Macron a declansat reforma UE, Guvernul Romaniei a uitat sa se prezinte la linia de start

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 19:40
7871 citiri

Discursul de astazi al presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, privind viitorul Uniunii Europene poate fi citit intr-o singura cheie majora in ceea ce priveste Uniunea Europeana (UE): alegerile din Germania si Franta s-au incheiat, au castigat candidatii proeuropeni, deci trebuie sa dam startul reformarii Uniunii Europene.

Daca privim in tara, din pacate, Guvernul Romaniei pare ca a uitat din nou sa se prezinte la linia de start.

Presedintele Frantei a aratat din nou astazi ca are o agenda clara privind reforma UE. Doreste intarirea zonei euro si a Uniunii Economice si Monetare, inclusiv prin crearea unui buget al zonei euro, prin introducerea unui ministru de Finante al zonei euro si o comisie speciala a monedei unice in Parlamentul European. Un alt punct important pe agenda presedintelui Macron este si reformarea pietei muncii din Uniunea Europeana.

Romania, ca stat membru care are obligatia de a adera la euro, conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, trebuie sa aiba un rol important in toate discutiile privind reformarea zonei euro. De asemenea, ca tara care are peste 2 milioane de cetateni care muncesc in celelalte state membre UE, Romania ar trebui sa aiba un cuvant foarte important in orice negociere privind reforma pietei muncii din UE. Toate propunerile de reforma inaintate astazi de presedintele Macron vor afecta direct Romania si pe romani, iar obligatia Guvernului si a institutiilor statului este sa se asigure ca schimbarile vor fi benefice si vor reprezenta cat mai bine cu putinta interesele cetatenilor romani. Pentru asta, tara noastra trebuie sa participe la toate proiectele privind o mai mare integrare europeana.

Din pacate, daca privim in tara, Guvernul Romaniei este pe punctul de a rata startul in negocierile privind reforma UE. In primul rand, am vazut reactia, de fapt, lipsa de reactie a guvernantilor de la Bucuresti dupa discursul privind Starea Uniunii Europene sustinut de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 13 septembrie. Desi presedintele Comisiei a nominalizat tara noastra de 4 ori in discurs, privilegiu pe care alte tari nu l-au avut, prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose, nu a raspuns cu o agenda proprie a tarii noastre la propunerile Comisiei, asa cum au facut alte state membre, ci doar i-a multumit presedintelui Comisiei Europene printr-o mare gafa, a spus ca-i multumeste presedintelui Consiliului European.

In al doilea rand, vedem cum astazi, la doua zile de la alegerile din Germania si in ziua in care presedintele Macron transmite un mesaj ferm privind reformarea Uniunii Europene, Guvernul Romaniei pare mai preocupat sa-si apere proprii ministri in fata justitiei decat sa participe activ la negocierile europene. Cetatenii Romaniei nu castiga nimic din faptul ca PSD-ul apara ministrii, dar ar castiga enorm daca Guvernul PSD - ALDE ar participa la discutiile legate de reformarea Uniunii Europene.

Romania trebuie sa participe activ la toti pasii viitori de integrare europeana, inclusiv la cei care privesc reformarea zonei euro, chiar daca nu am aderat inca la moneda unica, ci tocmai pentru a fi deja pregatiti in momentul aderarii. Pentru acest lucru, trebuie sa lucram cu maximum de profesionalism pe componenta de afaceri europene, fiind vital, acum cand se decide viitorul UE, ca interesele romanilor sa fie cat mai bine reprezentate.

In schimb, actualul Guvern PSD - ALDE se dovedeste din nou in contratimp cu realitatea si complet rupt de dezbaterile europene. Nu este suficient ca inaltii functionari si diplomati romani sa apere interesele Romaniei, eforturile lor trebuie sustinute de componenta politica a statului. Trebuie sa intelegem ca actuala stare de fapt, in care liderii guvernului absenteaza din negocieri si dau senzatia ca nu inteleg mare lucru din ce se intampla acum la nivel european, se va rasfrange necrutator asupra destinului cetatenilor romani in anii si deceniile care urmeaza.

Situatia actuala din Europa, la care se adauga faptul ca Romania va detine presedintia Consiliului UE in primul semestru din 2019, care va coincide cu iesirea Marii Britanii din UE, reprezinta o mare sansa ca tara noastra sa fie unul dintre factorii de decizie care vor influenta determinant viitorii pasi de integrare europeana. Daca suntem pregatiti, vom reusi acest lucru, iar Romania isi va asigura un binemeritat loc de lider la nivel european, dar, daca ratam si aceasta sansa si nu vom profita de negocierile care vor urma, Romania va ajunge tot mai mult o tara de la periferia Europei.

O natiune puternica si un stat-lider se construiesc prin munca si prin decizii curajoase in momente de rascruce, cum traim astazi in Uniunea Europeana. Romania are toate atuurile ca tara, dar si o mare oportunitate de a deveni un stat-lider al Uniunii. Va profita, oare, Guvernul PSD - ALDE de aceasta sansa istorica pentru tara noastra sau va continua lupta pentru interesele marunte de partid si pentru protejarea propriilor corupti si a familiilor acestora angajate prin institutii publice pe salarii din ce in ce mai mari?

Oricat de derizorie ar parea, asta este diferenta intre ce se intampla astazi in politica europeana si nivelul de politica interna pe care il practica PSD si ALDE aici, in tara noastra. Acesti politicieni nu vor mai avea nicio legitimitate sa critice Uniunea Europeana daca nu participa acum cu idei la procesul de imbunatatire a UE.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Deputatul PSD Marius Horia Ţuţuianu a declarat miercuri, 17 august, că liberalilor le-au „dat în clocot neuronii şi sinapsele” şi nu pot înţelege de ce a fost schimbat directorul...
Foști membri din USR anunță că scot o carte cu dedesubturile luptei pentru putere din partid
Foști membri din USR anunță că scot o carte cu dedesubturile luptei pentru putere din partid
Fostul membru USR, Luminița Corneanu, anunță că alături de Dan Lungu, la rândul său fost membru al partidului, se pregătesc să lanseze un volum de 336 de pagini în care mai mulți vechi...