Franta: 167 de parlamentari francezi din partidul lui Macron fac "zid" in jurul ministrului de Interne acuzat de viol

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 16:01
1279 citiri
Franta: 167 de parlamentari francezi din partidul lui Macron fac "zid" in jurul ministrului de Interne acuzat de viol
Foto: Facebook/Gerald Darmanin

O suta saizeci si sapte de parlamentari din partidul centrist al presedintelui francez Emmanuel Macron si din grupurile aliate si-au exprimat sustinerea pentru noul ministru de interne, care a fost numit in aceasta functie in pofida faptului ca a fost acuzat de viol, informeaza miercuri, 15 iulie, dpa.

"O vendeta publica nu inseamna justitie", au scris acesti deputati si senatori intr-un articol publicat miercuri in Le Monde, aparand dreptul ministrului de interne Gerald Darmanin la prezumtia de nevinovatie.

"In tarile unde este incalcata prezumtia de nevinovatie, victimele violentei sexuale, si femeile in general, nu sunt niciodata protejate mai bine", argumenteaza semnatarii articolului.

Darmanin a respins cu fermitate acuzatia de viol.

Presedintele Macron l-a aparat de asemenea pe Darmanin intr-un interviu acordat marti, 14 iulie, cu prilejul Zilei Bastiliei, argumentand ca investigatiile au fost clasate de mai multe ori inainte de a fi redeschise recent "din motive procedurale".

Lupta pentru egalitatea femeilor si impotriva violentei sexuale este "o mare cauza nationala" a mandatului prezidential, insa asta nu inseamna ca trebuie renuntat la "suprematia legii", subliniaza parlamentarii.

Insa un alt articol din acelasi cotidian, semnat de 91 de activisti feministi si intelectuali din 35 de tari, acestia condamna numirea lui Darmanin si a ministrului justitiei Eric Dupond-Moretti, proeminent avocat care a criticat aspecte ale miscarii #MeToo impotriva hartuirii sexuale.

"Remanierea guvernului francez reprezinta o schimbare politica anti-feminista a carei importanta depaseste cu mult frontierele Frantei", sustin semnatarii acestui articol, printre care castigatori ai Premiului Nobel, Shirin Ebadi din Iran si Svetlana Aleksievici din Belarus.

Noile numiri "vor bucura alte guverne care raman surde la lupta pentru egalitate si impotriva violentei generalizate la adresa femeilor", au atentionat semnatarii.

Darmanin a avut o ascensiunea rapida in politica in ciuda acuzatiilor unei femei ca a violat-o in 2009, dupa ce i-a cerut ajutorul pentru a-i fi curatat cazierul penal, pe cand Darmanin cand era un inalt functionar partidului republican de dreapta, UMP.

Darmanin a negat acuzatiile lui Sophie Patterson-Spatz, care au fost respinse in 2018. El a depus o plangere impotriva ei pentru calomnie.

La inceputul acestui an, judecatorii instantei de apel din Paris au dispus redeschiderea anchetei.

Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Irlanda şi-a păstrat titlul în Turneul celor Şase Naţiuni la rugby după ce a învins Scoţia cu scorul de 17-13 (7-6), sâmbătă, la Dublin, în ultima etapă, informează AFP. Irlanda a...
Franța, prima țară cu o lege pentru limitarea exceselor „fast fashion“. Suprataxă de mediu pentru hainele ieftine chinezești
Franța, prima țară cu o lege pentru limitarea exceselor „fast fashion“. Suprataxă de mediu pentru hainele ieftine chinezești
Camera inferioară a Parlamentului din Franța a votat un proiect de lege care sancționează articolele de modă ultrarapide sau așa-numitele « fast fashion », vândute de companii care...
#Gerald Darmanin, #Franta, #macron, #ministrul de interne , #stiri Emmanuel Macron