Semnificația vizitei președintelui Franței în România. Noi informații despre Grupul de luptă al NATO din țara noastră

Luni, 13 Iunie 2022, ora 22:36
3757 citiri
Semnificația vizitei președintelui Franței în România. Noi informații despre Grupul de luptă al NATO din țara noastră
Președintele Franței se va întâlni cu militarii staţionaţi în România FOTO Facebook / Emmanuel Macron

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit luni, 13 iunie, despre importanța vizitei pe care o va face în țara noastră președintele Franței, Emmanuel Macron.

”O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari. (...) Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, luni seară, la Digi 24, comentând vizita preşedintelui francez în România.

El a precizat că în prezent se desfăşoară ”un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO. Compoziţia grupului este ”în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat cel mai târziu la începutul anului viitor, a mai spus ministrul.

Bogdan Aurescu a menţionat că, în prezent, peste 5.000 de militari aliaţi se află pe teritoriul României, iar numărul soldaţilor americani, care nu vor fi parte a grupului de luptă, este mai mult decât dublu faţă de perioada trecută.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, urmează să facă, marţi, o vizită în România - unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina.

#Emmanuel Macron vizita Romania, #militari francezi, #grup lupta nato romania, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #stiri Bogdan Aurescu