Printr-un proiect de lege aflat în prezent pe masa de dezbateri a Camerei Deputaților, operatorii de rețele de distribuție a energiei electrice ar putea prelua controlul tehnic asupra instalațiilor prosumatorilor și chiar de a le opri producția de energie.
Documentul stipulează, practic, că, pentru perioada în care, prin reglementări ANRE, se amână montarea de către operatorii de rețea a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse, energia electrică produsă în centralele electrice fotovoltaice, altele decât cele care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, se stabilește pe baza datelor stocate în invertor/invertoare, caz în care administratorul invertoarelor respective are obligația de a permite accesul operatorului de rețea la aceste date.
„Operatorii de rețea au dreptul să folosească funcțiile invertorului de reglaj al tensiunii cu acceptul prosumatorilor contra unor forme de stimulare a acestora, precum plăți directe, reduceri de tarife etc, conform reglementărilor ANRE″, se arată în proiectul de lege. Totodată, distribuitorii vor căpăta dreptul de a verifica respectarea parametrilor tehnici de funcționare a invertoarelor, cu informarea prealabilă a prosumatorilor.
Un alt punct al proiectului de lege sugerează că „operatorii de rețea au dreptul sa reducă puterea injectată în rețea la zero pe o perioadă de maxim 30 de zile, în cazul în care identifică nerespectarea repetată a parametrilor de funcționare ai invertorului prevăzuți în reglementările ANRE și, simultan, transmiterea unei sesizări la ANRE împotriva operatorului economic atestat care a realizat punerea în funcțiune a instalației de producere a energiei electrice. Procesul de verificare a parametrilor invertoarelor, identificarea abaterilor, informarea prosumatorilor precum și perioada de reducere a puterii injectate se realizează conform reglementărilor ANRE″, mai prevede proiectul, aceste măsuri fiind considerate în textul de lege esențiale pentru stabilitatea tehnică a rețelei în contextul integrării tot mai mari de surse regenerabile.
„În momentul de față, din câte cunosc eu, dacă există un surplus de tensiune, îi scot pe toți prosumatorii din acel punct de transformare. În cazul în care ar avea, împreună cu prosumatorii din zonă, acces la date, el (distribuitorul – n. red.) ar putea să reducă, pentru ca o parte din energie să nu se piardă. Vrem ca în viitor acest lucru (deconectarea prosumatorilor – n. red.) să se întâmple cât mai rar, și cât mai multă energie care este disponibilă la un moment dat să fie injectată în rețea. Dar asta doar printr-un transfer dinamic al datelor poate fi realizat”, a spus Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, potrivit Economedia.
Întrebat fiind cum ar putea fi prosumatorii încurajați să permită transferul de date către rețea, secretarul de stat a declarat că „va fi și în beneficiul prosumatorului, în sensul în care perioadele de întrerupere a injecției în rețea, cauzate de aspecte tehnice vor fi reduse semnificativ. Distribuția rămâne să se gândească la ce incentive-uri trebuie să acorde, dar ar trebui să facă asta. Va fi în beneficiul ambelor părți”.
ANRE a susținut de mai demult că „ar fi bine ca operatorilor de distribuție a energiei electrice să li se dea posibilitatea prin lege să acceseze instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor”, a declarat directorul Direcției Generale de Eficiență Energetică, Resurse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Viorel Alicuș, la finalul anului trecut, potrivit Profit.ro.
În analiza de atunci ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost citat declarând că „există prosumatori care intervin asupra anumitor echipamente și descarcă în rețea mai multă energie decât ar trebui să descarce, ceea ce este în detrimentul prosumatorilor care se comportă într-un mod corect, și aici cred că ANRE-ul are pârghii″. Oficialul ANRE a explicat la acea dată că, în principiu, aceste intervenții asupra echipamentelor nu sunt permise. Era vorba de invertoare, dispozitivele electronice care convertesc curentul continuu produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ.
„Sunt multe localități în care numărul prosumatorilor este destul de mare, de câteva zeci, din care 4-5, dacă nu chiar 10, pe același ax de joasă tensiune. Efectul este, bineînțeles, creșterea tensiunii, care e foarte greu de gestionat. Unii prosumatori intervin în instalații. În principiu, acest lucru nu este permis. Politica celor care produc invertoarele este să nu dea acces la ele decât celor care au realizat instalațiile fotovoltaice (instalatorilor – n.r.). Dumneavoastră, ca beneficiar, nu aveți acces la modificarea datelor la acel invertor. Din păcate, unii dintre instalatorii autorizați lasă parolele online de acces la beneficiari, care fac modificări. Iar aceste modificări, pe lângă că pot duce la defectarea invertorului, comportă și alte riscuri, a arătat atunci Viorel Alicuș.
Oficialul ANRE a explicat că, conform reglementărilor emise de ANRE, invertorul lucrează până la 253 de volți, după care, când vede că s-a atins această tensiune, începe să reducă puterea. Acest lucru ar trebui să fie automat. Însă dacă cineva modifică pragul de tensiune în invertor și pune 263 de volți, în afară de faptul că își poate afecta instalațiile electrice din propria curte, generează tensiune mai mare în rețea și poate conduce chiar la deconectarea postului de transformare. Din păcate, astea sunt situații în care nu se respectă legea și nici măcar confidențialitatea la faza de instalare a echipamentelor, a spus directorul general din ANRE. Pornind de la această idee, specialistul a insistat că distribuitorii trebuie să aibă acces la invertoare.
„Cred că n-ar fi cea mai rea idee aceea de a oferi posibilitatea, prin lege, operatorilor de distribuție să acceseze aceste invertoare, să facă această verificare, pentru că ei o fac atunci când se face punerea în funcțiune, dar n-o mai fac ulterior, mai ales dacă cei care dețin invertoarele schimbă parolele de acces. Ar fi util ca distribuitorii să aibă acces în aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor efectiv ca mijloc de echilibrare a rețelei. Asta în prezent nu se întâmplă, însă trebuie să fie scris în lege și evident trebuie să fie cu acordul și acceptul beneficiarilor (prosumatorilor – n.r.) pentru utilizarea invertoarelor în acest sens, pentru că permite să se realizeze producții de energie activă mai mari. Asta trebuie însă complementat și cu măsuri pe partea de energie reactivă″, a punctat Viorel Alicuș.
Capacitatea totală de producție de energie a prosumatorilor din România a depășit recent pragul de 2.000 MW. Conform datelor disponibile la finalul lunii iulie 2024, puterea cumulată a acestor mici producători de energie, în mare parte instalații fotovoltaice pe acoperișuri, era de 1.981 MW, aproape întrecând capacitatea de 1.800 MW a centralelor solare mari, comerciale, operate de producători licențiați. Această creștere reflectă o implicare sporită a populației și micilor companii în producția de energie electrică din surse regenerabile.
Astfel, numărul prosumatorilor a cunoscut o creștere impresionantă, cu peste 10.000 de noi instalări doar în luna iulie 2024, ajungând la 157.695, față de 146.535 la începutul lunii. Creșterea semnificativă a numărului de prosumatori a fost însoțită și de o majorare a capacității de producție cu peste 100 MW. Cea mai mare parte dintre acești prosumatori sunt persoane fizice, aproximativ 138.197, ceea ce subliniază interesul crescând al cetățenilor pentru independența energetică și contribuția la sustenabilitatea energetică.
Din punct de vedere regional, județul Ilfov are cei mai mulți prosumatori (11.702) și cea mai mare capacitate instalată (peste 160 MW), urmat de Timiș, cu 7.896 prosumatori și o capacitate de producție de 104 MW. Aceasta arată o distribuție a prosumatorilor care favorizează anumite județe, fie datorită disponibilității de resurse financiare și tehnologice, fie a unor inițiative regionale de promovare a energiei regenerabile.
În ceea ce privește reglementările, recent a fost eliminată obligativitatea instalării de sisteme de stocare pentru prosumatori, atât pentru cei existenți, cât și pentru cei care vor solicita racordarea la rețea. Senatul României a votat în unanimitate această schimbare, eliminând complet prevederile referitoare la stocare din proiectul de lege retrimis Parlamentului de președintele Klaus Iohannis.
Cu toate acestea însă, ultima ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice, lansată recent, impune stocarea ca un criteriu obligatoriu pentru a beneficia de subvenții. Programul oferă sprijin financiar de până la 30.000 lei pentru fiecare gospodărie, cu o contribuție proprie de 3.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare.
De exemplu, un... Vezi tot