Furnizorii de energie, după adoptarea ordonanței anti-scumpiri la curent și gaze: ”O amânare a momentului adevărului” ANALIZĂ

Marti, 22 Martie 2022, ora 22:40
11646 citiri
Furnizorii de energie, după adoptarea ordonanței anti-scumpiri la curent și gaze: ”O amânare a momentului adevărului” ANALIZĂ
Noua OUG anti-scumpiri la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial. FOTO pexels.com

Furnizorii de energie trag un semnal de alarmă și spun că, peste un an de zile, prețurile la energie și gaze pot crește înapoi.

Preşedintele Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Ion Lungu, a declarat pentru Ziare.com că ordonanța e binevenită pentru consumatorii finali, pentru că prețurile au atins valori pe care nu și le imagina nimeni, însă autoritățile trebuie să se gândească deja la o soluție pentru ca de anul viitor prețurile să nu revină la nivelul de dinainte de plafonare.

”Este evident că trebuia făcut ceva, dar reprezintă o amânare a momentului adevărului. Ordonanța ne dă speranțe însă că se vor găsi soluții pentru prețurile de anul viitor, după 1 aprilie 2023. Asta cred eu că e principala lipsă. Sunt două posibilități: să mai prelungească anul viitor cu o nouă ordonanță. Sau să nu se prelungească și prețurile acum neplafonate să le luăm din plin și să ne confruntăm cu prețurile neplafonate de acum”, a declarat Ion Lungu pentru Ziare.com.

El crede însă că anul acesta avem un ușor răgaz în care autoritățile trebuie să analizeze și să găsească soluții pentru prețurile nefiresc de mari.

”Și mai trebuie luate măsuri ca anul viitor să nu avem probleme cu cantitatea de energie necesară consumul. Problema nu e deloc rezolvată. Trebuie chiar de pe 2 aprilie să se lucreze la ce se va întâmpla după 1 aprilie anul viitor”, a mai spus președintele AFEER.

Ordonanța de urgență privind noile măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, care înlocuiește actuala schemă de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor, în vigoare de la 1 noiembrie anul trecut și până la 31 martie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat la finele săptămânii trecute Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, aceasta fiind publicată marţi dimineaţa în Monitorul Oficial.

Ordonanța stabilește plafoane de prețuri finale pentru consumatorii casnici și noncasnici, generalizează supraimpozitarea veniturilor producătorilor de energie electrică și impune producătorilor români de gaze naturale prețuri reglementate de vânzare a producției interne destinate populației și centralelor de energie termică ce produc pentru sistemele centralizate de încălzire, scutindu-i totodată de impozitul pe veniturile suplimentare pentru cantitățile livrate acestor consumatori la prețuri fixe.

La rândul său, Dana Daraban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), afirmă că furnizorii de energie şi-ar fi dorit să fie scoşi din schemele cu măsuri de sprijin pentru consumatori şi să se acorde un ajutor direct, dar s-a ales continuarea prin mecanismul de finanţare al furnizorilor şi ne-am dori ca în noua Ordonanţă să fie completate anumite articole, cu termene ferme de decontare.

„Dacă ar fi să ne uităm spre viitor, ca o măsură, oportunitatea adoptării unui pachet pentru o perioadă mai lungă, o acceptăm. Vedem pe lângă criza energetică o criză geopolitică. Evoluţiile sunt greu de estimat. Suntem de acord că trăim o perioadă cu un grad de impredictibilitate mare şi este nevoie de o intervenţie vizavi de modul cum se intervine. Noi am fost într-un fel doritori să fim scoşi cumva din aceste scheme şi să se asigure un ajutor direct. Până la urmă s-a decis continuarea acestei scheme prin mecanismul de prefinanţare al furnizorilor, deci inţial prefinanţează furnizorii aceste scheme. Înţelegem, să spunem aşa, că s-a ales această variantă, dar ne dorim în continuare un flux rapid de decontare şi, o chestiune pe care am văzut-o în ordonanţa proaspăt publicată în Monitorul Oficial, ne-am dori o completare a anumitor articole cu nişte termene ferme pentru decontare”, a spus Dana Daraban.

Potrivit acesteia, România este printre puţinele ţări care au ales modul acesta de intervenţie, cu impact direct la furnizori şi distribuitori, majoritatea statelor membre UE promovând măsuri de reducere a componentei fiscale din factură.

Măsurile statului împotriva scumpirilor arată astfel:

Pentru consumatorii casnici:

La energie electrică - Preț final facturat de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; - Preț final facturat de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

La gaze naturale

- Preț final facturat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclusă, fără limită de consum.

Pentru consumatorii noncasnici, cu excepția celor mai mari consumatori industriali:

La energie electrică: - Preț final facturat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum.

La gaze naturale: - Preț final facturat de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți decât cei casnici.

Pentru producătorii de energie electrică: Toți producătorii de energie electrică, nu doar cei ce produc din surse ne-fosile, ca în prezent, vor fi supraimpozitați cu 80% pe veniturile suplimentare constând în diferența pozitivă dintre prețul mediu lunar efectiv de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, înmulțită cu cantitățile lunare vândute De la supraimpozitare ar urma să fie exceptate doar capacitățile de producție de energie puse în funcțiune după eventuala adoptare și intrare în vigoare a proiectului de OUG.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#energie, #gaze, #preturi energie, #plafonare energie , #criza energie