Bravo, Emmanuel Macron!

Joi, 26 Aprilie 2018, ora 17:23
21685 citiri
Bravo, Emmanuel Macron!
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Vizita lui Macron in SUA a fost un succes, mai ales datorita discursului sau in fata Congresului.

In prima parte a vizitei lui Macron in Statele Unite, presedintele Frantei a purtat o serie de discutii cu seful Casei Albe, Donald Trump. Chiar daca a profitat de ocazie pentru a explica viziunile sale politice, diferite de cele ale lui Trump, Macron s-a aratat foarte respectuos fata de gazda sa.

La fel ca alti lideri, printre care cancelarul Angela Merkel, Macron nu a scapat de "tratamentul de tip Trump". Presedintele SUA a sters de pe costumul lui Macron ceea ce a spus ca ar fi matreata pentru a-l face "more pretty" - "mai frumusel" - pe presedintele Frantei. Trump s-a aratat impetuos ca de obicei.

In declaratiile publice inainte si din timpul conferintei de presa comune, Trump parea de neclintit cand venea vorba de subiectele principale ale lui Macron: continuarea acordului nuclear cu Iranul, rolul Statelor Unite in Siria dupa infrangerea Statului Islamic, nevoia de a se ocupa de schimbarile climatice si sfarsitul amenintarilor vamale impotriva statelor Uniunii Europene.

Macron a ramas calm si a reusit sa-si ascunda sentimentele de jena, pe care le-a avut probabil din cauza smecheriilor lui Trump, demne de o comedie de tip "slapstick".

Dupa prima parte a vizitei, s-ar fi putut crea impresia ca Trump nu-l trateaza pe omologul sau francez de la egal la egal. A fost greu sa nu simti o oarecare compasiune pentru Macron, din moment ce Trump a criticat dur toate propunerile tanarului sau oaspete, dupa o serie de complimente care sunau bine si o cina pompoasa la Casa Alba.

Discurs ambitios in engleza

La inceput, Macron nu a obtinut mai mult decat raspunsul standard al lui Trump "vom sti in curand".

Dar a urmat actul al doilea: Macron s-a adresat Congresului. In discursul sau in limba engleza - ceva cu totul neobisnuit pentru un presedinte al Frantei - a respins deschis politica reprezentata de Trump, cat si tacticile care l-au adus la putere.

Discursul lui Macron a fost o pledoarie pentru democratie, libertate, toleranta, drepturile omului si cooperare internationala, in apararea valorilor occidentale amenintate. Faptul ca a tinut acest discurs in inima democratiei americane, in fata unui Congres cu o majoritate republicana, care a sprijinit - cu cateva exceptii - un presedinte care s-a aratat uneori indiferent fata de aceste valori - a dat mai multa greutate cuvintelor lui Macron.

De ce a fost un succes vizita lui Macron

Poate sa fie considerata un succes vizita lui Macron, chiar daca nu pare probabil sa-l fi convins pe Trump sa-si schimbe parerea in punctele principale?

Da, din doua motive. In primul rand, pentru ca la Washington trebuie sa te multumesti cu ceea ce primesti. Dupa victoria surprinzatoare a lui Trump, circula speculatia - pe jumatate in gluma - ca oaspetele primului dineu oficial in Casa Alba va fi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Nu a fost o speculatie cu totul absurda. Sa ne amintim ca primul politician strain care l-a vizitat pe Trump dupa victoria electorala a fost Nigel Farage din Marea Britanie, un adept inflacarat al Brexit. Iar, in aceasta saptamana, Trump l-a calificat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un drept "foarte onorabil".

In acest context, o invitatie pentru Macron, liderul unui aliat traditional al SUA, dar si un aparator al UE, nu a fost ceva de la sine inteles. E un succes remarcabil pentru presedintele Frantei si pentru Bruxelles.

In plus, Macron a folosit aceasta vizita, si in special discursul in fata Congresului SUA, pentru a schita si apara valorile occidentale si unitatea UE. A facut-o cu elocventa si pasiune, prezentand o viziune asupra lumii care poate fi descrisa ca un antidot la perspectiva politica a lui Trump.

O astfel de alternativa a fost binevenita si foarte necesara.

Michael Knigge

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Macron vizita SUA , #Donald Trump