Importurile de gaze ating un nou vârf, după ce frigul a cuprins România. Prețurile de pe bursă, mai mari ca în Austria

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 11:49
1137 citiri
Importurile de gaze ating un nou vârf, după ce frigul a cuprins România. Prețurile de pe bursă, mai mari ca în Austria
Importurile de gaze au atins un nou vârf, în timp ce prețurile la bursă scad ușor FOTO Pixabay

Vremea rece duce la importuri masive de gaze. România cumpără miercuri, 19 februarie, peste 12 milioane de metri cubi de gaz, care reprezintă circa un sfert din consumul zilei. Cifra este una record, depășind vârful precedent, înregistrat chiar marți. În același timp, prețurile de pe piața spot au scăzut ușor.

Consumul de gaze este în creștere pe fondul temperaturilor foarte scăzute, ceea ce se traduce în 22% din consum asigurat din importuri, arată datele Transgaz din dimineața zilei de miercuri, citate de Economica. Importurile totale pentru această zi se ridică la 12,5 milioane de metri cubi de gaze.

Producția internă de miercuri este de 24,1 milioane de metri cubi de gaz, în timp ce alte 17,6 milioane de metri cubi reprezintă gaz extras din depozite, la care se adaugă 16,5 milioane de metri cubi în importuri. Din total, exporturile către Moldova, la Ungheni, totalizează 3,9 milioane de metri cubi, în scădere cu 30% față de ziua anterioară. Astfel, importurile nete ajung la cifra citată anterior și reprezintă 23% din consum.

Origini incerte și prețuri mari

Gazele vin din Bulgaria, în volum de 11 milioane de metri cubi, și din Ungaria, cu 5,84 milioane de metri cubi. Similar cu ziua de marți, nu ies din țară gaze prin punctul Isaccea-Orlvoka. În zilele anterioare, pe aici ieșea gaz spre Transnistria.

Gazul vine prin Turcia, însă originea sa este neclară. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marți că „molecula de gaz nu are steag”, așa că este dificil de spus dacă provine din Azerbaidjan sau din altă țară, cum ar fi Rusia. România importă în general gaz în februarie, a mai notat oficialul.

„Dacă ai un consum mare, de 50-55 de milioane de normal metri cubi şi produci 24 (milioane mc) şi poţi extrage din depozite 16-17 (milioane mc), diferenţa trebuie s-o acoperi de undeva, respectiv din import. Capacitatea României de import este mai mult decât suficientă, peste 20 şi ceva de milioane de normal metri cubi. Este un episod de ger şi dacă vă uitaţi pe datele istorice, veţi vedea că în luna februarie, în general, România apelează la importuri tocmai pentru că această capacitate de extracţie din depozite scade. Iar dacă vă uitaţi la gradul de acoperire a consumului din importul net veţi vedea că nu stăm deloc rău în raport cu anii precedenţi”, a spus Burduja.

La bursă, prețurile au coborât. Costul gazelor vândute ieri cu livrare azi au ajuns la 298 de lei pe megawatt-oră,a doua zi de scădere. Totuși, prețul rămâne mai mare decât cel de la nodul din Viena, unde cotația este sub 260 de lei/MWh, mai scrie sursa citată.

Ministrul Energiei scoate în față investițiile străine. „România poate progresa doar prin muncă, prin investiții, nu prin izolaționism și populism”
Ministrul Energiei scoate în față investițiile străine. „România poate progresa doar prin muncă, prin investiții, nu prin izolaționism și populism”
România rămâne o țară atractivă pentru investiții, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un mesaj de duminică, 16 martie. Oficialul vorbește despre o investiție germană,...
Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
Liderul de la Kremlin trage de timp cât poate de mult și nu acceptă armistițiul propus de Trump și Statele Unite pentru terminarea războiului din Ucraina. Însă acum, Putin primește o veste...
#energie, #gaz Romania, #importuri gaze Romania, #export gaze Moldova, #preturi gaze, #cotatii bursiere, #depozite gaze Romania , #energie
  1. Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
  2. Samsung pregătește lansarea noilor Galaxy Tab S10 FE! Prețuri și specificații dezvăluite înainte de anunțul oficial
  3. Google Assistant dispare oficial! Toate telefoanele vor trece la Gemini în 2025
  4. China ar putea sparge monopolul tehnologic al SUA. Soluția care i-ar permite să producă cipuri avansate
  5. Cum se descurcă în 2025 angajații din IT după eliminarea facilităților fiscale. Prea puțini angajatori suportă scăderile de salarii
  6. Apple a renunțat la ideea unui iPhone fără porturi. Ce s-a întâmplat cu modelul ultra-subțire iPhone 17 Air
  7. Testul care dă fiori șoferilor. Autopilotul Tesla s-a izbit de un zid „inexistent”. Ce mașină a frânat la timp?
  8. Râul din România în care peștii au început să moară cu miile. Nici localnicii, nici autoritățile nu știu cauza poluării FOTO
  9. Google schimbă radical modul în care răspunzi la apeluri pe Android. Ce se întâmplă cu noua interfață
  10. Când vor deveni publice salariile angajaților din sectorul privat. Normele europene privind echitatea salarială, pe punctul de a se implementa în România