După o primă rundă de consultare publică, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus noi reguli în Piața de Echilibrare. Schimbările propuse de ANRE sunt menite să optimizeze funcționarea pieței de echilibrare, să reducă costurile și să asigure o mai mare transparență. Pe termen lung, consumatorii ar putea vedea facturi mai mici la energie electrică, datorită unor prețuri mai stabile și corecte în piața de echilibrare.
Ordinul pentru modificarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ce reglementează piața de echilibrare, cu noi schimbări, va fi repus în consultare publică în această săptămână, pentru alte 10 zile.
ANRE a primit propuneri de modificări de la Consiliul Concurenței și de la asociațiile furnizorilor și companiilor de utilități. O schimbare importantă este faptul că ANRE a decis să renunţe la considerarea prețului de ofertă în locul prețului marginal în tot cuprinsul Ordinului nr. 127/2021 ce reglementează piața de echilibrare, cu caracter temporar, până la data de 31.12.2026. Cel puțin teoretic, măsura ar putea duce la stabilizarea sau chiar la scăderea prețurilor în această piață, consumatorii finali beneficiind astfel de facturi mai mici.
Investenergy a constatat în urma unei analize că trecerea de la preț marginal la preț de ofertă s-ar putea să nu înregistreze scăderi pe piața de echilibrare. „Ţinând cont şi de punctele de vedere pe care le-am primit în urma procesului de consultare publică cu privire la această idee din Ordin, am luat decizia să eliminăm această prevedere”, a precizat George Niculescu, Președintele ANRE, în conferința de presă organizată la sediul instituției.
„Unii dintre aceștia stau 24 de luni în probe, timp în care nu plătesc dezechilibre, dar primesc pentru energia pe care o produc și livrează în rețea un preț ce este compus din media de pe ultimele trei luni a prețului înregistrat pe PZU. Este un preț mai mare decât fiecare interval de decontare în care ei produc și livrează în rețea. De aceea, împreună cu colegii de la Direcția de specialitate și cu domnul vicepreședinte Gabriel Andronache, am luat decizia de a interveni și de a seta următoarele termene – pentru puteri instalate de până într-un megawatt maxim 6 luni, pentru puteri între 1 și 5 megawați și 5 și 20 de megawați tip B și tip C 12 luni, iar peste 20 de megawați maxim 24 de luni”, a explicat George Niculescu.
Cadrul de reglementare în vigoare prevede ca pentru energia pe care o injectează în perioada de probe acestor centrale să nu le fie atribuit niciun dezechilibru neavând obligația să notifice puterea produsă în piața de echilibrare, dar să primească totuși contravaloarea energiei injectate la media prețului PZU din ultimele 90 de zile.
În momentul de față, puterea centralelor care rămân în perioada de probe până la termenul limită de 24 de luni este tot mai mare și conduce la creșterea costurilor cu echilibrarea sistemului. O altă modificare adusă Ordinului ANRE: prețul la care se va deconta energia produsă pe perioada de probe va fi un minimum dintre valoarea de 400 de lei pe megawatt oră şi prețul pe fiecare interval de decontare din PZU.
Nu va mai fi un preț în medie, așa cum este acum. Estimăm reduceri semnificative ale prețului în Piața de echilibrare numai prin această măsură, a spus Niculescu, potrivit sursei citate.
„Consiliul Concurenței insistă pentru transparentizarea datelor din Piața de Echilibrare, propunere pe care ANRE a decis să o ia în considerare. Vom vedea astfel, cu toții, la ce valori se tranzacționează volumele de energie și care sunt societățile comerciale care tranzacționează aceste cantități de energie la prețurile pe care le-am văzut cu toții, prețuri de 10.000 de lei pe megawatt oră”, a spus Niculescu. În momentul în care noul Ordin ANRE intră în vigoare, va exista obligativitatea publicării datelor pe platforma pieței de echilibrare, au precizat reprezentanții Autorității.