Invitarea lui Trump la Paris, o lovitura de maestru. Ce face, de fapt, Macron

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 21:13
32437 citiri
Invitarea lui Trump la Paris, o lovitura de maestru. Ce face, de fapt, Macron
Foto: Hepta.ro

Emmanuel Macron, tanarul si dinamicul presedinte francez, se dovedeste a fi un mare oportunist, scrie presa britanica. Dupa ce initial a criticat fatis SUA, din cauza retragerii din Acordul de la Paris, a asteptat momentul oportun pentru a incerca o alianta cu Donald Trump. Si acesta a venit, odata cu Ziua Frantei, care marcheaza Caderea Bastiliei.

"Presedintele francez profita de Brexit pentru a-si flexa muschii pe scena internationala si cauta sa formeze o relatie speciala cu SUA", comenteaza The Guardian situatia actuala, cu Trump care tocmai a terminat o vizita la Paris, nu la Londra.

Sursa citata considera invitatia lansata de Macron presedintelui american o "lovitura de maestru". Asta pentru ca tot vineri s-a sarbatorit si centenarul intrarii SUA in Primul Razboi Mondial. Or, Trump nu putea rata ocazia sa vada trupele americane marsaluind alaturi de cele franceze pe Champs Elysee.

In plus, Trump stia ca urma sa apara alaturi de un politician dinamic, asa ca a onorat invitatia. Mai cu seama ca erau in program si vizita la Muzeul Armatei si la mormantul lui Napoleon, o alternativa placuta la statul la TV in Biroul Oval si aruncatul cu telecomanda in sigla CNN, comenteaza publicatia britanica. Cu siguranta si cina in Turnul Eiffel, cu caviar, a cantarit destul in acceptarea invitatiei.

Nici nu mai conteaza despre ce au discutat cei doi sefi de stat (desi se poate spune ca Macron a obtinut o victorie, reusind sa-l faca pe Trump sa spuna ca "s-ar putea intampla ceva legat de acordul de la Paris").

Adevarata valoare a acestei intalniri sta in simbolismul sau, comenteaza cotidianul britanic. "Pentru britanici este o lectie ca respectul si aliantele cu America nu trebuie construite doar prin supunerea (Londrei - n.red.) ", mai arata The Guardian.

In contextul in care se tot vorbeste despre vizita lui Trump la Londra de ceva vreme, dar aceasta nu mai vine, ba chiar s-a anuntat ca va avea loc la anul, eveniment dorit de regat pentru a imbunatati relatiile si colaborarea cu SUA, in contextul ruperii de UE, "grija Marii Britanii ar trebui sa fie ca Trump sa nu se incalzeasca prea tare de la energia lui Macron si sa-i gaseasca pe britanici mai putin 'atragatori', mai cu seama ca ei sunt acum preocupati de chichitele prevederilor Brexit-ului si sunt condusi de o invinsa care si-a pierdut majoritatea parlamentara", mai comenteaza The Guardian, cu referire la premierul Theresa May.

"Vizita lui Trump in UK, blocata pana cel putin anul viitor, este in pericolul sa devina un simbol al unei relatii speciale bolnave (cu Marea Britanie - n.red.) ", mai comenteaza sursa citata.

Spre deosebire de May, Macron se dovedeste a fi cel putin un om de actiune. La fotografia "de familie" de la G20, Macron, realizand ca nu ar fi fost prea vizibil in poza din randul doi, unde se afla, pur si simplu a ignorat protocolul si si-a facut loc in primul rand, chiar langa presedintele american. Trump o fi el un izolationist, mai scrie The Guardian, insa putini politicieni vor sa se distanteze de el.

Apoi, Macron a stiut cum sa mai adune puncte importante. Dupa atacul terorist de la Manchester, din mai, Macron a parasit Palatul Elysee si a mers la ambasada britanica din Paris, unde a semnat in cartea de condoleante. I s-a multumit printr-o scrisoare, la care, la randul sau, Macron a raspuns scriind de mana.

Prin contrast, in Marea Britanie, "modus operandi" difera. Astfel, cand Trump a anuntat ca SUA parasesc Acordul de la Paris, premierul Theresa May, desi l-a criticat, nu a facut-o fatis, ca Macron, ci printr-un purtator de cuvant.

Si tocmai acest stil al lui Macron de a actiona si a se comporta, comenteaza The Guardian, a facut ca oamenii sa nu iasa in strada in Franta, cu ocazia vizitei lui Trump. Francezii au avut incredere ca presedintele lor urma sa-i spuna verde in fata lui Trump ceea ce gandesc ei.

Strangerea de mana puternica a lui Macron, de la precedenta intalnire cu Trump, la Bruxelles, a aratat public ca este un presedinte independent. Macron insusi a calificat-o ca fiind "un moment al adevarului", un semnal ca Franta nu se lasa data deoparte.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Trump vizita Paris strategie Macron, #Franta relatii SUA, #Macron Trump Ziua Frantei, #relatie Macron Trump , #Donald Trump