Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”

Luni, 27 Mai 2024, ora 03:30
8928 citiri
Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”
Emmanuel Macron, alături de Joe Biden, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin și Xi Jinping / Colaj Ziare.com, capturi YouTube

Emmanuel Macron continuă să condamne invazia Rusiei din Ucraina, dar nu se ferește să aibă relații apropiate cu forțele din blocul BRICS. Înainte ca Vladimir Putin să trimită trupele în estul Ucrainei, președintele francez a fost singurul lider occidental care s-a dus la Moscova pentru a discuta la masă cu președintele rus. De asemenea, luna aceasta, Macron a purtat discuții tete-a-tete cu liderul chinez Xi Jinping, la Paris.

Deși Macron se poziționează drept unul dintre cei mai aspri contestatari ai acțiunilor ruse din Ucraina, Franța a crescut în primele trei luni din 2024 importurile de gaz rusesc mai mult decât oricare altă țară din UE. De asemenea, de curând, Franța a invitat oficiali din Rusia să participe la cea de-a 80-a comemorare a debarcării din Normandia, „Ziua-Z”.

Emmanuel Macron, cel mai deschis lider occidental în relația cu forțele BRICS: „Vrea în mod sigur să pară mai important decât este"

În opinia analistului politic Radu Enache, cele mai recente mișcări ale președintelui Emmanuel Macron sugerează o nevoie a Franței de a reaminti că încă mai contează din perspectivă geopolitică.

„În legătură cu Franța și președintele ei, ba se întâmplă o revoltă în Niger, ba alta în Noua Caledonie, tot felul de revolte. Macron vrea în mod sigur să pară mai important decât este, de fapt. Dar problema nu e dacă vrea el, ci cât de relevantă mai este Franța ca putere mondială. Să nu uităm, Franța este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (alături de SUA, Marea Britanie, China și Federația Rusă). Franța a rămas cu o alură imperială.

Pe acest imperiu planează nori negri. Nu vreau să dau apă la moară unor teorii conspiraționiste, dar în ambele mandate ale președintelui Macron au fost o grămadă de lucruri care i-au șifonat prestigiul, dar mai mult decât atât, prestigiul Franței: revolta ‘Vestelor Galbene’ - unde s-a folosit excesiv de multă forță din partea statului, pentru ceea ce se spune că e o democrație; eșecurile diplomatice, inclusiv deplasarea la Kremlin înainte de declanșarea războiului; revoltele din Niger și Noua Caledonie, unde Franța ar trebui să fie un factor de echilibru, liniște și prosperitate. Nici pentru Germania nu mi se par optimiste perspectivele, pentru că, în opinia mea, Olaf Scholz e un cancelar mult mai slab decât Angela Merkel, care la rândul ei a fost un cancelar mai slab decât Helmut Kohl”, a declarat Radu Enache, pentru Ziare.com.

„Franța e singurul stat membru al UE care are arme nucleare"

Potrivit colonelului în rezervă Ion Petrescu, încă nu se pune problema ca Franța să schimbe tabăra pro-americană și să treacă în cea a Chinei și a Rusiei în plan militar, deși francezii au semnate mai multe acorduri comerciale cu membrele BRICS.

„Am fost săptămâna trecută la Chișinău și am observat prezența în capitala Republicii Moldova unor ofițeri din Franța, Italia, Germania, în uniformele lor militare. Veniseră la un bilanț al unui exercițiu multinațional, dar ceea ce este important pentru opinia publică românească este că Franța, spre cinstea ei, a înființat în Republica Moldova Misiunea Militară Franceză, ceea ce ne amintește de perioada generalului Berthelot, care a venit în România, în Primul Război Mondial. Franța este interesată de menținerea unui status-quo la est de România și în sprijinirea unui regim progresist precum cel al doamnei președinte Maia Sandu.

Franța joacă un rol important și trebuie să luăm în calcul și declarația președintelui Macron privind eventualitatea trimiterii unor trupe în Ucraina. Probabil, o brigadă franceză ar fi dislocată în Odesa, din acel moment s-ar crea un impact de descurajare a tentativei ruse de ocupare a întregului litoral nordic al Mării Negre, care a aparținut Ucrainei. Franța își joacă rolul strategic și trebuie să privim cu înțelepciune deciziile președintelui Macron. Să nu uităm că Franța e singurul stat membru al UE care are arme nucleare. A mai fost Marea Britanie, dar s-a retras din UE. În contextul raportului de forțe din Europa, la demonstrațiile militare ruse, dacă scoatem armele nucleare americane aflate în Germania, Olanda și Italia, atunci rămâne capacitatea de reacție nucleară a Franței și Marii Britanii”, a declarat Ion Petrescu, pentru Ziare.com.

Cum a aruncat Macron în aer politica franceză. „Am plănuit acest lucru de săptămâni întregi și sunt încântat“
Cum a aruncat Macron în aer politica franceză. „Am plănuit acest lucru de săptămâni întregi și sunt încântat“
În timp ce aproximativ 500.000 de francezi de stânga au mărșăluit în weekend în orașele Franței, strigând sloganuri antifasciste, fraza lui Lenin nu a părut niciodată mai potrivită:...
Mbappe, mesaj pe Instagram după fractura nazală. Acesta vrea să revină cât mai repede
Mbappe, mesaj pe Instagram după fractura nazală. Acesta vrea să revină cât mai repede
"Fără riscuri, nu există victorii", a postat miercuri fotbalistul francez Kylian Mbappe pe Instagram, la câteva zile după ce a suferit o fractură nazală în meciul cu Austria (1-0) de la...
#Emmanuel Macron, #relatii internationale, #Franta , #stiri externe
  1. Încă un pas spre libertate pentru fostul baron PSD Dumitru Buzatu. Ce a decis instanța
  2. Avertizare de vreme severă imediată. Județele lovite de vânt puternic în următoarele ore
  3. Războiul hibrid al lui Putin deschide un al doilea front la granița de est a NATO
  4. Accident feroviar la Tuzla după ce un tren cu 40 de călători a lovit un camion încărcat cu piatră. Traficul este închis VIDEO
  5. Fratele lui Radu Mazăre scapă de pușcărie. Judecătorii au decis eliberarea condiționată a lui Alexandru Mazăre
  6. Darul primit de Putin de la Kim Jong Un, după semnarea acordului de securitate dintre Rusia și Coreea de Nord FOTO/VIDEO
  7. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  8. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  9. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  10. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră