Dizolvarea Ministerului Energiei va avea major impact negativ, avertizează Asociația Prosumatorilor. "Consecințe catastrofale pentru securitatea energetică"

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 16:25
1593 citiri
Dizolvarea Ministerului Energiei va avea major impact negativ, avertizează Asociația Prosumatorilor. "Consecințe catastrofale pentru securitatea energetică"
Contoare de energie electrică - Foto Facebook Sebastian Burduja, ministrul Energiei

"Dizolvarea Ministerului Energiei va fi o decizie cu impact negativ major", avertizează Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), făcând aluzie la ideea partidelor din viitoarea coaliție de guvernare de a reduce numărul de ministere.

"România are un obicei mai vechi de a lua decizii ce par să-i submineze propriile interese naționale. Din păcate, de această dată, situația este mult mai gravă și ne jucăm cu focul.

Prima decizie controversată a noii coaliții de conjunctură este comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, o structură deja supradimensionată și dificil de gestionat", subliniază APCE într-un comunicat postat pe Internet.

"Într-o țară extrem de fragilă din punct de vedere energetic, această decizie ridică îngrijorări majore. În 2024, România a întâmpinat numeroase dificultăți în asigurarea energiei necesare consumului intern. Vara aceasta, în condiții de caniculă extremă, doar contribuția prosumatorilor a evitat apariția situațiilor de blackout și întreruperi de energie cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiționat și al sistemelor de refrigerare", menționează APCE.

Potrivit acestei asociații, România are nevoie de reforme sistemice în domeniul energetic iar investițiile în stocare, dezvoltarea și retehnologizarea rețelelor energetice – aflate într-o stare critică – sunt esențiale pentru securitatea energetică națională și necesită o atenție deosebită a decidenților. De aici, importanța vitală a Ministerului Energiei ca entitate separată.

Cu toate acestea, "un minister-cheie, cum este Ministerul Energiei, se dorește comasat și pulverizat într-un alt minister, deja comasat. Un minister vital, precum cel al Energiei, este pe cale să fie dizolvat și integrat într-o structură guvernamentală deja suprasolicitată. Dacă alte ministere – cum ar fi cel al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – pot fi subiecte de reorganizare, decizia de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major".

Prosumatorii estimează că dizolvarea Ministerului Energiei va consolida rolul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) ca arbitru major în domeniul energetic.

"ANRE, așa cum reiese din istoria recentă, este o instituție greoaie, rigidă și puternic politizată. ANRE de multe ori nu dorește sau nu este pregătită să gestioneze complexitatea și urgențele din zona energetică. Această situație va avea consecințe catastrofale pentru securitatea energetică națională. Dacă această decizie va fi implementată, noua coaliție de guvernare riscă să faciliteze indirect atingerea obiectivelor Rusiei în destabilizarea sectorului energetic din România", subliniază APCE.

Românii ar putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze până la finalul anului. Când se decide
Românii ar putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze până la finalul anului. Când se decide
Românii ar putea continua să beneficieze de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze și după 1 aprilie. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că o decizie finală în...
Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW....
#energie, #ministerul Energiei, #Ministerul Economiei, #APCE, #asociatia prosumatorilor, #restructurare Guvern , #energie
  1. Compania aeriană care introduce șapte rute noi în România. Prețul unui bilet începe de la 15 euro
  2. Ce date colectează telefonul tău despre tine și cum să limitezi acest lucru
  3. Rezerva de apă a României este cea mai redusă din ultimii opt ani. Cum s-a ajuns la această situație
  4. România, a doua în Europa la deficitul guvernamental. Diferența uriașă dintre UE și țara noastră
  5. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  6. Un nume gigant în tech face predicția anului: „Oamenii se vor sătura de inteligența artificială în telefoane și dispozitive”. De ce spune că Europa își pierde relevanța
  7. De ce România se îndatorează atât de scump. Valentin Lazea (BNR): Există o diferență fundamentală între noi și Ungaria, Polonia sau Cehia VIDEO
  8. One UI 7 ajunge pe telefoanele Samsung: Ce modele vor primi actualizarea și când
  9. Planul foarte ambițios al lui Donald Trump legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
  10. Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA