Facturi mai mari la energie. Când se aplică noile tarife

Sambata, 28 Septembrie 2024, ora 19:02
4276 citiri
Facturi mai mari la energie. Când se aplică noile tarife
Contor de energie electrică FOTO Pixabay

Facturile la energie electrică ar putea crește simțitor din 2025. Avertismentul vine chiar din partea furnizorilor, care pregătesc deja ofertele cu tarife majorate. Schema de plafonare valabilă în ultimele ierni va fi eliminată la 1 aprilie 2025.

La gaze naturale, reprezentații companiilor de utilități estimează că prețurile ar fi comparabile cu cele actuale, dacă materia primă nu se scumpește între timp, scrie tvrinfo.ro.

Piața de energie electrică și de gaze naturale va fi liberalizată din nou la 1 aprilie, anul viitor. De aceea Autoritatea de Reglementare în Energie vrea să înceapă din timp o campanie de informare a consumatorilor. Iniţial vor afla despre eliminarea plafoanelor, apoi – de la 1 ianuarie- vor primi, de la furnizori, și ofertele cu tarifele valabile de la 1 aprilie. Furnizorii au făcut deja calculele și dau ca sigură creșterea unor preţuri la electricitate.

Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Acum avem trei plafoane și plafonul de 0,67 lei/KWh este complet nesustenabil. Cel mai probabil va crește. Deci, foarte probabil, dacă discutăm despre energie electrică nu vom mai găsi tarife mai mici de 80 de bani? Da. Acum și partea bună. Pentru plafonul actual de 1,3 sunt mari șanse să existe sub acel plafon.

De exemplu, în condițiile actuale ale pieței, un client casnic plătește aproximativ 62 de lei pentru un consum lunar de energie electrică de 90 Kwh. Odată cu majorarea tarifului la 80 de bani, aceeași factură ar urma să crească la 72 de lei.

La gaze naturale, reprezentații companiilor de utilități susțin că noile tarife vor fi apropiate de cele actuale. Asta în condițiile în care, la burse, prețurile gazelor sunt mai mici decât în urmă cu un an.

Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Dacă continuă achiziția la prețurile actuale ne așteptam ca să nu se depășească în niciun caz plafonul de 0,31.

Experții în energie cred că noile oferte puteau fi mai avantajoase pentru consumatori dacă erau trimise mai devreme.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Momentul este foarte prost. De ce? Pentru că, în momentul de față, ne găsim pe un trend relativ crescător al prețurilor. Vine iarna, creștere cererea și atunci, natural, prețurile vor crește. Ofertele în folosul clientului le faci întodeauna (…) când scade cerearea adică primăvara și vara. Dacă le faci toamna deja sunt oferte în favoarea vânzătorului, în favoarea furnizorului.

În București, consumatorii care vor acum să schimbe furnizorul de energie electrică găsesc tarife mai avatajoase decât cele plafoane doar dacă au un consum mai mare de 255 KWh. La gaze naturale sunt mai multe oferte cu prețuri sub plafonul de 31 de bani / KWh.

Proiectul de ordin al ANRE prin care furnizorii vor fi obligați să înceapă campania de informare e în dezbatere publică. Cheltuielile cu emiterea informărilor vor fi suportate, în final, tot de către consumatori.

Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
Nike ar fi intervenit în politicile comerciale a două firme de distribuție a articolelor sport în România. Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă, în urma unor inspecții inopinate la...
Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
După un an 2023 care a întrerupt tendința crescătoare a deficitului comercial, primele zece luni ale anului în curs prezintă un dezechilibru între exporturi și importuri puternic în...
#energie electrica, #plafonare, #factura energie, #gaze , #factura energie
  1. Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
  2. Delfini drogaţi cu fentanil în Golful Mexic. Semnal de alarmă tras de cercetători
  3. Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
  4. Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC
  5. Un obstacol Olimpic ratat: este acesta începutul sfârșitului pentru boom-ul Airbnb?
  6. Energia verde la locul de consum, atu pentru dezvoltatorii imobiliari. Sorin Preda (Global Vision): „Reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari”
  7. Românii și accesul la internet – TradeVille
  8. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  9. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  10. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul