Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor

Marti, 17 Septembrie 2024, ora 10:27
2058 citiri
Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
până în 2030, România ar trebui să își asigure 38% din consumul final brut de energie din surse regenerabile FOTO Hidroelectrica

România are ambiții mari în ceea ce privește tranziția verde. Noua versiune a unui document strategic prevede termenul de 2045 pentru a atinge neutralitatea climatică, mai devreme cu cinci ani decât data limită anterioară. Până în 2030, România plănuiește să asigure 38% din consumul final brut de energie din surse regenerabile.

Noua versiune a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), anunțată marți, 17 septembrie, de Ministerul Energiei, include 89 de politici şi măsuri suplimentare care vizează creşterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) şi implementarea unor soluţii inovatoare în toate sectoarele economice. Scenariul "With Additional Measures" (WAM), propus în acest plan, prevede ţinte mai ambiţioase decât cele stabilite anterior, notează Ministerul Energiei.

Printre obiectivele-cheie ale planului se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi atingerea neutralităţii climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050. De asemenea, până în 2030, România îşi propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară şi biomasa.

"România face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice prin actualizarea Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Am ridicat standardele şi ne-am asumat obiective ambiţioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare şi investiţii masive în energia regenerabilă. Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 şi de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv şi mai verde pentru România şi Europa", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat, conform Agerpres.

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esenţiale precum energie, transport, locuire şi industrie, şi urmăreşte implementarea unor soluţii tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil şi eficientizarea energetică.

Ministerul Energiei continuă să colaboreze strâns cu partenerii naţionali şi internaţionali pentru a asigura tranziţia energetică a României şi a proteja mediul înconjurător, se mai arată în documentul citat.

"PNIESC va fi înaintat cu celeritate Comisiei Europene, România alăturându-se astfel statelor membre care au înaintat la nivel european planurile lor actualizate în domeniu", a anunţat ministerul de resort.

Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
Un distribuitor de energie electrică și gaze din România a transmis luni, 14 octombrie, că a depistat peste 1.000 de cazuri de consum fraudulos în primele nouă luni ale anului. Conform...
Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
În primele opt luni ale anului, producția de energie în centralele solar fotovoltaice a crescut cu peste 60% comparativ cu aceeași perioadă a lui 2023, conform datelor publicate luni, 14...
#energie, #energie regenerabila Romania, #emisii gaze efect sera, #tranzitie verde, #ministerul Energiei , #energie
  1. WhatsApp lansează funcții surprinzătoare: Cum poți ascunde dezordinea din spatele tău în apelurile video cu noile imagini de fundal și filtre
  2. Investiţii record în ediţia a cincea Fidelis din acest an. Câți români au cumpărat titluri de stat
  3. Alertă majoră: Milioane de telefoane Android, în pericol din cauza unei vulnerabilități critice descoperite recent
  4. Planul de miliarde pentru a supraviețui secetei. Cum vrea un stat mediteraneean să obțină apă
  5. Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
  6. Metroul de la Cluj, scos din PNRR. De unde scot autoritățile 300 de milioane de euro pentru proiectul de infrastructură
  7. Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
  8. Vestea așteptată de șoferii din Moldova. Stadiul lucrărilor pe o porțiune importantă de autostradă. „Până la finalul anului, vom circula pe toate loturile” VIDEO
  9. Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
  10. Risc de recesiune în 2025. „Economia României va continua să decelereze anul viitor”, spun analiștii