Emmanuel Macron nu mai este favoritul alegerilor prezidențiale din Franța. Cine este candidata care l-ar putea învinge în scrutinul de anul viitor SONDAJ

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 07:28
4312 citiri
Emmanuel Macron nu mai este favoritul alegerilor prezidențiale din Franța. Cine este candidata care l-ar putea învinge în scrutinul de anul viitor SONDAJ
Valérie Pécresse ar putea câștiga cu 52% în turul 2 FOTO Facebook / Valérie Pécresse

Valérie Pécresse, candidatul partidului conservator Les Républicains, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze ce vor avea loc în aprilie 2022 şi este considerată învingătoare împotriva lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui ultim sondaj.

În acest sondaj, preşedinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă, profită din plin de efectul "primar" câştigând 11 puncte faţă de studiul anterior Elabe realizat la 23 şi 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intenţiile de vot, în scădere cu două puncte. În cazul unui al doilea tur între aceşti doi candidaţi, preşedintele în exerciţiu este învins, cu 48% faţă de 52% pentru Valérie Pécresse.

În primul tur, aceşti doi candidaţi îi devansează cu mult pe candidata RN (extremă-dreaptă) Marine Le Pen, 15% (-5%), şi pe Eric Zemmour (extremă-dreaptă), 14% (+1%).

Principalii candidaţi de stânga au pierdut fiecare câte un punct şi se află sub 10%: Jean-Luc Mélenchon are 8%, ecologistul Yannick Jadot 7%, socialista Anne Hidalgo la 3%.

"Există o dorinţă de alternanţă, concretă, cu soluţii pentru ţară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi", a reacţionat la BFMTV Valérie Pécresse. "Este doar un început", a adăugat ea.

Potrivit sondajului, 57% (+1%) dintre alegători spun că sunt "destul de siguri că vor vota" la alegerile prezidenţiale din 2022, dar "44% dintre alegătorii care intenţionează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor şi se pot răzgândi".

Intenţiile de vot nu constituie o previziune a rezultatului scrutinului. Ele oferă o indicaţie despre raportul de forţe şi dinamică din ziua sondajului.

Sondaj a fost realizat pe internet la 6 şi 7 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.474 de persoane rezidente în Franţa continentală în vârstă de peste 18 ani, dintre care 1.354 înscrişi pe lista electorală, conform metodei cotelor.

Marja de eroare între 1,2 şi 3,1 puncte procentuale, potrivit agenţiei France Presse.

Lovitură grea pentru Patrick Mouratoglou. Cine l-a făcut de râs pe fostul antrenor al Simonei Halep
Lovitură grea pentru Patrick Mouratoglou. Cine l-a făcut de râs pe fostul antrenor al Simonei Halep
Holger Rune, tenismenul danez antrenat de Patrick Mouratoglou, a suferit una dintre cele mai dure înfrângeri din carieră, în turul 2 la Miami. Sportivul clasat pe locul 7 ATP s-a înclinat...
Adversara României de la Euro 2024 a luat gol în secunda 6
Adversara României de la Euro 2024 a luat gol în secunda 6
Austriacul Christoph Baumgartner a marcat, sâmbătă, cel mai rapid gol din fotbalul internaţional, după doar şase secunde, într-un meci amical cu Slovacia, viitoarea adversară a României la...
#Emmanuel Macron, #infrangere, #alegeri prezidentiale Franta, #contracandidat , #stiri Emmanuel Macron