Macron vrea un sistem nou prin care este desemnat presedintele Comisiei Europene

Joi, 09 Mai 2019, ora 17:14
3826 citiri
Macron vrea un sistem nou prin care este desemnat presedintele Comisiei Europene
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a reiterat, la summit-ul de la Sibiu, ca se opune sistemului de tip "primul candidat" pentru desemnarea presedintelui Comisiei Europene.

Emmanuel Macron a declarat, potrivit Financial Times, ca desemnarea de catre formatiunile paneuropene a cate unui candidat pentru postul de presedinte al Comisiei Europene "nu este abordarea corecta".

"Eu am fost foarte clar asupra acestui subiect inca de la inceput", a spus Emmanuel Macron, referindu-se la sistemul prin care primul politician de pe lista electorala a fiecarei formatiuni este candidatul pentru postul de presedinte al Comisiei Europene.

Presedintele francez a argumentat ca aceasta procedura nu are logica in actualul sistem electoral pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, sistem in care cetatenii voteaza partide de la nivel national, nu partide paneuropene. "Nu cred ca este abordarea corecta pana nu vom avea liste transnationale", a explicat Macron.

Opozitia ferma exercitata de Emmanuel Macron reprezinta o contestare a ideilor liderilor grupurilor politice din Parlamentul European. Jean-Claude Juncker a fost desemnat in 2014 presedinte al Comisiei Europene dupa ce a fost primul pe lista Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), clasat pe primul loc in precedentul scrutin europarlamentar. Insa multi lideri europeni sunt sceptici in legatura cu repetarea acestui experiment.

Vezi si:

#Macron sistem alegere presedinte CE, #sistem alegere presedinte CE , #presedinte Franta
Comentarii
Poza Firea
Firea
rank 1
Macroule: pune-l bre pe Dragnea sau pe Valcov...