Enel își pregătește ieșirea din Rusia: ”Cu regret, cred că trebuie să urmăm exemplul celorlalţi”

Luni, 21 Martie 2022, ora 14:04
3909 citiri
Enel își pregătește ieșirea din Rusia: ”Cu regret, cred că trebuie să urmăm exemplul celorlalţi”
Enel activează în peste 30 de țări din lume FOTO Facebook/ Enel

Grupul Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Italia, va ieşi din operaţiunile sale din Rusia în câteva luni, a declarat luni directorul general Francesco Starace într-un interviu pentru Bloomberg TV.

În urmă cu doar câteva zile, acelaşi Francesco Starace spune că Enel îşi va reduce expunerea pe Rusia dar nu are de gând să iasă complet de pe această piaţă.

"Suntem în procesul de vânzare a activelor de producţie a energiei. Cu regret, cred că trebuie să urmăm exemplul celorlalţi", a spus Francesco Starace.

Enel este prezent pe piaţa rusă prin Enel Russia, care operează trei centrale pe gaze, cu o capacitate de 5,7 gigawaţi. De asemenea, are două centrale eoliene, dar nu se aprovizionează cu gaze din Rusia. Înfiinţată în anul 2004, Enel Russia are o contribuţie de doar 1% la profitul operaţional al grupului italian care deţine 56% din Enel Russia.

Marile companii energetice din întreaga lume, inclusiv BP Plc, Shell Plc şi Eni SpA, au anunţat planuri vizând ieşirea din investiţiile lor din Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

#Enel, #Rusia, #vanzare actiuni, #razboi Ucraina , #stiri economice