Guvernul italian ar urma să împrumute Enel cu 12 miliarde de euro. De ce are compania nevoie de o rezervă substanțială

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 09:12
2745 citiri
Guvernul italian ar urma să împrumute Enel cu 12 miliarde de euro. De ce are compania nevoie de o rezervă substanțială
FOTO Enel

Guvernul italian urmează să garanteze o facilitate de credit bancar de 12 miliarde de euro pentru Enel, au declarat două surse apropiate subiectului, în timp ce Roma face eforturi pentru a proteja companiile de utilităţi din ţară de volatilitatea de pe pieţele energetice, transmite Reuters.

Ajutorul de stat ar oferi o rezervă pentru cea mai mare companie de utilităţi din Italia în cazul în care o potenţială creştere a preţurilor la energie va afecta tranzacţiile cu instrumente derivate şi va determina o creştere a apelurilor în marjă ale grupului, care se situau la aproximativ 9 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie.

În timp ce încearcă să limiteze impactul apelurilor în marjă, compania de utilităţi este, de asemenea, ocupată cu un plan de vânzare a activelor care vizează reducerea datoriei nete la 50-52 miliarde de euro până la sfârşitul anului viitor de la aproape 70 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie.

În cadrul unei relaxări temporare a normelor Uniunii Europene privind ajutorul de stat, aprobată după invadarea Ucrainei de către Rusia, agenţia italiană de export de credite SACE este în măsură să ofere garanţii pentru împrumuturile acordate companiilor care se confruntă cu dificultăţi din cauza preţurilor mari la energie.

Sursele, care au cerut să nu fie identificate din cauza sensibilităţii problemei, au spus că miniştrii Economiei şi Industriei sunt aşteptaţi să aprobe decretul care oferă garanţii de stat către Enel în ianuarie, în urma unui audit intern aprofundat.

Guvernul premierului Giorgia Meloni nu are obiecţii cu privire la acordarea de garanţii, dar procesul implică numeroşi paşi de aprobare, inclusiv aprobarea Curţii de Conturi a Italiei.

Potrivit uneia dintre surse, linia de credit ar fi furnizată de un grup de bănci italiene care cuprind Cassa Depositi e Prestiti, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM şi BPER.

Enel, SACE, UniCredit, Intesa Sanpaolo şi Banco BPM au refuzat să comenteze. BPER şi CDP nu au fost imediat disponibile pentru a comenta.

#Enel, #Italia, #imprumut , #stiri economice