Tanarul Macron e mai matur ca Trump. Lui Putin nu-i va fi deloc usor cu el

Marti, 30 Mai 2017, ora 21:08
16500 citiri
Tanarul Macron e mai matur ca Trump. Lui Putin nu-i va fi deloc usor cu el
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele francez a limitat din start asteptarile. La prima sa intalnire cu Putin ar fi fost vorba de o relatie de lucru, a spus Macron. Sefului de la Kremlin nu-i va fi deloc usor cu el.

Nu a existat un concurs pentru cine strange mana mai barbateste la aceasta intalnire dintre Emmauel Macron si Vladimir Putin. Cei doi au pozat in fata fotografilor asa cum se astepta de la ei, dupa care s-au retras in cerc restrans pentru a discuta problemele care-i preocupa.

Francezul stie ca rusul ar fi preferat sa fie altcineva acum la Palatul Elysee. Acum se comporta cat de bine poate in aceasta situatie tensionata.

Exemplul Merkel

Noul presedinte francez pare sa se orienteze in ceea ce priveste contactele sale politice cu Moscova dupa directia urmata de Angela Merkel. Potrivit acesteia, trebuie pastrat contactul cu Rusia, trebuie organizate intrevederi cu liderii rusi si discutate problemele. Dar nu va rezulta de aici vreo prietenie deosebita.

Macron a mers un pas mai departe, prin punerea in scena iscusita a intalnirii in contextul aniversarii a 300 de ani de relatii intre Franta si Rusia. Totul in imprejurimile stilate ale Palatului Versailles. Un gest care l-a apropiat subtil de Putin, dar l-a si distantat la fel de subtil de acesta.

O expozitie onoreaza in prezent la Versailles implinirea a 300 de ani de la vizita la regele Frantei a tarului Petru cel Mare. O trimitere la istoria comuna lunga a celor doua tari, ca si la faptul ca liderii vin si pleaca.

Fara timp de suparare

Spre deosebire de omologul american Donald Trump, tanarul presedinte francez este deja destul de matur. Nu sta sa se preocupe, de exemplu, cu chestiuni marunte precum activitatile subversive ale lui Vladimir Putin impotriva sa in campania electorala din Franta. Putin o primise ostentativ la Kremlin pe contracandidata populista a lui Macron, Marine Le Pen. Si se stie demult ca Putin a oferit ajutoare financiare partidului lui Le Pen, Frontul National.

Dar strategia Rusiei de destabilizare a Europei prin sustinerea fortelor politice radicale de dreapta a dat gres total. Austria a rezistat tentativelor Moscovei, de Wilders nu s-a ales nimic, Le Pen a pierdut. Doar Trump ii vine lui Putin in ajutor, prin felul in care strica in prezent relatiile transatlantice.

Si esuate au fost si incercarile presupusilor hackeri rusi de a da publicitatii continuturile e-mailurilor lui Macron pe finalul campaniei electorale, in incercarea de a genera un nou scandal. A fost prea tarziu pentru a mai influenta rezultatul votului, mai ales ca e-mailurile nici nu contineau nimic scandalos.

Frugalitatea este deviza

Emmanuel Macron trece pur si simplu peste aceste jocuri nedemne si greu de digerat ale sefului de la Kremlin si ii spune acestuia direct ce doreste de la el. O noua reuniune in format Normandia, pentru a discuta despre criza din Ucraina si nerespectarea Acordului de la Minsk.

Iar presedintele francez ameninta chiar pe tema razboiului din Siria: daca Assad va folosi din nou arme chimice, trebuie sa se astepte la o reactie imediata din partea Frantei.

Spre deosebire de Obama, Macron da impresia ca va face ceea ce spune ca va face. La fel si in ceea ce priveste remarca sefului de stat francez cu privire la respectarea de catre Rusia a drepturilor civice si a drepturilor minoritatilor.

Discutia dintre Macon si Putin ar fi fost una deschisa si directa, s-a spus ulterior. Cu alte cuvinte: cei doi nu s-au menajat.

Logica exercitarii puterii

Presedintele francez declarase inaintea primirii omologului rus ca ar exista o logica a exercitarii puterii la Putin, Erdogan si Trump care pe el nu-l impresioneaza. Oaspetele rus a apelat de data aceasta insa la sarm. Cumva trebuie depasita neincrederea reciproca.

Dar Macron stie cum stau, de fapt, lucrurile. El a incercat prin aceasta intalnire sa-l convinga pe Putin sa devina partener in eforturile internationale de rezolvare a conflictelor. Ceea ce functioneaza insa doar atat timp cat nu sunt periclitate interesele sefului de la Kremlin.

Macron il citeste foarte bine insa pe Putin si nu se va lasa pacalit de acesta. Merkel va avea in Macron un bun aliat in politica sa fata de Rusia.

Barbara Wesel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Macron intalnire Putin , #presedinte Franta