Macron va veni din nou in Romania, pentru a planta un stejar in 2018

Joi, 24 August 2017, ora 20:34
2822 citiri
Macron va veni din nou in Romania, pentru a planta un stejar in 2018
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, intr-un discurs rostit la Ambasada Frantei de la Bucuresti, ca va veni din nou la Bucuresti anul viitor, pentru a planta un stejar la Iasi.

El a confirmat acest lucru si in cursul vizitei la Muzeul Satului.

"Ma voi intoarce la inceputul acestui sezon (cultural - n.red.) in Romania, pentru a ma implica personal, iar pe parcursul anului 2018 (as vrea - n.red.) sa pot veni sa fac un gest simbolic la care tin mult - sa plantez cu stejar nou, la Iasi (...) ce va simboliza viitorul care trebuie construit intre tarile noastre si forta acestei noi relatii", a promis Macron.

Citeste si Tudose i-a dat lui Macron o crenguta dintr-un stejar secular cu o semnificatie aparte

El a pledat din nou pentru dezvoltarea relatiei dintre Paris si Romania. "Nu este o intamplare faptul ca am luat decizia de a veni la finalul acestei luni de august in Romania, ci este pentru ca relatia dintre tarile noastre este importanta, dar trebuie inca dezvoltata", a afirmat el.

Presedintele Frantei a salutat faptul ca exista o "comunitate franceza puternica, vivace" in Romania, care continua sa dezvolte relatia dintre Romania si Franta.

El a numit membrii comunitatii franceze in Romania "ambasadorii cotidianului", pentru ca promoveaza companiile, limba, valorile si cultura Frantei.

Liderul de la Elysee a insistat ca subiectul muncitorilor detasati este inteles gresit de opinia publica si de presa din Romania. "Nu este vorba despre impiedicarea companiilor romane sa lucreze, indiferent de sector, in Europa. Este vorba despre impiedicarea companiilor franceze sa evite regulile europene si sa angajeze in Franta, pentru a face aceeasi activitate ca si muncitorii francezi, muncitori romani, la costuri romanesti. Aceasta este concurenta neloiala", a subliniat el.

Un alt subiect sensibil in relatia cu Romania este cel al apararii, a precizat Macron. "Exista o ambiguitate romaneasca, legata, de altfel, si de propria noastra pozitie istorica - vorbim de Europa Apararii, dar continuam sa avem o fascinatie atlantista", a explicat presedintele francez, precizand ca vrea un "dialog exigent, realist, ambitios cu Romania pentru a face parte deplina din aceasta".

Franta nu s-a ridicat intotdeauna la nivelul asteptarilor Romaniei

Macron a admis ca "Franta nu s-a ridicat intotdeauna la nivelul asteptarilor Romaniei si la nivelul eforturilor pe care le-a depus. Ma gandesc in special la Schengen".

El a subliniat ca Romania a indeplinit conditiile de aderare la Spatiul Schengen din 2011, dar Europa a amanat, ceea ce a dus la "frustrari".

"Vreau sa iesim din aceasta ipocrizie (...). Vrem sa putem concret, cat mai repede posibil, sa integram Romania in Spatiul Schengen".

"Dar vreau sa fiu sincer: Schengen nu este un cadou, pentru ca nu functioneaza bine", a avertizat el.

"Schengen functioneaza foarte rau. Acordul de la Dublin nu mai functioneaza bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, sa aiba o reforma a politicii sale migratorii, de azil, pentru o buna functionare si sa poata integra Romania inca din timpul acestor discutii si ca, in acest Schengen pe baze noi, Romania sa devina un partener cu drepturi depline", a declarat Macron la Ambasada Frantei la Bucuresti.

In final, el reiterat ca va prezenta anul acesta un proiect de reforma a UE si a cerut Romaniei sa ii fie partener.

"Vreau ca Franta si Romania sa fie parteneri pentru punerea de baze noi pentru Uniunea Europeana. Inainte de sfarsitul anului, voi propune in mod foarte concret, o Foaie de Parcurs pentru Europa: Uniunea Europeana, Zona euro si tot ce putem face in domeniul economic, al apararii, cultural, al educatiei, pentru a consolida Europa noastra", le-a transmis el concetatenilor sai prezenti la receptia oferita de ambasada, adaugand: "Avem nevoie de o relansare a Europei".

Liderul de la Elysee a pledat pentru unitate in blocul comunitar, in aceasta perioada dificila. "Trebuie sa avem o ambitie comuna, de suveranitate si de putere fata de exterior, de ambitie pe cinci- zece ani si de o convergenta mai mare in subiectele care formeaza viata noastra de zi cu zi, care sunt decisive pentru cetatenii nostri", a afirmat el.

Romania trebuie sa ia parte la toate aceste discutii, "cu perspectiva de a face parte din aceasta aventura, pentru ca acesta este sensul relatiei care ne uneste si a fortei sale", a insistat presedintele francez.

Urmareste LIVE cele mai importante evenimente din cadrul vizitei presedintelui francez in Romania

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Macron revine Romania stejar 2018 , #presedinte Franta