În luna iulie, prețurile energiei electrice la bursă au fost cu 50% mai mari decât în luna precedentă. Creșterea drastică a costurilor a venit pe fondul caniculei, care a împins consumul de electricitate în sus. După trecerea perioadei de caniculă, prețurile din România au continuat să fie printre cele mai mari din Europa.
Prețul energiei pe piața pentru ziua următoare, unde se tranzacționează livrarea de electricitate pe intervale orare, a ajuns la o valoare medie de 721 de lei pe megawatt-oră, cu peste 48% peste nivelul de 486 de lei pentru un megawatt din luna iunie, conform unui raport al Operatorului Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale (OPCOM), analizat de HotNews. În luna iulie, țările balcanice au avut cele mai mari prețuri, din cauza caniculei.
Luni, 12 august, energia din România este a doua cea mai scumpă din Europa, la 110 euro pentru un megawatt-oră. Costuri mai mari sunt doar în Italia, unde prețul este de 141 de euro pentru un megawatt-oră. Țările vecine au prețuri puțin mai mici, conform sursei citate, însă Polonia și Cehia au prețuri de 94 de euro pentru un megawatt-oră. În Suedia și Norvegia, prețurile sunt de 11-12 euro per megawatt-oră.
Pentru consumatori, aceste fluctuații nu sunt deocamdată resimțite, în contextul în care prețurile sunt plafonate până la finalul lui martie 2025. Având prețurile controlat, românii plătesc printre cele mai mici prețuri în momentul de față, sublinia, la 10 august, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citând datele Eurostat.
"În primul trimestru al anului 2024, țara noastră a avut al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică. (...) Deși perioada caniculară a adus prețuri mai mari pe piețele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării. Din datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică, prețurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, protejând astfel consumatorii și bugetul de stat", a scris ministrul pe Facebook.
Anul trecut, circa jumătate din energia din sistemul energetic al României a venit din surse regenerabile, conform datelor Ministerului Energiei, citate de HotNews.