După ce a declarat că protejarea consumatorilor vulnerabili trebuie să devină o prioritate în urma liberalizării pieței energiei, ministrul Sebastian Burduja a subliniat că o piață liberă aduce numeroase beneficii, având în vedere că plafonul de 0,68 lei/kWh nu este sustenabil.
Plafonarea prețurilor la energie este în vigoare doar până în aprilie 2025. După aceea, piața va deveni liberă, iar prețurile cu siguranță vor crește, relatează observatornews.ro.
Burduja a prezentat și primele estimări referitoare la prețurile pe care le vom plăti începând cu aprilie 2025. Acesta a menționat un preț estimat de 1,1 sau 1,2 lei pe kWh. Deși acest preț se situează sub plafonul maxim de 1,3 lei pe kWh, este totuși de două ori mai mare comparativ cu cel mai mic plafon de pe piață, care este de 68 de bani pe kWh.
Ministrul Energiei susține că plafonul de 68 de bani pe kWh nu este viabil și că prețurile vor trebui să crească începând cu aprilie 2025. Cu toate acestea, Burduja se angajează să elaboreze, până în aprilie anul viitor, o schemă de sprijin pentru persoanele vulnerabile, care nu își pot permite să plătească facturile.
Acestea vor beneficia de sprijin din partea statului, iar în evaluarea ajutoarelor ar putea fi luate în considerare mai multe criterii, cum ar fi veniturile persoanelor sau numărul de membri dintr-o familie. În prezent, în România există trei plafoane pentru tarifele la energie: 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei pe kWh, iar costurile sunt stabilite în funcție de consumul efectuat.