România are stocuri de 99% pentru curent electric la iarnă. Ministerul Energiei: ”Nu întrevedem opriri”

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 14:39
1692 citiri
România are stocuri de 99% pentru curent electric la iarnă. Ministerul Energiei: ”Nu întrevedem opriri”
Iarna ar trebui să fie una lipsită de probleme privind energia FOTO Unsplash

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan a precizat că stocurile de iarnă, aşa cum ele au fost definite, sunt în proporţie de peste 99% realizate şi nu există o problemă în asigurarea continuităţii în furnizarea cărbunelui necesar pentru producerea energiei electrice.

„Nu întrevedem opriri sau alte aspecte care să pună furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici sau consumatorii industriali într-un moment de necesitate de a face reduceri şi eficientizare ale consumului”, a adăugat el.

„În România, prin mixul energetic echilibrat pe care îl are se bazează, în proporţie de 20% pe producţia de energie electrică ce are la bază folosirea resurselor fosile. Aici ne referim în principal la Complexul Energetic Oltenia care foloseşte lihnitul extras în carierele pe care le operează. Stocurile de iarnă, aşa cum ele au fost definite, sunt în proporţie de peste 99% realizate. Nu avem o problemă pentru asigurarea continuităţii în furnizarea cărbunelui necesar pentru producerea energiei electrică. Folosim în acest moment toate resursele necesare pentru a echilibra sistemul energetic naţional şi pentru a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă şi rezilienţă a acestuia. Nu întrevedem opriri sau alte aspecte care să pună furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici sau consumatorii industriali într-un moment de necesitate de a face reduceri şi eficientizare ale consumului. Nu există acest scenariu în acest moment”, a declarat Dan Drăgan, întrebat la finalul şedinţei de vineri a Executivului, ce înseamnă decizia luată în CSAT de a fi folosite toate rezervele de cărbune pentru producerea energiei electrice.

Acesta a mai spus că „minele se află în proces de operare”.

„Ele sunt operate de către Complexul Energetic Oltenia. Nu există proces de închidere al acestora, mai ales în actuala conjuctură regională, şi exploatarea lor continuă conform analizei tehnice şi comerciale a companiei. Tot ceea ce este necesar să fie în funcţiune şi în exploatare pentru a asigura rezilienţa şi funcţionarea în condiţii satisfăcătoare şi normale a sistemului energetic naţional va fi în funcţiune”, a completat Drăgan.

#energie electrica, #iarna, #stocuri , #criza energie