Farouk Mezghici, un specialist care ghidează fondatorii de start-up-uri din Irlanda, susține că factura de energie a Europei a ajuns la 1 trilion de dolari în 2022 și că acest an a fost ”cel mai dificil an pentru economia globală de la 1929 încoace”.
”Există numeroase asemănări între ceea ce trăim în acest an şi ceea ce s-a întâmplat de fapt chiar înainte de Marea Depresiune (financiară) care a început în septembrie 1929. Cu toate acestea, ceea ce vedem astăzi ar duce la o situaţie mult mai gravă şi ar necesita acţiuni urgente”, susține Farouk Mezghici pe contul său de Linkedin, citat de Mediafax.
Potrivit expertului, ”piaţa bursieră a pierdut treptat 80% din valoarea sa între 1929 şi 1932” și ”în primele două săptămâni de la prăbuşirea din septembrie 1929, aceasta a pierdut deja aproximativ 40% din valoare”.
El susține că între marea criză din 1929 și anul 2022 există trei asemănări: "aceeaşi lipsă de reglementare care a dus la haos, aceeaşi pompare artificială a acţiunilor şi că cel mai vechi truc din carte va fi folosit din nou pentru a înrăutăţi lucrurile. Inundarea pieţei cu bani (aka tipărirea de bani, aka relaxare cantitativă) va întârzia criza, dar o va face mai lungă, mai rea şi deci mai dureroasă pe termen lung.
Această criză va fi mai gravă decât Marea Depresiune".
Previziuni făcute pe Bloomberg arată că economia mondială se îndreaptă spre unul dintre cei mai răi ani din ultimele trei decenii, iar statele de pe glob se vor lovi de recesiune în 2023.