Soluţiile ideale pentru facturi mai mici. Cum poți scăpa de costurile uriașe la energie INTERVIU

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 04:10
4898 citiri
Soluţiile ideale pentru facturi mai mici. Cum poți scăpa de costurile uriașe la energie INTERVIU
Oana-Marciana Özmen, deputat USR FOTO Facebook/ Oana-Marciana Özmen

Deputaţii USR propun noi soluţii pentru a ajuta populaţia să "scape" de facturile şi aşa uriaşe la energie.

Oana-Marciana Özmen, deputat USR şi secretar în Comisia pentru industrii şi servicii, spune într-un interviu pentru Ziare.com că una dintre soluţiile optime ar fi reabilitarea clădirilor ca să devină eficiente din punct de vedere energetic. Iar bani există în acest sens, spune deputatul.

"Trebuie să accesăm fondurile pe care le avem la dispoziţie în ceea ce priveşte eficienţa energetică cu precădere cele din PNRR. Ca atare, trebuie să renovăm o mare parte din clădiri, avem fonduri pentru 1.500 de locuinţe şi 2.000 de clădiri publice. Sunt de părere ca aceşti bani ar merita să se regăsească în proiecte concrete, nu să rămână doar la stadiul de informare. Faptul că ei sunt prinşi acolo, dar nu sunt încă accesaţi, este o dovadă a faptului că încă avem paşi de făcut în acest sens. Mă refer aici îndeosebi la realizarea unui inventar al clădirilor care să indice performanța energetică a acestora în paralel cu scheme de finațare care să faciliteze renovările aprofundate. Proiectele pilot la nivel național, programale de informare care să sprijine cetățenii și UAT-urile, măsuri care să încurajeze operatorii economici în a opta pentru materiale de construcții prietenoase cu mediul. Dacă vrem să avem facturi mai mici la energie, pe termen mediu şi lung, eficiența energetică e parte din soluţie", a declarat Oana-Marciana Özmen, pentru Ziare.com.

Aceasta a vorbit şi de măsura propusă de USR privind reducerea TVA.

"Măsura este mai mult decât binevenită, dar nu ştiu dacă va rezolva problema. Un rol important îl va avea ANRE, ANPC şi Consiliul Concurenţei. E clar că trebuie văzut în ce măsură sunt respectate obligaţiile contractuale de către consumatori, indiferent că sunt casnici sau industriali", a adăugat ea.

Deputatul consideră că trebuie să avem o politică de sprijin distinctă pentru industrie.

"Dacă nu vom reuşi să temperăm aceste creşteri de preţuri la energie electrică şi gaze naturale, şi dacă nu oferim măsuri de sprijin concrete antreprenorilor, o să fim în situaţia în care totul o să explodeze, pentru că aceste creşteri se vor regăsi în preţul produsului finit, indiferent despre ce produse vorbim", a adăugat ea.

USR propune totodată reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale şi eliminarea accizei pe energie electrică. De asemenea, USR a propus credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

"Trebuie să propui măsuri guvernamentale la pachet. Cum ajut industria? Cum stimulez producţia de materiale de construcţii în România? 70% din materialele de construcţii pe care le utilizăm în domeniul construcţiilor noi le importăm. Aceasta e o dovadă că trebuie să sprijinim fabricile de materiale de construcţii. Asta ţine de o strategie pe termen mediu şi lung pe care Guvernul trebuie să o aibă. De asemenea, este necesar să vedem şi care va fi impactul în bugetul statului", a menţionat deputata.

#energie electrica, #scumpiri, #factura , #factura energie