Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a anunțat printr-un comunicat oficial că în urma unui dialog cu Ministerul Energiei, inițiat după reacția masivă a prosumatorilor din România, șase propuneri nocive din actualul proiect de OUG privind modificări aduse Legii Energiei au fost eliminate.
APCE susține că reprezentanții Ministerului Energiei au „înțeles, în urma explicațiilor aduse, că cele șase propuneri de modificare ar fi complicat și mai mult situația prosumatorilor din România. Dl. Ministru a înțeles că implementarea acestor propuneri ar fi generat obstacole suplimentare pentru un sector deja afectat de legi si ordine ANRE discutabile”, au detaliat cei de la APCE.
Care sunt propunerile eliminate din proiectul de modificare a Legii Energiei
Propunerile eliminate prevedeau, în principal, controlul total al invertoarelor prosumatorilor de către operatorii de distribuție, modificarea curbelor de funcționare și chiar oprirea injectării energiei pentru perioade determinate, precum și o măsură controversată care ar fi impus auditarea cibernetică anuală și periodică a invertoarelor sub pretextul „spionajului cibernetic.”
Aceste propuneri, care păreau să aibă „semnătura” ANRE, ar fi creat o presiune suplimentară asupra prosumatorilor și ar fi încetinit progresul tranziției energetice, detaliază comunicatul APCE.
Propunerea de Ordonanță de Urgență revizuită este acum disponibilă în consultare publică pe site-ul Ministerului Energiei, începând cu 5 noiembrie 2024. Aceasta include o serie de măsuri pozitive, spun membrii asociației, cum ar fi eliminarea dublei taxări a energiei stocate, definirea clară a lucrărilor de interes public național și stabilirea exactă a serviciilor de stocare.
„Suntem încrezători că aceste măsuri vor aduce beneficii reale prosumatorilor din România și vor impulsiona dezvoltarea sectorului energetic prin reglementări mai clare și mai favorabile”, au încheiat reprezentanții APCE.
Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a publicat un proiect de ordonanță de urgență ce impunea distribuitorilor de energie să auditeze periodic instalațiile prosumatorilor, motivând că echipamentele provin din China și există riscul unui atac cibernetic.
″Motivul este generat de constatări privind existența unor invertoare fotovoltaice și controlere energetice cu materii prime din China care sunt frecvent echipate cu firmware care transmit date către terți (din spațiul asiatic) fără ca utilizatorul să știe și care pot permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului/rețelei energetice. Aceste dispozitive, conectate la rețele locale, pot fi vulnerabile la spionaj dacă sunt compromise.
Ele transmit date despre consumul de energie, iar în scenarii nefericite, pot fi manipulate pentru a trimite aceste date către actori rău intenționați. Există date și informații clare că unele invertoare și controlere de energie pentru panourile solare, produse în China, ar putea avea software care permite monitorizarea de la distanță a consumului și producției energetice″, preciza proiectul inițial al ordonanței.