Emmanuel Macron, creditat cu 58,2% dintre voturi și dat drept câștigător sigur al unui nou mandat de președinte LIVE TEXT

Duminica, 24 Aprilie 2022, ora 23:45
8986 citiri
Emmanuel Macron, creditat cu 58,2% dintre voturi și dat drept câștigător sigur al unui nou mandat de președinte LIVE TEXT
Președintele francez Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat FOTO Captură Video / Youtube / The Guardian

Exit-poll-urile din Franța arată că președintele francez Emmanuel Macron a câștigat duminică, 24 aprilie, încă un mandat.

Potrivit exit poll-urilor realizate de Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France şi France24-RFI-MCD, Emmanuel Macron, ar fi obținut 58,2% din voturi în timp ce contracandidata Marine le Pen a întrunit 41,8% dintre opțiunile electoratului.

UPDATE 23.47 Cancelarul german Olaf Scholz a salutat realegerea lui Emmanuel Macron pentru un al doilea mandat, calificând-o drept un semnal al angajamentului electoratului francez faţă de Europa.

"Felicitări", a scris în limba franceză, pe Twitter, liderul german social-democrat. A continuat apoi în limba germană cu următorul mesaj: "Felicitări, dragă preşedinte @EmmanuelMacron. Alegătorii tăi au transmis astăzi un angajament puternic în favoarea Europei. Sunt fericit că vom continua buna noastră cooperare!", a scris cancelarul german.

UPDATE 23.20 Într-un mesaj pe Facebook, Dacian Cioloș îl felicită pe Emmanuel Macron pentru victoria sa. Cioloș subliniază că francezii nu au cedat la discursul populiștilor și că au ales un candidat proeuropean. Fostul lider Renew Europe adaugă că Macron nu este un interlocutor comod pentru nimeni, dar care nu și-a schimbat direcția și viziunea pentru o Europă puternică

UPDATE 22.41 Emmanuel Macron: Mulțumesc! Mulțumesc dragi prieteni. Aici, în Paris și peste tot, pe toate teritoriile noastre precum și pe cele de peste oceane, nu pot decât să vă mulțumesc.

După cinci ani de transformări dificile și dureroase, în această zi, 24 aprilie 2022 am avut de ales să ne întărim republica pentru cei cinci ani care vor veni.

Știu de asemenea că mulți dintre cei care au votat azi pentru mine nu au făcut-o neapărat pentru a mă susține, ci pentru a opri extrema dreaptă. Vreau să le mulțumesc și să le spun că am conștiința acestui vot care mă va responsabiliza în continuare.

Mă gândesc de asemenea la toți compatrioții noștri care s-au abținut de la vot. Tăcerea lor e un lucru care ne dă de gândit și la care vom ști să răspundem. Mă gândesc de asemenea la cei care au votat pentru doamna Le Pen. Ei nu sunt excepția. La început m-am întrebat ce i-a insuflat.

În prezent nu mai sunt candidatul în alegeri, ci președintele tuturor.

Dragi compatrioți. Astăzi sunteți parte dintr-un proiect umanist care duce la întărirea independenței noastre. Un proiect social, un proiect ecologic. Acest proiect vreau să îl duc cu forță în anii care vor veni. Și vraeu să trecem peste diviziunile care ne-au împărțit și peste diferențe. Datorez respectul tuturor. Vreau să creez o societate mai justă, cu mai multă egalitate între femei și bărbați. Iată de ce trebuie să fim atât exigenți cât și ambițioși.

Războiul din Ucraina este aici și vedem evenimente extrem de tragice. Franța e obligată să arate claritatea alegerilor pe care le face și să bată cu forță. Noi vom fi la înălțimea așteptărilor. Trebuie să fim binevoitori și respectuoși către compatrioții noștri în aceste timpuri de îndoială și de diviziune. Nimeni nu va fi lăsat în urmă, pe marginea drumului. Vom vedea împreună toate provocările care ne așteaptă.

Vom scrie istorie pentru generațiile care vor veni și pentru viitor. Noi toți trebuie să acționăm, să abordăm cei cinci ani care urmează. Împreună trebuie să inventăm o metodă prin care să fim mai buni, să facem cinci ani mai buni.

Fiecare dintre noi va avea o responsabilitate. Fiecare dintre noi va fi angajat în această luptă. Pentru că fiecare dintre noi va putea să conteze mai mult decât el însuși. Poporul francez va rămâne această forță singulară pe care o iubesc atât de mult și pe care sunt atât de mândru să o sădesc în continuare. Trăiască republica, trăiască Franța.

UPDATE 22.30 Emmanuel Macron este așteptat să țină un discurs.

UPDATE 22.27 Premierul britanic Boris Johnson a transmis și el felicitări pentru Emmanuel Macron.

„Franța este unul dintre cei mai apropiați și importanți aliați. Aștept cu nerăbdare să continuăm împreună munca asupra celor mai importante subiecte ale țărilor noastre, precum și ale întregii lumi”, a afirmat Boris Johnson pe Facebook.

UPDATE 22.23 Marine Le Pen l-a sunat pe Macron şi s-a recunoscut învinsă.

UPDATE 22.05 Președintele francez Emmanuel Macron se îndreaptă către Turnul Eiffel unde va ține un discurs.

Publicația belgiană La Libre a publicat mai multe exit poll-uri din surse diferite, toate dându-l câștigător pe Macron:

Harris Interactive: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

Ifop: 55% pentru Emmanuel Macron – 45% pentru Marine Le Pen

OpinionWay: 58% pentru Emmanuel Macron – 42% pentru Marine Le Pen

BVA: 57% pentru Emmanuel Macron – 43% pentru Marine Le Pen

Macron a fost felicitat pentru Victoria sa de către președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen precum și de președintele Consiliului European Charles Michel. Ursula von der Leyen a afirmat că se bucură să lucreze în continuare cu Emmanuel Macron.

Și președintele României Klaus Iohannis l-a felicitat pe președintele francez, afirmând că „transmit felicitările mele calde către Emmanuel Macron pentru realegerea sa în funcție. Sunt fericit să continui munca alături de dumneavoastră pentru parteneriatul strategic dintre România și Franța, construcția unei Europe unite și cooperarea pe flancul estic al NATO”

Emmanuel Macron este primul președinte francez din ultimii 20 de ani care rămâne la cârma țării pentru al doilea mandat.

În discursul său, Marine Le Pen a dat de înțeles că își acceptă înfrângerea și a subliniat că „suntem mai puternici ca oricând”.

Marine Le Pen: „Mulțumim milioanelor de oameni care au venit să ne voteze în al doilea tur. Mulțumesc în mod special compatrioților noștri din teritoriile de peste mări și țări. Ne-au ajutat să obținem și să demonstrăm în acest al doilea tur de scrutin o forță extraordinară. Suntem mai puternici ca oricând și ne simțim întăriți. Nu simțim niciun fel de resentiment. Iată cum am reușit să-i decredibilizăm pe toți cei care credeau că vom dispărea, așa cum au spus atât liderii francezi cât și cei europeni. Votul pentru noi e o dorință de a schimba tot ce se întâmplă în Franța.

Francezii sunt nemulțumiți de decăderea puterii lor de cumpărare. A decăderii protejării în fața unei imigrații anarhice. Nu trebuie să mai lăsăm teama să-i facă pe compatrioții noștri să sufere”.

Citește și:
Guvernul lui Macron, în pericol să fie demis. Moțiune de cenzură din cauza reformei pensiilor care a scos zeci de mii de francezi în stradă
Guvernul lui Macron, în pericol să fie demis. Moțiune de cenzură din cauza reformei pensiilor care a scos zeci de mii de francezi în stradă
Grupul de deputaţi centrişti „Libertés Indépendants Outre-mer et Territoires” (LIOT) și Grupul RN al lui Marine Le Pen au depus vineri, 17 martie, în Adunarea Naţională, moţiuni de...
Emmanuel Macron a asigurat-o la telefon pe Maia Sandu că susține Republica Moldova în faţa „tentativelor de destabilizare ruseşti”
Emmanuel Macron a asigurat-o la telefon pe Maia Sandu că susține Republica Moldova în faţa „tentativelor de destabilizare ruseşti”
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis vineri, 17 martie, omoloagei sale moldovene Maia Sandu că o susține împotriva ”tentativelor ruseşti de destabilizare”, anunţă Palatul...
#Emmanuel Macron, #alegeri Franta, #Marine Le Pen , #stiri Emmanuel Macron