Ucraina a început să construiască două noi reactoare nucleare în vestul țării

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 19:17
1916 citiri
Ucraina a început să construiască două noi reactoare nucleare în vestul țării
Reactorul nuclear Olkiluoto 3 FOTO Twitter/ @tvo_fi

Ucraina a început să construiască două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană este atacată masiv de Rusia, relatează AFP şi dpa.

Joi, muncitori ai centralei de la Hmelnîţkîi au turnat primul metru cub de beton pentru noile reactoare, care vor folosi tehnologie americană, un gest simbolic realizat lângă steagurile Ucrainei şi Statelor Unite.

Proiectul îşi propune să îmbunătăţească securitatea energetică a Ucrainei şi să reducă dependenţa sa de tehnologia nucleară rusă.

Printre invitaţii la ceremonie s-au numărat preşedintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, şi ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Din motive de securitate, Energoatom le-a cerut jurnaliştilor să aştepte până sâmbătă pentru a face publică această lansare.

Ceremonia a avut loc la câteva ore după ce un atac rus a distrus o centrală energetică în apropiere de Kiev.

"Acesta este răspunsul nostru pentru terorişti, acesta este răspunsul nostru pentru invadatori", a spus ministrul Galuşcenko.

"Astăzi vorbim despre viitor, despre stabilitate", a spus el, descriind dezvoltarea centralei de la Hmelnîţkîi drept cel mai important proiect de modernizare din Ucraina după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ianuarie, Ucraina a anunţat planuri privind construirea de noi reactoare pentru a compensa pierderea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forţele ruse din martie 2022.

Centrala de la Hmelnîţkîi dispune deja de două reactoare care se află în funcţiune, iar alte două, de concepţie sovietică, sunt parţial construite.

Cele două noi unităţi sunt construite în cooperare cu compania americană de energie nucleară Westinghouse Electric. Ele sunt reactoare de tip AP1000 cu o durată de viaţa de cel puţin 60 de ani, a precizat compania.

Unităţile vor avea fiecare o capacitate de peste 1.100 de megawaţi.

Cu şase reactoare în funcţiune, centrala de la Hmelnîţkîi va deveni cea mai mare din Europa, depăşind-o pe cea de la Zaporojie, a spus Petro Kotin.

Energoatom şi Westinghouse nu au precizat însă când reactoarele vor fi operaţionale.

Centrala de la Hmelnîţkîi este situată în vestul Ucrainei, o zonă relativ sigură, însă încă vizată cu regularitate de atacurile ruse, în condiţiile în care aici se află o bază aeriană importantă.

Quarterly Report - Editia 4

O ucraineancă a luptat pentru România la Europene. Ce medalie a obținut
O ucraineancă a luptat pentru România la Europene. Ce medalie a obținut
Sportiva română de origine ucraineană Kateryna Zelenykh a câştigat medalia de bronz la cat. 65 kg, vineri, la Campionatele Europene de lupte Under-23 de la Baku (Azerbaidjan), după ce a...
”Au zburat ca un MiG-31”. Ce s-a întâmplat cu ”păpușa lui Șoigu” după ce Putin l-a schimbat pe ministrul Apărării
”Au zburat ca un MiG-31”. Ce s-a întâmplat cu ”păpușa lui Șoigu” după ce Putin l-a schimbat pe ministrul Apărării
Președintele rus l-a înlocuit duminică, 12 mai, pe Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării, mutându-l pe Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de...
#energie nucleara, #Ucraina, #centrala nucleara , #Ucraina