Ignorarea emoțiilor negative, noul ”normal” al secolului 21. Cinci moduri să scapi cu adevărat de suferință

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 05:21
3449 citiri
Ignorarea emoțiilor negative, noul ”normal” al secolului 21. Cinci moduri să scapi cu adevărat de suferință
Emoțiile negative ignorate ajung să ne macine FOTO Unsplash

Fiecare dintre noi simte adesea emoții negative, unele mai puternice, altele mai superficiale. Uneori e vorba de o tristețe profundă, alteori de stresul și anxietatea tipice vieții cotidiene agitate și problemelor ce apar în viața de zi cu zi.

Oricum ar fi, oamenii au devenit foarte buni în a-și amorți emoțiile negative, astfel că nu mai găsesc motivația de a înlătura problema de la baza acestora, potrivit psychologytoday.com.

În această tendință este implicat procesul de adaptare, creierul pur și simplu se obișnuiește și ajunge să ignore stimulii. Este ca și cum ne-am forma o nouă rutină, în care nu există durere acută, ci una mocnită, iar această nouă stare profund nesănătoasă ajunge să fie noul nostru ”normal”.

Pentru a ieși din această stare trebuie să încetăm să ne protejăm de durerea reală provocată de emoțiile negative. Chiar dacă e neplăcut, abia acest impuls ne poate face să ne dorim să rezolvăm cu adevărat problema care a cauzat aceste sentimente.

5 moduri de a pune emoțiile negative să lucreze pentru tine

1. O săptămână fără protecție

Încercăm adesea să ne ocupăm mintea cu altceva pentru a nu ne focusa pe lucrurile negative pe care le simțim. Uneori este bine, alteori devine un obicei ”cronic”. Timp de o săptămână, nu vă uitați la televizor, nu ascultați muzică, nu consumați substanțe sau alcool, nu vă sunați prietenii și nu mâncați zahăr. Cu alte cuvinte, nu apelați la distrageri. Descoperiți ce simțiți și ce gândiți cu adevărat.

2. Programează o ”întâlnire” cu durerea

De multe ori ne ”îngropăm” sentimentele și gândurile neplăcute cât mai adânc deoarece pot interfera cu viața noastră de zi cu zi și cu planurile noastre. Deși sună atipic, ar trebui să petreceți un timp de calitate cu emoțiile voastre negative. Asta înseamnă să fiți sinceri și onești cu voi, să vă conștientizați cele mai rele sentimente cu răbdare, fără să încercați să atenuați durerea. Nu e un experiment plăcut, dar e semnificativ.

3. O examinare completă

Atunci când discutăm despre lucrurile care ne provoacă suferință, avem tendința de a expune sumar problemele, de a face un rezumat superficial, sau de a pune accent pe un singur eveniment sau aspect. Ideal este să vă examinați sentimentele în detaliu, să priviți din toate unghiurile, să vă puneți întrebări, toate acestea într-o singură conversație lungă și incomodă. Practic, în loc să scăpați de ”mizerie” puțin câte puțin, ideal este să o faceți dintr-un foc, exact ca în cazul unei curățenii generale. Când vă expuneți toate problemele în același timp, observați mai clar cum sunt influențate una de cealaltă și le puteți identifica cu ușurință pe cele care nu mai merită un raft în ”dulapul vostru emoțional”.

4. Reversul medaliei

Emoțiile negative ne spun cu exactitate ceea ce nu ne dorim. Dar ele ne pot dezvălui și ceea ce ne dorim cu adevărat. De exemplu:

- Tristețea este declanșată de pierdere. Pentru a înțelege sentimentele de tristețe, întreabă-te: ”De ce mi-aș dori să mă pot ține?”, ”Dacă aș putea primi ceva înapoi, ce ar fi?”, ”Ce este important pentru mine?”.

- Stresul este declanșat de impresia că nu avem resursele necesare pentru a ne atinge obiectivele, fie că e vorba de bani, timp sau capacitate. Pentru a înțelege acest sentimente, întreabă-te: ”Ce este important pentru mine să realizez și de ce?”, ”Ce mă va face mai capabil să îmi realizez obiectivele?”.

- Frica este declanșată de pierderea siguranței. Te poți întreba: ”De ce vreau să fiu protejat?”, ”Ce m-ar face să mă simt mai în siguranță?”

5. Mulțumește

Ar putea suna ciudat, dar aprecierea emoțiilor tale negative poate face mai ușor procesul de a le elibera. Exact ca și în cazul oamenilor, odată ce durerea e auzită și apreciată, este puțin probabil să te mai afecteze în continuare. În ciuda dorinței noastre de a trăi o viață fără durere, aceasta este una dintre cei mai buni profesori ai noștri.

Gândiți-vă doar la o viață ipotetică în care ați suferi de o afecțiune care v-ar face să nu mai simțiți durerea fizică. Sună bine, asta până când realizați că nu v-ați mai putea proteja de exemplu de răni și arsuri. Așa funcționează și latura emoțională: când ne ascultăm durerea, descoperim ceea ce ne lipsește și ceea ce ne dorim.

#emotii negative, #suferinta, #ignorare emotii , #stiri sanatate