Ungaria, cele mai mici prețuri din UE la consumul casnic de gaze naturale și energie electrică. România, printre cele mai mari scumpiri

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 00:00
2101 citiri
Ungaria, cele mai mici prețuri din UE la consumul casnic de gaze naturale și energie electrică. România, printre cele mai mari scumpiri
Potrivit datelor Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, România se află între primele 10 țări în topul scumpirilor consemnate în al doilea semestru al anului trecut.

Deși are cea mai mică dependență de importul de gaze naturale din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, România se află între primele 10 țări în topul scumpirilor consemnate în al doilea semestru al anului trecut, raportat la perioada similară din 2020, atât în privința energiei electrice, cât și a gazelor naturale pentru consumul gospodăriilor.

În a doua jumătate a anului 2021, prețurile medii la energia electrică pentru uz casnic din Uniunea Europeană au crescut brusc comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 (21,3 euro pentru 100 kWh), situându-se la 23,7 EUR pentru 100 kWh.

Ungaria, cele mai mici prețuri la gaze și energie electrică

Prețurile medii la gaze în UE au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2020 (7 euro pentru 100 kWh) la 7,8 euro pentru 100 kWh în a doua jumătate a anului 2021.

Slovacia și Ungaria au fost singurele țări din Uniunea Europeană în care a scăzut, în cazul consumului casnic, atât prețul energiei electrice cât și al gazelor naturale, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În plus, Ungaria, țară fără resurse naturale în domeniul energiei, cum este România, avea, la finele anului trecut, cele mai mici prețuri din UE, exprimate în euro, atât în privința energiei electrice, cât și a gazelor naturale pentru consum casnic.

România, una dintre puținele țări ale blocului comunitar, alături de Danemarca și Olanda, care are capacitatea de a produce gaze naturale pe plan intern, se află între țările cu cele mai mari scumpiri, atât în ceea ce privește gazele naturale, cât și energia electrică.

România, între cele mai mari scumpiri

Astfel, cu un avans de 12%, România a consemnat a 9-a cea mai mare scumpire de prețuri din Uniunea Europeană, în intervalul de timp amintit, în privința energiei electrice. În ceea ce privește gazele naturale, majorarea a fost de 51%, potrivit Eurostat, a 8-a cea mai mare din UE.

Prețurile energiei electrice au crescut în toate statele membre, cu excepția a două: Slovacia (-6%) și Ungaria (-0,1%).

Prețurile energiei electrice pentru uz casnic au crescut în 25 de state membre ale UE în a doua jumătate a anului 2021, comparativ cu a doua jumătate a anului 2020. Cea mai mare creștere (exprimată în monede naționale) a fost înregistrată în Estonia (+50%), înaintea Suediei (+49% ) și Cipru (+36%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2021 au fost cele mai scăzute în Ungaria (10,0 EUR la 100 kWh), Bulgaria (10,9 EUR) și Croația (13,1 EUR) și cele mai ridicate în Danemarca (34,5 EUR), Germania (32,3 EUR). ), Belgia (29,9 EUR) și Irlanda (29,7 EUR).

Taxele, aproximativ o treime din valoarea facturilor

De cealaltă parte, între a doua jumătate a anului 2020 și a doua jumătate a anului 2021, prețurile gazelor au crescut în 20 din cele 24 de state membre ale UE care raportează prețuri la gaze naturale în sectorul gospodăriilor.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor gazelor de uz casnic (în monede naționale), au fost observate în Bulgaria (+103%), urmată de Grecia (+96%) și Estonia (+83%).

În schimb, singurele scăderi de preț au fost înregistrate în Slovacia (-12%), Cehia (-5%), Portugalia (-1%) și Ungaria (-0,5%).

Exprimate în euro, prețurile medii la gaze pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2021 au fost cele mai scăzute în Ungaria (3,1 EUR la 100 kWh), Croația (4,0 EUR) și Lituania (4,1 EUR) și cele mai ridicate în Suedia (18,6 EUR), Danemarca (12,5 EUR). ), Țările de Jos (11,0 EUR) și Spania (10,8 EUR).

Taxele și comisioanele au reprezentat 36% din facturile de energie electrică percepute gospodăriilor din UE în a doua jumătate a anului 2021.

Pentru facturile de gaze, ponderea corespunzătoare a fost de 30%. Nu au existat modificări semnificative în această componentă de preț față de un an în urmă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#energie electrica , #gaze naturale