Ieșirea din schemele de plafonare și revenirea la piața liberă de energie. La ce trebuie să se aștepte românii pentru iarna 2023

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 03:40
19824 citiri
Ieșirea din schemele de plafonare și revenirea la piața liberă de energie. La ce trebuie să se aștepte românii pentru iarna 2023
Comisia Europeană nu va prelungi măsurile de sprijin pentru energie FOTO Pixabay

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni decizia de a nu prelungi măsurile de sprijin pentru energie introduse în 2022. Experții români în energie subliniază că revenirea la tarife reale trebuie făcută ținând cont consumatorii vulnerabili, însă predicțiile curente spun că iarna următoare situația tarifelor se va stabiliza.

În urma anunțului făcut de CE, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat pentru AGERPRES că trecerea de la preţurile plafonate stabilite administrativ la cele de piaţă nu se poate face peste noapte, astfel că ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili.

Conform sursei citate, pentru pregătirea tranziţiei către revenirea la piaţa liberă sunt esenţiale cel puţin trei elemente. Unul dintre acestea se referă la o discuţie aplicată cu instituţiile responsabile, în sensul definirii şi implementării unei platforme actualizate, care să permită identificarea în timp real a persoanelor afectate de sărăcie energetică.

Un alt element vizează recuperarea cu celeritate a întârzierilor la decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie care au prefinanţat diferenţele dintre plafonul aplicat clienţilor şi preţul real. În acest moment sunt întârzieri semnificative pentru decontarea sumelor.

"Furnizorii au restanţe importante neachitate pentru anul 2022, deşi am ajuns deja în luna iunie 2023. Această situaţie creează o problemă serioasă de lichiditate pentru operatorii din piaţă", precizează Dana Dărăban.

De la prețul de producție al energiei până la cel de consum, există un decalaj, însă nu vom avea nevoie de plafonare în iarna 2023

Bogdan Berneagă, expert în energie, a explicat pentru Ziare.com că plafonarea prețurilor la energie a fost efectuată pe fondul unui grad ridicat de volatilitate a pieței și s-au înregistrat creșteri foarte mari de preț într-un interval scurt de timp.

”În momentul de față, prețurile sunt mai mult sau mai puțin stabile. Prețul gazului en gros, de exemplu, a ajuns aproape de nivelul la care se afla în prima jumătate a anului 2021, la nivel european. Prețul energiei electrice este puțin mai ridicat, dar nu s-au înregistrat creșteri recente care să justifice o menținere a plafonării”, a declarat expertul.

Contextul care trebuie avut în vedere însă, potrivit lui Bogdan Berneagă, este că mai mulți furnizori de energie au negociat contracte atât în perioada de criză, cât și în perioada în care prețurile au fost plafonate. În contextul revenirii la tarife reale cu prețul pieței, atât consumatorii, cât și furnizorii de energie vor observa diferențe în tarifele practicate de diverși furnizori de energie (fie vor plăti sub prețul pieței, fie peste, în funcție de momentul în care și-au negociat contractele). În contextul în care contractele la utilități se negociază pe o perioadă de 1-2 ani, va interveni o perioadă de ajustare până la revenirea completă la prețurile reale.

”Ieșirea din schemele de plafonare nu va avea un efect direct, întrucât măsurile luate în vederea plafonării și compensării au fost luate pe termen scurt și mediu, iar recomandarea Comisiei Europene se referă la faptul că nu vor fi măsuri noi de compensare începând cu sfârșitul anului 2023, care nici nu-și aveau rostul”, a declarat Berneagă.

Prețurile producției și furnizării de energie electrică – creșteri conform INS

Raportat la perioada de referinţă aprilie 2022 – aprilie 2023, date publicate marţi, 6 iunie, de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că preţurile în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 41,82%.

”Prețurile crescuseră deja în aprilie 2022, fie că vorbim de tarile la nivelul Uniunii Europene, sau la nivel global. Între timp, ținând cont de prețul petrolului, al gazelor naturale sau al energiei electrice, producția s-a ieftinit față de 2022, însă furnizorii nu își pot ajusta la fel de repede prețurile de consum. Estimarea mea este că o perioadă de timp vom avea prețurile de consum mai ridicate, dar care vor ajunge din urmă acest decalaj”, a explicat expertul.

Contextul plafonării prețurilor la energie pe plan intern și extern

Măsurile de criză propuse de CE în 2022 au fost destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaz. Printre acestea s-au aflat acțiuni de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat autoritatea de la Bruxelles.

Preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată "mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă", susţine CE.

Pe plan intern, începând cu aprilie 2022, guvernul a luat o serie de hotărâri legislative care au plafonat prețurile la energie, ultima referindu-se la legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. În decembrie 2022, când a fost promulgată ultima ordonanță de urgență, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic a fost extinsă până la 31 august 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#energie electrica, #energie electrica Romania, #gaze, #Comisia Europeana , #factura energie