Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru ca România să primească asistență tehnică pentru susținerea investițiilor în capacități de stocare în baterii prin contracte de diferență.
„Sunt investiții importante pentru că ne permit să beneficiem de energia verde și când nu bate vântul sau nu strălucește soarele, deci vom avea mai multă energie în sistem și facturi mai mici. Experții BERD ne vor ajuta să gândim și să implementăm o schemă de contracte pentru diferența (CfD) pentru capacitățile de stocare. Prin licitație, vom oferi investitorilor un preț fix pentru serviciile oferite, timp de 15 ani de zile”, a declarat Burduja.
Potrivit ministrului, BERD a mai oferit asistență tehnică pentru CfD-uri pentru parcuri solare și eoliene pe uscat. În două săptămâni vor fi anunțați câștigătorii licitației, potrivit calendarului asumat de minister.
„Suntem departe de unde ar trebui să fim cu energia României. E drept că țara asta nu a mai investit în capacități noi de decenii, iar lucrurile încep să se schimbe. Dacă proiectele finanțate în ultimul an și jumătate vor fi duse la bun sfârșit, estimăm că România își va dubla capacitatea de producție de energie, iar facturile pentru cetățeni și firme vor scădea semnificativ.
Orizontul de timp este de 3-5 ani de acum înainte. Avem finanțare, proiecte depuse și, parțial, în implementare deja, pentru 10.000MW solar și eolian, 3500MW grupuri pe gaz și centrale în co-generare, 2000MWh stocare în baterii, 2200MW centrale nucleare (gata până în 2032). Gândiți-vă că azi România are 19.000MW pe hârtie, deci va fi mult, mult mai bine”, a mai precizat Sebastian Burduja, într-un mesaj pe Facebook.