent.

Însă, vara trecută, organizatorii JO de la Paris s-au confruntat cu probleme serioase în timpul unor evenimente de testare.

Înaintea anulării a două probe de triatlon - para şi mixt -, probe de înot la liber au fost anulate din cauza unei poluări cauzate de o ploaie estivală neaşteptată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Ludmila Putina, fosta soție a dictatorului rus Vladimir Putin, a rămas fără vila de pe riviera franceză, numită și „Suzanne”. Autoritățile franceze au confiscat conacul în valoare...
S-au pus în vânzare ultimele bilete la Jocurile Olimpice. De la ce prețuri pornesc tichetele
S-au pus în vânzare ultimele bilete la Jocurile Olimpice. De la ce prețuri pornesc tichetele
Ultimele bilete pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris au fost puse în vânzare în mod simbolic miercuri, cu exact 100 de zile înaintea ceremoniei de deschidere a competiţiei (26 iulie),...
#Emmanue Macron, #presedinte, #Franta, #jocurile olimpice , #stiri din sport