Macron este noul presedinte al Frantei. A lacrimat, a purtat un costum de 450 de euro si a facut multi oameni fericiti (Galerie foto)

Duminica, 14 Mai 2017, ora 14:44
20519 citiri
Macron este noul presedinte al Frantei. A lacrimat, a purtat un costum de 450 de euro si a facut multi oameni fericiti (Galerie foto)
Foto: Twitter/ Elysee

Presedintele-ales al Frantei, Emmanuel Macron, a fost investit in functie, duminica, devenind cel de-al 25-lea si cel mai tanar presedinte al Republicii franceze, in cadrul unei ceremonii fastuoase care a avut loc la Palatul Elysee.

Mai intai a avut loc o intalnire cu presedintele Francois Hollande, care urma sa dureze 20-30 de minute, dar care s-a prelungit, in cadrul careia Macron a primit inclusiv codurile nucleare.

Dupa plecarea lui Hollande, aplaudat de cel care i-a preluat mandatul, Macron a fost investit presedinte al Republicii de catre presedintele Consiliului constitutional francez, iar apoi a sustinut un discurs emotionant, pe care l-a terminat cu ochii in lacrimi. Nici in public multi dintre cei prezenti nu si-au putut retine lacrimile.

A urmat o plimbare simbolica pe Champs Elysee, pe care noul presedinte a ales sa o faca intr-un vehicul militar de productie franceza si nu intr-o masina decapotabila, asa cum au procedat fostii presedinti, si o baie de multime.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT principalele evenimente de la ceremonia de investire

14.28 - Incheiem aici transmisiunea LIVE TEXT de la ceremonia de investire a lui Emmanuel Macron, cu mentiunea ca la Paris evenimentele solemne vor continua pana seara.

14.23 - De multa vreme nu a mai avut Franta un presedinte care sa atraga un val de simpatie asa cum a reusit Macron. "Atat de mandra, atat de entuziasmata, atat de conectata cu noul presedinte... In sfarsit! Si atat de emotionata, de asemeni", scrie cineva pe Twitter. Aceasta este atmosfera generala in Franta, odata cu investirea lui Emmanuel Macron.

14.19 - Macron face o baie de multime la Arcul de Triumf. Strange maini, e aplaudat si se striga in cor "Bravo". Fetele zambitoare ale oamenilor contrasteaza cu cele sobre ale agentilor de securitate, scrie Liberation.

14.17 - Le Figaro scrie ca multi francezi care locuiesc in prezent in Marea Britanie vor sa se mute inapoi in tara natala, datorita alegerii lui Macron presedinte si in contextul Brexitului.

14.12 - Intr-o atmosfera solemna, Emmanuel Macron a depus o jerba cu flori la Mormantul Soldatului Necunoscut. E a treia oara cand se aude La Marseillaise.

14.08 - Presedintele Macron termina plimbarea pe Champs Elysee pe jos, aclamat fiind de multimea pe care o saluta zambitor.

13.59 - Intr-o masina militara de productie franceza, presedintele strabate bulevardul Champs Elysee. In mod traditional, aceasta plimbare de dupa investire este facuta de presedinti intr-o masina decapotabila.

Fotografii: 2 TV

13.42 - Evenimentele prevazute in cadrul ceremoniei de investire sufera intarzieri, atat din cauza ca Hollande si Macron au stat de vorba mai mult decat era prevazut (o ora in loc de 20 - 30 de minute), cat si din cauza ploii. Presedintele asteapta sa se potoleasca ploaia pentru a iesi pe Champs Elysee.

13.23 - Contul de Twitter al lui Macron a fost schimbat imediat dupa investire.

13.19 - Iata si mult-asteptatele 21 de salve de tun, in onoarea noului presedinte.

13.12 - Atmosfera e una festiva si milioane de oameni sunt cu ochii atintiti pe televizoare. In acest moment se canta La Marseillaise.

12.51 - Dupa ce a strans mana mai multor politicieni prezenti la investirea sa, multi dintre ei de asemeni in lacrimi, Macron i-a sarutat pe ambii obraji pe membrii familiei sale, inclusiv pe nepotii sai vitregi: unul de sapte ani si un altul de 12, arata France 24.

Iata-l, in lacrimi, pe Gerard Collomb, membru al Partidului Socialist si primar in Lyon.

Fotografii: 2 TV

12.49 - Ceremonia e acompaniata de muzica. Deloc intamplator, daca tinem cont de faptul ca presedintele este el insusi un pianist premiat. Se aude Brahms, dar si Mozart.

12.44 - "Vive la Republique. Vive la France", s-a incheiat discursul noului presedinte. Ochii lui Macron inoata in lacrimi, scrie France 24.

12.41 - "Depinde de noi sa construim o lume pe care tinerii o merita", a spus Macron.

"Lumea si Europa au nevoie de o Franta puternica si sigura de destinul sau. Au nevoie de o Franta care stie sa-si inventeze viitorul", a mai spus noul presedinte.

12.39 - Macron si-a inceput discursul. Noul presedinte afirma ca francezii au ales "speranta" si se angajeaza sa dea inapoi Frantei "increderea in sine". Macron se refera in termeni elogiosi la fostii presedinti: Gaulle, Pompidou, Mitterand, Chirac, Sarkozy si Hollande.

12.30 - Emmanuel Macron a fost proclamat presedinte. "Pentru ca sa fii omul tarii tale, trebuie sa fii omul vremurilor tale", a declarat Laurent Fabius, presedintele Consiliului constitutional francez.

"Prin puterea suverana a poporului, sunteti acum, mai inainte de toate, omul tarii dumneavoastra, presedinte al Republicii", a continuat el.

12.24 - Macron a primit, potrivit traditiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului National al Legiunii de Onoare de la generalul Benoit Puga, potrivit Le Figaro.

"Sunt foarte mandru sa ma aflu sub ordinul dumneavoastra", i-a spus generalul noului sef al statului francez.

Foto: 2 TV

12.16 - Intr-o serie de mesaje transmise pe Twitter, consilierul lui Macron, Laurence Haim, anunta cativa membri ai echipei prezidentiale. Din aceasta fac parte Philippe Etienne, consilier diplomatic al noului presedinte, Patrice Strzoda, de 64 de ani, director de cabinet al presedintelui, si Ismael Emelien, in varsta de 30 de ani, consilier special.

12.15 - Inainte de a urca in masina pentru a pleca inspre sediul Partidului Socialist, Hollande i-a urat lui Macron "curaj".

12.13 - Intalnirea dintre Macron si Hollande s-a terminat. Presedintele ales ii intalneste pe premierul Bernard Cazeneuve, pe presedintele Adunarii Nationale, Claude Batolone, si pe presedintele Senatului, Gerard Larcher.

Hollande a parasit deja Palatul Elysee si se indreapta catre sediul Partidului Socialist.

Foto: 2 TV

12.11 - La Palatul Elysee a fost instalata tribuna de campanie a partidului En Marche! La ea va sustine Macron primul sau discurs in calitate de presedinte.

12.07 - Alexis Kohler a fost numit secretar general la Elysee.

12.01 - Aproximativ 1.500 de politisti au fost mobilizati pentru ceremonia de duminica.

11.58 - Macron poarta la ceremonia de duminica un costum de 450 de euro de la Jonas & Cie, un magazin situat pe rue d'Aboukir din Paris, in timp ce sotia sa, Brigitte Macron, poarta o tinuta imprumutata de la casa de moda Louis Vuitton, potrivit unui purtator de cuvant.

11.54 - Invitatii de prim rang de la Elysee

11.49 - Din motive de securitate, cuplul prezidential se va instala fara intarziere in apartamentul din Palatul Elysee, au declarat surse din anturajul celor doi, conform Le Figaro. Presedintele si sotia sa locuiesc in prezent in Arondismentul al VII-lea din Paris.

11.42 - In afara de politicieni, militari si invitati de onoare, la ceremonia de investire se afla si personalul de Palatul Elysee. Sunt prezenti si bucatarul sef Guillaume Gomez si echipa sa, care vor sa asiste la "cateva minute de istorie".

11.40 - Intalnirea intre Hollande si Macron s-a prelungit cu 10 minute, ceea ce inseamna ca intreg programul acestei zile va fi afectat, remarca Le Figaro.

11.32 - La sediul Partidului Socialist, unde Francois Hollande este asteptat dupa intalnirea cu Macron, a fost afisata o banderola pe care se poate citi mesajul "Multumim".

Multimea il asteapta pe Hollande in fata sediului din strada Solferino, scrie Liberation.

11.29 - Website-ul Palatului Elysee se schimba, pentru a face loc noii echipe.

11.14 - Dupa intalnirea dintre Hollande si Macron, este asteptat discursul presedintelui, care va preda stafeta.

11:00 - Emmanuel Macron a fost primit de catre presedintele in exercitiu Francois Hollande la Elysee. Hollande l-a condus pe Macron in biroul presedintelui. Cei doi vor ramane intr-o intalnire tete a tete timp de 20 pana la 30 de minte. Vor fi transmise, de asemenea, codurile nucleare.

Se discuta si despre principalele dosare in curs - de la eventuale negocieri in vederea eliberarii unor ostatici si pana la negocierea unor contracte strategice sau pregatirea marilor dosare internationale.

10.58 - Masina cu care a venit presedintele ales a oprit aproape de covorul rosu.

Foto: 2 TV

10.55 - Ceremonia de la Elysee este transmisa in direct si pe Facebook.

10.49 - Francois Hollande a iesit la balcon. Este imortalizat de multimea de jurnalisti.

10:45 - Brigitte Trogneux, sotia presedintelui ales, a sosit la Elysee imbracata intr-un costum bleu lavanda, iar masina lui Emmanuel Macron se indreapta catre palatul prezidential. Noul presedinte a salutat jurnalistii si pietonii in mai multe randuri, in drum catre ceremonia de preluare a stafetei de la presedintele in exercitiu Francois Hollande.

Foto: BFM TV

Foto: 2 TV

10.44 - Atmosfera de sarbatoare la Palatul Elysee

10:00 - Premierul lui Emmanuel Macron va fi numit luni, iar Guvernul marti, a declarat anturajul presedintelui-ales pentru Reuters. Pe de alta parte, Macron a anuntat sambata ca nu are in vedere o amanare a alegerilor pentru Senat, prevazute in septembrie, potrivit presedintelui Camerei superioare a Parlametului francez Gerard Larcher.

9:30 - Palatul Elysee este cuprins de efervescenta marilor zile, duminica dimineata. inainte sa-l primeasca pe noul locatar, Emmanuel Macron, al optulea presedinte al republicii a V-a, relateaza AFP.

9:00 - Aproximativ 400 de jurnalisti francezi si straini au cerut acreditare sa asiste la ceremonia transferului de putere de la presedintele in exercitiu Francois Hollande. Pentru a imortaliza evenimentul, sute de fotografi si cameramani s-au asezat pe flancurile curtii de onoare si pana pe acoperisul palatului prezidential.

La ceremonia de investire, Macron a invitat si o persoana cu varsta de 100 de ani, anunta Le Figaro.

8:30 - In centrul curtii, al carui pietris a fost atent netezit, se afla covorul rosu pe care-l va pacurge presedintele-ales, trecand prin fata unui detasament al Garzii republicane, pentru a urca pe trepte, unde este asteptat la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) de predecesorul sau.

Citeste cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania

Cine este Emmanuel Macron

Emmanuel Macron s-a nascut la 21 decembrie 1977, in localitatea Amiens din nord-estul Frantei. A urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre si are un masterat in Afaceri publice de la Institut d'Etudes Politiques de Paris. Dupa absolvirea Ecole nationale d'administration (ENA) in 2004, Macron incepe sa lucreze in cadrul serviciului de Inspectie a Finantelor, dupa un an primind diploma de inspector.

In 2008 renunta la serviciul public si se angajeaza la institutia financiara Rothschild & Cie Banque. Macron a intrat in politica in anul 2012, atunci cand a ocupat postul de consilier al presedintelui Francois Hollande. Ulterior, intre 2014 si 2016, a fost ministru al Economiei.

In 2016, el demisioneza din functia de ministru si anunta ca va candida la presedintia Frantei. Pe 6 aprilie, in acelasi an, Macron infiinteaza miscarea En Marche!

Pe 7 mai 2017, Emmanuel Macron castiga alegerile prezidentiale din Franta in fata lui Marine Le Pen, candidata formatiunii populiste Frontul National.

Macron isi prezinta candidatii la parlamentare - printre ei sunt un fost toreador si un matematician de geniu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Emmanuel Macron investit presedinte Franta, #Macron presedinte Franta , #presedinte Franta