Franta are un nou Guvern si jumatate dintre membri sunt femei

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 18:15
2848 citiri
Franta are un nou Guvern si jumatate dintre membri sunt femei
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Gerard Collomb a fost numit miercuri ministru de Interne, Nicolas Hulot ministru pentru tranzitia ecologica, iar Francois Bayrou ministru al Justitiei, in primul Guvern al lui Emmanuel Macron cu Edouard Philippe ca premier.

Din Guvern fac parte 16 ministri, doi ministri delegati si patru secretari de stat. Paritatea intre sexe este respectata, in conditiile in care 11 membri ai guvernului sunt femei (sapte ministri, doi ministri delegati si doi secretari de stat). Prima sedinta de Guvern va avea loc joi, la ora locala 11:00 (12:00 - ora Romaniei), relateaza Le Monde.

- socialistul Gerard Collomb, in varsta de 69 de ani, numit ministru de Interne, cu rang de ministru de Stat, a fost presedinte al provinciei Lyon si primar al orasului cu acelasi nume. La aproape 70 de ani, el a fost unul dintre primii primari din tara care a instalat camere de luat vederi.

- Francois Bayrou este noul ministru al Justitiei. Politicianul de centru i s-a aliat lui Macron inca din februarie. Veteran proeuropean in varsta de 65 de ani, fost ministru al Educatiei, el a candidat in alegerile prezidentiale din 2002, 2007 si 2012, nereusind insa niciodata sa ajunga in al doilea tur de scrutin.

- Bruno Le Maire este ministrul Economiei. Politicianul si diplomatul de dreapta, membru Les Republicains, a fost director de cabinet al lui Dominique de Villepin intre 2006 si 2007, apoi a devenit parlamentar. Intre 2008 si 2009, el a ocupat functia de secretar de stat pentru Afaceri Europene, apoi ministru al Agriculturii timp de trei ani, in Guvernul Fillon. In 2014, el a candidat impotriva lui Nicolas Sarkozy la conducerea UMP, fara succes.

- Jean-Yves Le Drian este ministrul insarcinat cu Europa si Afaceri Externe. Un veteran al politicii, in varsta de 69 de ani, el a fost ministru al Apararii incepand din 2012, in Guvernul lui Francois Hollande.

- Sylvie Goulard a fost numita ministru al Armatei. Europarlamentara, fosta membra a formatiunii lui Bayrou, MoDem, ea s-a alatura miscarii lui Macron, La Republique en Marche!. Ea a servit drept consiliera a lui Romano Prodi cand acesta a fost presedinte al Comisiei Europene (1999-2004).

- Elisabeth Borne este ministrul delegat al Tranzitiei Ecologice insarcinat cu Transporturile. Ea a condus Regia Autonoma de Transport Paris.

- Laura Flessel este ministrul Sporturilor.

- Annick Girardin este ministrul pentru Teritoriile de peste mari.

- Frederique Vidal este ministrul Invatamantului superior.

- Gerald Darmanin este ministrul insarcinat cu Actiunea si Conturile publice.

- Jacques Mezard este ministrul Agriculturii.

- Jean-Michel Blanquer este ministrul Educatiei Nationale.

- Muriel Penicaud este ministrul Muncii.

- Francoise Nyssen este ministrul Culturii.

- Agnes Buzyn este ministrul Solidaritatilor si Sanatatii.

- Richard Ferrand este ministrul Coeziunii si Teritoriilor. Ca si Colomb, el se numara printre cei care i-au fost loiali lui Macron pe tot parcursul campaniei. El s-a alaturat miscarii En Marche! de la infiintare, pe 6 aprilie 2016.

- Muriel Penicaud a fost numita ministru al Muncii.

- Marielle de Sarnez a fost numita ministru delegat pentru Afaceri Europene. Mana dreapta a lui Bayrou, europarlamentara este vicepresedinte a Miscarii Democrate (MoDem).

Citeste si AFP: Transferul puterii in versiunea Macron, o resacralizare a "monarhului republican"

Lista secretarilor de stat

- Christophe Castaner este numit purtator de cuvant al Guvernului insarcinat cu Relatia cu Parlamentul

- Sophie Cluzel este insarcinata cu Egalitatea intre femei si barbati

- Marlene Schiappa este insarcinata cu persoanele cu handicap

- Monir Majoubi este insarcinat cu domeniul digital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Macron lista ministri Franta, #ministri Franta Macron presedinte , #presedinte Franta