ALDE european si partidul lui Macron au decis: Se aliaza la europarlamentare, impotriva nationalismului si populismului

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 20:42
3927 citiri
ALDE european si partidul lui Macron au decis: Se aliaza la europarlamentare, impotriva nationalismului si populismului
Foto: Facebook / ALDE

Partidul presedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche (LREM), si liberalii europeni si-au anuntat sambata intentia de a face front comun la alegerile europene din mai 2019, anunt venit la incheierea congresului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), desfasurat la Madrid.

La acest congres a fost adoptat un manifest al liberalilor europeni pentru "construirea unei largi aliante impotriva nationalismului si populismului". In aceasta alianta ar urma sa intre si partidul presedintelui francez, care nu face parte din ALDE.

"En Marche si ALDE si-au spus 'Da'", a declarat vice-presedintele ALDE, spaniolul Luis Garicano.

Delegata formatiunii presedintelui Macron la acest congres, Astrid Panosyan (foto), a propus vineri crearea unei coalitii comune. "Ne putem pune de acord asupra unui front comun (...) ALDE este inima cu care En Marche vrea sa construiasca aceasta coalitie", a subliniat ea, cerand totodata sa fie abordate in acest demers si alte partide europene ce nu au fost reprezentate la congresul ALDE.

Aceasta coalitie vizeaza cooptarea "partidelor care vin din alte familii politice", in special din randul conservatorilor Partidului Popular European (PPE), dar si din randul social-democratilor, a explicat agentiei France Presse dupa congres deputatul francez Pieyre-Alexandre Anglade, membru al LREM.

Obiectivul in cele din urma este "constituirea unui grup pivot, articulat, central in Parlamentul European care sa fie capabil sa rastoarne raportul de forte al unei Europe ce astazi este dominata de PPE", a mai mentionat acelasi deputat francez.

Pe de alta parte, spre deosebire de populari si social-democrati, liberalii europeni au refuzat sa-si aleaga un candidat unic pentru presedintia Comisiei Europene (un 'Spitzenkandidat'), afirmand ca ei doresc o echipa. "Vom face o campanie bazata pe idealuri, pe ceea ce noi putem face pentru cetatenii europeni", a sustinut presedintele partidului ALDE, olandezul Hans van Baalen.

Liberalii europeni au venit inca din deschiderea congresului lor cu pledoarie puternica impotriva populismului si nationalismului, criticandu-i totodata si pe popularii europeni pentru ca nu l-au exclus din familia lor politica pe premierul ungar Viktor Orban.

"Trebuie sa castigam in dauna populistilor si a nationalistilor in toata Europa", a spus in discursul sau presedintele grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, citat de agentia EFE. "Pentru ca Orban continua sa faca parte din clubul lor, (popularii n.red) au pierdut orice autoritate morala de a guverna Europa", a adaugat el.

Un discurs impotriva nationalismului si populismului a avut si reprezentanta presedintelui Macron, Astrid Panosyan, care a subliniat ca este important ca aceste fenomene sa fie oprite, mentionand ca ele afecteaza nu doar Ungaria, ci si Italia, unde liderul extremei drepte, Matteo Salvini, este vicepremier.

Partidul presedintelui Emmanuel Macron a participat la acest congres al liberalilor europeni in cadrul demersului sau de a cauta in statele UE aliati pentru alegerile europarlamentare care sa sustina viziunea sa "progresista" asupra Uniunii Europene.

In opinia presedintelui francez alegerile europarlamentare din anul 2019 nu vor mai fi o confruntare intre stanga si dreapta, ci mai degraba una intre progresisti si nationalisti, un scrutin pe care formatiunile nationaliste si conservatoare il vad ca pe o oportunitate de a-si extinde influenta si de a combate nu doar imigratia ilegala, ci si aprofundarea integrarii europene, aceasta din urma fiind o alta idee pentru care pledeaza Macron, el sustinand diminuarea rolului statelor nationale in favoarea Bruxelles-ului.

Formatiunea lui Macron a anuntat din luna septembrie ca si-a gasit parteneri in afara Frantei in vederea alegerilor europarlamentare.

Liderul LREM, Christophe Castaner, si Guy Verhofstadt au anuntat atunci ca vor sa "reinventeze" Europa, intr-un apel semnat in comun cu alti sase politicieni, printre care care se mai numara fostul premier italian de centru-stanga Matteo Renzi, liderul formatiunii spaniole Ciudadanos (de centru-dreapta) Albert Rivera, precum si fostul premier roman Dacian Ciolos, presedinte al Miscarii Romania Impreuna.

Partidul ALDE condus de Calin Popescu Tariceanu face parte din ALDE european si existau informatii ca la acest congres urma sa se discute excluderea lui din familia liberalilor europeni, din cauza pozitiilor adoptate impotriva Justitiei.

Pe de alta parte, USR poarta discutii in vederea intrarii in ALDE european dupa alegerile eurparlamentare de anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ALDE Macron alianta europarlamentare , #presedinte Franta
Comentarii
Poza sorincardy
sorincardy
rank 5
ALDE și partidul lui Macron luptă contra PATRIOTILOR!
Poza cbucur
cbucur
rank 5
"LREM si ALDE se aliaza impotriva..."